2016 m. balandžio 21 d., ketvirtadienis

Veganiška bananų duona / Vegan banana bread

~LT~

Tęsiant veganiškų desertų temą, visai netikėtai prisiminiau apie bananų duoną. Prieš keletą metų buvau visiškai jos apsėsta ir kepdavau kiekvieną savaitę. O tada kažkaip ėmiau ir nustojau iki dabar. Daug buvo priežasčių, kodėl nusprendžiau ją kepti, bet nors ir žinodama, kokios skanios būna bananų duonos, šis kartas mane dar kartą privertė iš nuostabos plačiai šypsotis. Labai rekomenduoju! 


Ji labai minkša, puri ir saldi tik tiek, kiek reikia.
Dar labai didelis atradimas buvo su linų sėmenų "kiaušiniais". Jau esu girdėjusi apie daugybę įvairių pakaitalų gaminant veganiškus desertus, bet tai man buvo atradimas. Pasirodo sumaltos linų sėmenys sumaišytos su vandeniu išbrinksta ir tampa panašios konsistencijos į kiaušinius ir būna tinkami naudoti įvairiuose kepiniuose.
Nuotraukose matoma lėkštė, kuri savo forma primena pjaustymo lentelę, E+A Ceramic studio kūrinys. Šis rankų darbo keramikos gaminys gali būti labai plačiai panaudojamas, todėl toks nuostabus. Graži, šokoladinė gaminio spalva sužadina apetitą ir labai stilingai atskleidža tai, ką patiekiate joje. 


~EN~

Continuing the vegan dessert theme I suddenly remembered about banana bread. A few years ago I was totally obsessed with it and used to bake it every week. But then suddenly I stopped till now. 
There were many reasons why I decided to make it again and even knowing how good and delicious banana bread is this time I couldn't stop smiling because it was perfect. Highly recommend to try it!


It's very soft, fluffy and with the right amount of sweetness. 
Also a huge discovery was flax eggs. I've heard about many substitutes when it comes to vegan desserts but this one surprised me a lot. Apparently powdered flax seeds mixed with water have a very similar consistency with eggs and it's suitable to use it in many desserts. 
The plate you see in the pictures is creation of E+A Ceramic studio. This handmade ceramic item has many different ways of use as it reminds a small chopping board and that is why it's so amazing. Beautiful, chocolate color wakes your appetite up and imparts in a very stylish way the food you serve.  


~LT~

Veganiška bananų duona
10x25 cm kekso formai
Receptas pagal Pretty Sweet Blog

3 gerai sunokę bananai (336 g)
50 g medaus ar klevų sirupo (veganiškam variantui)
50 g kokosų aliejaus, išlydyto
50 g kukurūzų aliejaus (galima naudoti ir kitokį, svarbu, kad nebūtų stipraus kvapo)
40 g migdolų pieno ar vandens
2 kiaušiniai arba veganiškam variantui 2 linų sėmenų "kiaušiniai" (t.y. 2 valg. š. sumaltų linų sėmenų + 5 valg. š. vandens)
70 g viso grūdo miltų
130 g miltų
2 arb. š. kepinių sodos
1/4 arb. š. druskos
25 g graikinių riešutų

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Jei gaminate veganišką variantą, visų pirma reikia paruošti linų sėmėnų "kiaušinius". Sumalkite kavamale linų sėmenis, užpilkite vandeniu ir palikite šaldytuve 5 minutėms. Masė turi išbrinkti ir būti tiršta.
Šakute sumaigykite bananus dubenyje. Supilkite medų, aliejų, migdolų pieną ir linų sėmenų "kiaušinius", išmaišykite. 
Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepinių soda ir druska. Persijokite į bananų tešlą. Išmaišykite, kad neliktų sausų gumulėlių.
Išklokite kepimo formą kepimo popieriumi ir sukrėskite tešlą. 
Apibarstykite smulkintais graikiniais riešutais. Kepkite apie 45-60 minučių.
Ištraukite ir atvėsinkite prieš patiekiant.


~EN~

Vegan banana bread
For a 10x25 cm pan

Recipe from a Pretty Sweet Blog.

3 very ripe bananas (336 g)
50 g honey or maple syup (for a vegan version)
50 g coconut oil, melted
50 g sunflower or other oil (it shouldn't have a strong smell)
40 g almond milk or water
2 eggs or 2 flax eggs for vegan version (i.e. 2 Tbsp flax seeds + 5 Tbsp water)
70 g whole wheat flour
130 g flour
2 tsp baking soda
1/4 tsp salt
25 g walnuts

Preheat oven to 180 C. Line pan with parchment paper.
If you're making vegan version, start with flax eggs first.
Mix powdered flax seeds with water and leave it in the fridge for 5 minutes. Mixture has to get thick.
Mash bananas using fork in a bowl. Add honey or maple syrup, coconut and sunflower oil, almond milk and flax eggs. Whisk well.
Mix flour with baking soda and salt. Add to banana mixture. Mix well not to leave any dry ingredients. 
Pour dough into prepared pan.
Sprinkle with walnuts.
Bake for 45-60 minutes.
Remove from the oven and leave to cool before serving.



4 komentarai:

  1. Aah ! The photos and the bread look really amazing girl :D You know I think ground chia seeds should also work as a substitute for eggs but flax is cheaper :P

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Oh, thank you! The recipe you shared is really amazing! Talking about chia seeds, I guess you're right, they have a similar consistency when you leave them in water. :)

      Panaikinti
  2. Sveiki, labai skani duona/pyragas :) bet mano kepiniuose vidus lieka drėgnas, nors viską darau pgl receptą, tik aliejaus pilu mažiau (20gr.), nes riebus labai gaunasi

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Julija! Tikrai taip, kepu šią duoną itin dažnai ir ji niekad nepabosta!
      Kad vidus lieka drėgnas turi įtakos labiausiai orkaitės temperatūra, t.y. greičiausiai ji per aukšta, išorė iškepa, apskrunda, o vidus nespėja teisingai iškepti.
      Pabandyk sumažinti temperatūrą ir/ar funkciją, manau, turėtų pasisekti :)

      Panaikinti