2016 m. balandžio 27 d., trečiadienis

Pyragėliai su šokoladiniu kremu / Vegan rolls with chocolate cream

~LT~

Jau skaičiuojame paskutines dienas iki graikiškų Velykų. Jos bus jau šį sekmadienį, tad vietinėse parduotuvėse, gatvėse ir visur kitur stipriai jaučiamas žmonių sąmyšis supirkti viską, ko gali prireikti Velykoms ir pirmosios dienoms po jų. Tokiomis akimirkomis net nenorėdama ir pati perimu tą bėgimą, stresą ir nežinojimą, ko visgi reikia man, o ne kitiems. 


Velykos tai svarbiausia religinė šventė Graikijoje ir jos švenčiamos stipriai bei įsimintinai. Tai graži šeimyninė šventė, kai dažniausiai oras būna itin geras, šeima ir artimi draugai susirenka į namus, būna kepama įvairi mėsa ant laužo, daug valgoma, kalbamasi, linksminamasi. Pagrindinė kepama mėsa būna aviena ir labai populiaru pirkti nesmulkintą avį bei kepti ją ant didelio iešmo, lėtai sukant kelias valandas. Tokia mės būna itin traški išorėje ir sultinga viduje. 
Na, bet neužbėgant įvykiams už akių, dalinuosi dar vienu veganišku receptu, kai norisi kažko greito ir skanaus. Graikijoje jie vadinami bugatsa ir yra visų labai mėgstami. 


~EN~

Finally we are counting the last days till the orthodox Easter. It's gonna be this Sunday so you can imagine the madness in the super markets, shops and everywhere around! People are running to complete their lists, to buy everything they gonna need for Easter and the days after it. 


Easter is the most important religious celeration in Greece so people try hard to make it wonderful. It's a beautiful family celebration when the weather most of the times is beautiful and family with friends gather at home, grill some meat, eat a lot, talk and enjoy the day. The most traditional meat for grilling is lamb which most of the time is grilled whole (uncut). People roast it on a huge skewer which is placed over the slowly roasting coat. That makes meat very crispy outside and juicy inside.
Well I got carried away a bit. Since we still have few days till Easter, I share another vegan dessert recipe. It's perfect when you want something easy, quick and delicious. Here in Greece they call it bugatsa which you can find with various sweet and savor fillings. 


~LT~

Pyragėliai su šokoladiniu kremu

3-5 filo tešlos lakštų (+ saulėgrąžų aliejaus aptepimui)
250 g vandens
250 g migdolų pieno
170 g cukraus
105 g manų kruopų
60 g juodojo šokolado
1/2 apelsino žievelės
10 g margarino ar kokosų aliejaus

Puode sumaišome vandenį, migdolų pieną ir cukrų. Keletą kartų pamaišome ir laukiame, kol užvirs. 
Suberiame manų kruopas ir maišome, kol kremas sutirštės, apie 5-10 minučių.
Nukeliame nuo ugnies, įmaišome margariną, šokoladą ir apelsino žievelę. 
Perpilame kremą į plačią lėkštę, kad šiek tiek pravėstų.

Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Imame vieną filo tešlos lakštą, pasidedame horizontaliai prieš save. Perpjauname į tris pailgas dalis taip, kad prieš save turėtume tris pailgas tešlos juostas. Dedame į centrą po 1-2 valg. š. įdaro. 
Užlenkiame kraštines pagal ilgį ir vyniojame į ritinį laisvai, nespaudžiant, kad įdaras kepant neišbėgtų. Pabaigą patepame aliejumi ir dedame į skardą.
Taip suvyniojame visus filo tešlos lakštus.
Patepame paviršių aliejumi.
Kepame apie 20-30 minučių, kol gražiai paruduoja.
Prieš patiekiant, gausiai apibarstome cukraus pudra. 


~EN~

Vegan phyllo rolls with semolina chocolate cream

3-5 phyllo sheets (+ sunflower oil for phyllo dough)
250 g water
250 g almond milk
170 g sugar
105 g semolina 
60 g dark chocolate
zest of 1/2 orange
10 g vegetable shortening or coconut oil

Mix water, almond milk and sugar in a saucepan. Give it a few whisks and leave to boil.
Add semolina and whisk until cream thickens, for about 5-10 minutes. 
Remove from heat, add vegetable shortening, chocolate and orange zest. Mix well.
Pour cream in a shallow plate and leave to cool a bit.

Preheat oven to 180 C.
Take one phyllo sheet and put it horizontally in front of you. Cut vertically into three (3) pieces. 
In the center of every beginning of piece add 1-2 tbsp of cream. Close the edges lengthwise forward center and start rolling till you reach the end. Brush with some sunflower oil and close it. Place rolls in a baking tray covered with parchment paper. 
Brush all rolls with sunflower oil.
Bake for 20-30 minutes or until golden brown.
Remove from oven and leave to cool a bit.
Dust with icing sugar before serving.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą