2017 m. balandžio 14 d., penktadienis

Velykinis tortas / Easter cake

~LT~

Štai ir beliko vos dvi dienos iki šv. Velykų. Graikijoje tai ypač svarbi šventė, todėl pasiruošimas jai būna kur kas rimtesnis, nei bet kuriai kitai šventei. 
Tradiciškai visi renkasi Didžiojo Šeštadienio naktį bažnyčioje, po vidurnakčio, kai įvyksta prisikėlimas, visus apima tokia euforija, žmonės dar kartą supranta, koks stebuklas įvyko, ir taip, nešini žvakėmis, visi juda link namų, kur prasideda šventė. Paprastai po vidurnakčio mišių, žmonės sėda prie stalų valgyti tradicinės sriubos magiritsa (tai sriuba, verdama iš įvairių avies ar ožkos vidaus organų, kuri bus kepama kitą dieną, dalių, salotų lapų ir sutirštinama kiaušinių ir citrinų plakiniu) ir tuomet eina miegoti.
Mes dažniausiai šventę pradedam kiek kitaip, t.y. be visiems įprastos sriubos, bet turbūt kaip ir priklauso konditerės šeimai - nuo tsurekio (Velykinės pynės, gardintos mastikos ir machlepi prieskoniais). 


Šv. Velykos yra gražiausia pavasario šventė, suteikianti jėgų ir įkvepianti stiprybės. Nors stalai ir būna nukrauti įvairiomis vaišėmis, tortas yra toks pat būtinas, kaip ir marginti kiaušiniai. 
O kad jis būtų nepamirštamas, rekomenduoju pagaminti šį tortuką, kuris yra gaivus ir tikrai neapsunkins.

Putėsiai iš Apie viską tinklaraščio, tik kai kur aš pakeičiau gaminimo eigą, nes pasirodė patogiau


Velykinis tortas
23 cm skersmens tortui

Maskarponės sūrio putėsiai

40 g trynių (~2 vnt.)
70 g cukraus
30 g vandens
4 g želatinos, lapeliais
250 g maskarponės sūrio
300 g grietinėlės (36% riebumo)

Užmerkiame želatinos lapelius lediniame vandenyje.
Trynius sudedame į dubenį ir plakame rankiniu mikseriu, kol pabals. 
Cukrų su vandeniu verdame nedideliame prikaistuvyje, kol temperatūra pasieks 118 C. Supilame lėtai į plakamus trynius. Padidiname greitį ir plakame, kol tryniai atvės ir padvigubės. 

Ant garų vonelės pašildome maskarponės sūrį. Įmaišome nuspaustą želatiną ir maišome, kol ji išsilydys. 
Išplakame iki apystandžių putų grietinėlę. 

Į pašildytą maskarponę supilame kiaušinių trynių kremą (pate-a-bombe). Išmaišome. 
Per du kartus sudedame grietinėlę ir atsargiai išmaišome. 

Jogurto ir balto šokolado putėsiai

200 g graikiško tiršto jogurto, natūralaus
200 g balto šokolado
5,5 g želatinos, lapeliais
300 g grietinėlės, 36 % riebumo

Užmerkiame želatiną lediniame vandenyje.
Baltą šokoladą išlydome ant garų vonelės. Nugręžiame želatiną ir įmaišome į šokoladą (šiame žingsnyje man šokoladas sušoko į tokį labai neišvaizdų gumulą, bet neišsigąskite). Įdedame keletą šaukštų jogurto ir maišome, kol šokoladas vėl atgaus savo formą ir turėsime vienstisą kremą. 
Sudedame likusį jogurtą, gerai išmaišome. Jei šokoladas labai sušilo, paliekame atvėsti.
Išplakame grietinėlę iki apystandžių putų. Per du kartus įmaišome ją į šokolado masę. 

Pasiflorų ir mango želė

110 g pasiflorų tyrės
40 g mango tyrės
5 g želatinos, lapeliais
36 g cukraus
40 g vandens

Želatiną užmerkiame lediniame vandenyje.
Sumaišome abi tyres, vandenį ir cukrų nedideliame prikaistuvyje. Pakaitiname, kol tyrės pašils ir cukrus išsilydys. 
Įmaišome nugręžtą želatiną. 
Supilame paruoštą žele į 20 cm skersmens žiedą, aptrauktą maistine plėvele ir acetatine juosta.
Užšaldome.

Vanilinis biskvitas 
(išeina du biskvitai, bet mums reikalingas vienas, tad kitą galima užšaldyti)

2 kiaušinių baltymai
53 g cukraus
2 tryniai, lengvai išplakti
27 g miltų
27 g kukurūzų krakmolo

Įkaitiname orkaitę iki 190 C.
Išplakame baltymus su cukrumi iki standžių putų. Nesustojant plakti, įmaišome trynius. Kai jie įsimaišo, nustojame plakti. 
Persijojame miltus su kukurūzų krakmolu. Suberiame pamažu į kiaušinių masę. Maišome mentele, kol nelieka sausų ingredientų. 

Sukrečiame tešlą į konditerinį maišelį su lygiu antgaliu ir išspaudžiame 22 cm biskvitus.
Kepame apie 8-12 minučių. Ištraukiame ir paliekame atvėsti.

Torto surinkimas

Apgaubiame 23 cm skersmens žiedą maistine plėvele. Į vidų įklojame acetatinę juostą. 
Supilame jogurto ir balto šokolado putėsius. Išlyginame paviršių. 
Įdedame į centrą sustingusią želė. 
Ant viršaus paskleidžiame maskarponės sūrio putėsius. 
Uždedame sirupu (1:1) sulaistytą biskvitą (sirupu į putėsius), lengvai paspaudžiame ir užšaldome. 


Veidrodinė glazūra
Receptas iš Andy Chef

130 g cukraus
55 g vandens
130 g gliukozės
71 g pieno
15 g pieno miltelių
165 g balto šokolado
10 g želatinos
maistinių dažų

Želatiną užmerkiame lediniame vandenyje. 
Pieną sumaišome su pieno milteliais. 
Šokoladą susmulkiname ir sudedame į aukštą indą (naudoju 1 l talpos skysčių matavimo indą, nes jame patogu sublenderiuoti).
Vandenį, cukrų ir gliukozę viriname, kol temperatūra pasieks 103 C (temperatūra yra labai svarbi, todėl stebėkite atidžiai).
Supilame sirupą ant šokolado, atsargiai išmaišome, kol išsilydo šokoladas ir temperatūra nukrenta iki 80 C. Sudedame gerai nuspaustą želatiną ir pieno mišinį. 
Įdedame norimos spalvos dažų ir sublenderiuojame atsargiai, kad neprileistume oro.
Uždengiame plėvele (taip, kad ji liestųsi su glazūra) ir paliekame šaldytuve mažiausiai 24 val. 
Pašildome mikrobangų krosnelėje, kol temperatūra pasiekia ~30 C, sublenderiuojame ir glazūruojame tortą. 





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą