~LT~
Niekada
nebuvau jų ragavusi ir dabar vienintelė mintis, kuri mane lanko - kodėl aš jų
nebandžiau anksčiau? Ir tikrai - taip lengvai pagaminamos ir tokios skanios!
Dar šiltos, tirpsta burnoje, o mirkant į šokoladą - galima tikrąja žodžio
prasme ištirpti kartu su juo.
~GR~
Αυτό
το γλυκό του οποίου η καταγωγή είναι από την Ισπανία δεν είχα ξαναφάει και τώρα
που το δοκίμασα μόνο μια σκέψη είχα στο μυαλό μου - γιατί άργησα τόσο πολύ να
το κάνω? Και πραγματικά - φτιάχνεται τόσο εύκολα γιατί στην ουσία φτιάχνεις μια
ζύμη για choux και είναι τόσο νόστιμα! Όταν είναι ακόμα χλιαρά - βουτήξτε τα
στη σάλτσα σοκολάτας - και πραγματικά, θα με θυμηθείτε!
~LT~
30-40 churros
250 g vandens
100 g sviesto
žiupsnelis druskos
30 g rudojo cukraus
125 g miltų
2 dideli kiaušiniai
1 l bekvapio aliejaus kepimui
250 g cukraus
2 arb. š. cinamono
Nedideliame katile sumaišome vandenį, kubeliais
pjaustytą sviestą, druską ir cukrų. Kaitiname, kol užverda.
Vienu ypu suberiame visus miltus ir maišome mediniu
šaukštu, kol tešla sušoks į vientisą kamuolį, maišome apie 1-2 minutes, kol
miltai šiek tiek apdžius.
Perkeliame tešlą į dubenį ir paliekame pravėsti.
Po vieną įmaišome kiaušinius, gerai išmaišome, kad
tešla būtų vientisa, glotni, ne per skysta.
Įkaitiname dideliame puode aliejų, jis turėtų apsemti
2 pirštus nuo dugno.
Pripildome konditerinį maišelį su žvaigždutės antgaliu
(naudojau Ø 12) ir išspaudžiame virš įkaitusio aliejaus pailgas
juosteles, jas prie pat antgalio nupjaudami peiliu.
Kepame keletą minučių, nuolat pasukiodami šaukštu, kad
gražiai apskrustų iš visų pusių. Išimame ant popieriniu rankšluosčiu išklotos
lėkštės, paliekame keletui minučių, kad susigertų riebalų perteklius ir tuomet
perkeliame į lėkštę, kurioje esame sumaišę cukrų su cinamonu. Gerai išvoliojame
kiekvieną churros ir paliekame pravėsti.
Taip iškepame visą tešlą.
Šokoladinis padažas
150 g pieniško šokolado
125 g grietinėlės (35 % riebumo)
30 g medaus
Pašildome grietinėlę.
Užpilame ją ant susmulkinto šokolado. Paliekame apie
minutę ir tuomet sukamaisiais judesiais išmaišome, kol nebelieka šokolado
gabaliukų.
Įdedame medaus ir permaišome.
~GR~
Για
30-40 τσουρος (churros)
250
γρ νερό
100
γρ βούτυρο
μια
πρέζα αλάτι
30
γρ καστανή ζάχαρη
125
γρ αλεύρι
2
μεγάλα αυγά
1
λ λάδι ραφινέ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κλπ.)
250
γρ ζάχαρη
2
κ.γλ. κανέλα
Σε
ένα μέτριο κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια,
το αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και
το μείγμα να πάρει μια καλή βράση.
Προσθέτουμε
με τη μια όλο το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να
μαζευτεί σε μια μπάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά να στεγνώσει
το αλεύρι.
Μεταφέρουμε
τη ζύμη σε μια μπασίνα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε
ένα-ένα τα αυγά, κάθε φορά ανακατεύοντας καλά το μείγμα.
Η
ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι λεία.
Ζεσταίνουμε
το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα.
Γεμίζουμε
μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη κατσαρή μύτη (χρησιμοποίησα Ø12).
Αρχίζουμε και πατάμε τη σακούλα πάνω από το έτοιμο λάδι, κόβουμε μακρόστενες
λωρίδες τις οποίες τελειώνουμε κόβοντας με ένα μαχαίρι.
Τηγανίζουμε
για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια να ροδίσει ομοιόμορφα απ'όλες τις
πλευρές.
Βγάζουμε
τα τσούρος στο πιάτο με χαρτί κουζίνας να ρουφήξει το παραπάνω λάδι. Όσο
είναι ζεστά, τα τοποθετούμε σε άλλο πιάτο στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη ζάχαρη
με την κανέλα. Κουνάμε καλά τα τσούρος να κολλήσει το μείγμα ζάχαρης παντού.
Βγάζουμε σε μια πιατέλα.
Σάλτσα
σοκολάτας
150
γρ σοκολάτα γάλακτος
125
γρ κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
30
γρ μέλι
Ζεσταίνουμε
την κρέμα γάλακτος. Τη ρίχνουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα
λεπτό και μετά ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα.
Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά.
Σερβίρουμε.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą