2015 m. spalio 26 d., pirmadienis

Kriaušės sirupe žiemai / Αχλάδια σε σιρόπι για τον χειμώνα

~LT~

Tokias kriaušes išbandyti jau seniai norėjau. Jas pirmiau išbandė mano mama, o dabar nusprendžiau ir aš. Norisi turėti tokių, kurias atidarius galima dėti į pyragus, tartas, patiekti su ledais, o jų sirupu pagardinti vandenį.
Paruošti tikrai jas nesunku, o ir kriaušių, manau, dar visi turite.


~GR~

Ήθελα να ετοιμάσω τέτοιου τύπου αχλάδια εδώ και μέρες. Πρώτη τις έκανε η μαμά μου και έτσι είπα κι εγώ να τις δοκιμάσω. Είναι πολύ βολικό να τις έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου επειδή μπορείς να φτιάξεις υπέροχα κέικ και άλλα γλυκά, μπορείς να τις σερβίρεις με ένα παγωτό και το σιρόπι μπορείς να προσθέσεις στο νερό - θα έχεις ένα πολύ νόστιμο και δροσερό ρόφημα.
Η παρασκευή της συνταγής είναι πολύ εύκολη και σας προτείνω να το κάνετε ειδικά τώρα που έχουμε πολλά ζουμερά και πεντανόστιμα αχλάδια.


~LT~

Receptas pagal Neringą.

Kriaušės sirupe žiemai 

1 kg tvirtų kriaušių
1 l vandens
500 g cukraus
4 cinamono lazdelių
1 citrinos sulčių

4 - 5 stiklainius (200-250 ml tūrio) išplaukite. Didesniame puode užvirinkite daug vandens. Atsargiai panardinkite kiekvieną stiklainį į verdantį vandenį kelioms sekundėms, ištraukite ir palikite apdžiūti. Panardinkite ir dangtelius.
Išdėliokite apverstus stiklainius (kakleliais žemyn) ant rankšluosčiu išklotos kepimo skardos, šalia padėkite dangtelius. Dėkite skardą į orkaitę, įjunkite, kaitinkite iki 100 C apie 15 minučių. Laikykite šiltai, kol ateis laikas į juos sudėti kriaušes.
Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau ir išskobkite sėklas. Apšlakstykite citrinos sultimis.
Puode užvirkite vandenį su cukrumi. Virkite 2-3 minutes nuo užvirimo.
Padalinkite kriaušes į stiklainius. Įdėkite po vieną cinamono lazdelę.
Užpilkite karštu sirupu, uždenkite dangteliu, bet neužsukite.
Dideliame puode įklokite rankšluostėlį, įpilkite karšto vandens. Įdėkite stiklainius su kriaušėmis, vanduo turi apsemti apie 2 cm stiklainio. Virinkite (pasterizuokite) 15 minučių, ištraukite, užsukite ir palikite, kol visiškai atvės. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.


~GR~

Η συνταγή από το μπλογκ της Neringa.

Αχλάδια σε σιρόπι για τον χειμώνα 

1 κιλό αχλάδια, σκληρά
1 λίτρο νερό
500 γρ ζάχαρη
4 ξυλάκια κανέλας
χυμός από 1 λεμόνι

Πλένουμε 4-5 βαζάκια των 200-250 μλ. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε μπόλικο νερό. Με προσοχή βουτάμε ένα ένα τα βαζάκια στο βραστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν. Βουτάμε και τα καπάκια.
Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια πετσέτα, και τοποθετούμε αναποδογυρισμένα βαζάκια. Διπλά βάζουμε και τα καπάκια.
Βάζουμε τη λαμαρίνα στο φούρνο, το προθερμαίνουμε στους 100 C και αφήνουμε για 15 λεπτά.
Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε στα δυο τα αχλάδια. Βγάζουμε τα κουκούτσια. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και τη ζάχαρη. Βράζουμε (από το σημείο βρασμού) για 2-3 λεπτά.
Μοιράζουμε τα αχλάδια σε βαζάκια, στο κάθ'ένα βάζουμε και από ένα ξυλάκι κανέλας.
Γεμίζουμε με καυτό σιρόπι, τοποθετούμε τα καπάκια αλλά δεν τα κλείνουμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε ένα λεπτό πανάκι και βάζουμε τα βαζάκια. Γεμίζουμε τον πάτο της κατσαρόλας (να γεμίζει 2 εκ. ) με καυτό νερό και παστεριώνουμε τα βαζάκια για 15 λεπτά (κρατώντας τη σταθερή θερμοκρασία). Τα βγάζουμε, κλείνουμε καλά τα καπάκια και αφήνουμε να κρυώσουν.
Κρατάμε τα βαζάκια σε σκιερό και δροσερό μέρος.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą