2015 m. spalio 7 d., trečiadienis

Spurgos / Ντόνατς

~LT~

Graikijoje, bet turbūt ir visame pasaulyje, pastaruoju metu labai sustiprėjusi spurgų mada. Mūsų saloje atsidaro vis daugiau vietų, kuriose galima įsigyti didelių, minkštų, su įvairiais pagardais apibarstytų, skanutėlių spurgų. 
Taip ir man atėjo mintis, kad reikėtų išsikepti ir namie, gi nėra ten nieko sudėtingo, o skonis - tai, oj gelbėk nuo apsivalgymo :)


Šias spurgas reikia "brandinti" keletą valandų (aš laikiau per naktį) šaldytuve, nors iš esmės nelabai supratau, kam to reikėjo. Kitą kartą išbandysiu praleisdama šį žingsnį ir stebėsiu, kokie gi spurgų skirtumai, jei tokių bus. 


~GR~

Τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και γενικά στον κόσμο έχει αναπτυχτεί πολύ η μόδα με τα ντόνατς. Στη Νάξο όλο και περισσότερο ανοίγουν μαγαζάκια που μπορείς να βρεις τα λαχταριστά, αφράτα, γεμιστά με διάφορες κρέμες και τόσο νόστιμα ντόνατς.
Κι έτσι ήρθε στο μυαλό μου ότι πρέπει να τα φτιάξω σπίτι επειδή δεν είναι κάτι το δύσκολο, αλλά η γεύση - αχ, βοηθήστε με να σταματήσω να τα τρώω! 


Τη ζύμη για αυτά τα ντόνατς χρειάζεται να την κρατήσετε στο ψυγείο για μερικές ώρες (εγώ την κράτησα όλη νύχτα) να ωριμάσει αν και στην ουσία δεν το κατάλαβα γιατί το χρειαζόταν. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω προσπερνόντας αυτό το βήμα και θα σας πω αν υπήρχαν κάποιες διαφορές. 



~LT~

Receptas iš Saulėtos virtuvės, tik kremo nedariau. Spurgas įdariau namine braškių uogiene. 

19 spurgų 8 cm skersmens



Spurgoms

8 g sausų mielių
165 g pieno, drungno 
1 valg. š. cukraus
500 g miltų
70 g cukraus
1 arb. š. druskos
3 kiaušiniai, lengvai išplakti
90 g sviesto, minkšto arba lydyto, atvėsinto

Bekvapio aliejaus kepimui

Įdarui - braškių ar kitos mėgstamos uogienės

Papuošimui

cukraus pudros
cukraus pudros glaisto su citrinos sultimis

Dubenyje sumaišome mieles su pienu ir cukrumi, paliekame, kol mielės pradės veikti ir suputos, apie 3-5 minutes.
Suberiame miltus, cukrų ir permaišome. Supilame lenvai išplaktus kiaušinius, druską ir minkome tešlą. 
Kai tešla susiformuoja į vieną kamuoliuką, supilame sviestą ir dar kartą minkome, kol tešla nebelips prie rankų ir taps elastinga. 
Laisvai suvyniojame tešlą į maistinę plėvelę ar įdedame į maišelį, kurį užsukame, kad neapdžiūtų tešla. Dedame į šaldytuvą keletui valandų arba per naktį.

Ištraukiame pakilusią, vėsią tešlą, įverčiame ją ant miltais pabarstyto paviršiaus.
Iškočiojame 1-1,5 cm storio kvadratą ir stiklinės ar formelės pagalba išpjauname 8 cm skersmens apskritimus. Kai kuriose galite išpjauti ir apskritimą viduryje - šios spurgos bus be įdaro.
Išdėliojame spurgas ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos, palikdami tarpelius, nes spurgos pakils.
Uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje, kol padvigubės, tai užtruks apie 2-3 valandas.

Kai spurgos jau pakilusios, įkaitiname plačiame puode aliejų - jis turėtų apsemti apie 7 cm nuo dugno.
Kepame įkaitintame aliejuje spurgas, geriausia po 2-3, kad būtų vietos jas apversti, po keletą minučių iš kiekvienos pusės, kol įgauna gražią spalvą.
Išgriebiame ir paliekame ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Konditerinio maišelio su plonu antgaliu pagalba įdarome spurgas uogiene ar kremu, 
Apibarstome cukraus pudra.

Jei norime, galima įmaišyti į cukraus pudrą keletą lašų citrinos sulčių, kol gausime tirštč glaistą, kuriuo galime aptepti spurgas. 

Skaniausios tą pačią dieną. 

~GR~


Βαθμός δυσκολίας - εύκολο
Χρόνος προετοιμασίας - 30 λεπτά (+1 νύχτα που κρατάμε τη ζύμη στο ψυγείο) + 2-3 ώρες να φουσκώσου
Η συνταγή είναι από το μπλογκ Saulėta virtuvė

Για 19 ντόνατς των 8 εκ.

Ντόνατς 

8 γρ ξηρή μαγιά
165 γρ γάλα, χλιαρό
1 κουτ. σ. ζάχαρη
500 γρ αλεύρι, σκληρό
70 γρ ζάχαρη
1 κουτ. γ. αλάτι
3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
90 γρ βούτυρο, μαλακό ή λιωμένο, κρύο 

Λάδι ραφινέ (ηλιέλαιο, σπορέλαιο κλπ.) για το τηγάνισμα

Για τη γέμιση - σπιτική μαρμελάδα φράουλα ή άλλη της αρεσκείας σας
Για το γαρνίρισμα - ζάχαρη άχνη ή γλάσο από ζάχαρη άχνη με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι

Στον κάδο του μίξερ με το γάντζο ή μια μπασίνα βάζουμε τη μαγιά, ρίχνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να δράσει η μαγιά και να αφρίσει το γάλα.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε ξανά μέχρι να γίνει μια μπάλα, χωρίς να κολλάει στα τοιχώματα.
Την τυλίγουμε ελαφρά σε μεμβράνη ή τη βάζουμε σε μια σακούλα κλείνοντας καλά τις άκρες να μη στεγνώσει η ζύμη. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή όλη νύχτα.

Μετά τη βάζουμε πάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1-1,5 εκ. Με ένα κουπ-πατ κόβουμε στρογγυλά ντόνατς διαμέτρου 8 εκ. Σε κάποια μπορούμε να κόψουμε και ένα πιο μικρό δίσκο στο κέντρο και το βγάζουμε (να υπάρχει τρύπα).
Βάζουμε πάνω στο ταψί με λαδόκολλα, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιάσει σε όγκο, για περίπου 2-3 ώρες.

Όταν τα ντόνατς έχουν φουσκώσει, ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε 2-3 ντόνατς ανά φορά για μερικά λεπτά από τη κάθε πλευρά.
Τα βγάζουμε πάνω στο χαρτί κουζίνας να απορροφήσει το λάδι που περισσεύει.

Γεμίζουμε τα ντόνατς με τη μαρμελάδα χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα λεπτό κορνέ. 
Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.
Πολύ νόστιμα είναι της ίδιας ημέρας. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą