~LT~
Iki Kalėdų likus vos keletui dienų, manau, ne vienas dvejoja, kokį desertą geriausia pasirinkti.
Tiems, kas dar neapsisprendė, labai rekomenduoju šį itin skanų, ne per saldų, maloniai nustebinantį tortuką su spanguolių įdaru, aguoniniu biskvitu ir šokoladiniais putėsiais, gardintais cinamonu.
Kalėdinis šokoladinis spanguolių tortas
20 cm tortui
Šokoladiniam biskvitui
2 kiaušiniai
60 g cukraus
žiupsnelis vanilės
20 g kukurūzų krakmolo
20 g miltų
10 g nesaldintos kakavos
Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite orkaitės skardą kepimo popieriumi ir atidėkite į šoną.
Išplakite kiaušinius su cukrumi iki baltų putų ir kol masė taps tiršta, tai užtruks apie 5-10 minučių.
Dubenėlyje persijokite miltus, kukurūzų krakmolą ir kakavą.
Suberkite į išplaktą kiaušinių masę, atsargiai išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
Paskleiskite kepimo skardoje 1 cm storio kvadratą.
Kepkite 10-15 minutes, kol paviršius sutvirtės. Išimkite ir palikite ant grotelių, kad atvėstų.
Išpjaukite 20 cm apskritimą, kuris bus torto pagrindas.
Likusį biskvitą galima apvynioti maistine plėvele ir palikti šaldiklyje kitam tortui.
Traškutis
40 g vaflių (geriausia pavienius, be įdaro)
115 g šokoladinio lazdyno riešutų kremo
20 g pieniško šokolado
Išlydykite šokoladą. Sumaišykite jį su šokoladiniu lazdyno riešutų kremu.
Susmulkinkite vaflius, įmaišykite juos į pirmąją masę.
Paskleiskite tolygiai ant išpjauto biskvito ir palikite šaldiklyje, kol sustings.
Spanguolių želė
170 g spanguolių, šaldytų
100-120 g cukraus
1 arb. š. cinamono
3 g želatinos, lapeliais
Spanguoles atlaidinkite, sutrinkite.
Sudėkite į nedidelį prikaistuvį, suberkite cukrų ir cinamoną. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps, bet tyrė neužvirs.
Šaltame vandenyje išbrinkinkite želatiną. Nugręžkite ir įdėkite į pakaitintą tyrę.
Jei norite, galite dar kartą pertrinti, kad gautųsi vientisesnė.
Apdenkite 16 cm metalinio žiedo dugną maistine plėvele, apverskite ir padėkite ant lygaus pagrindo. Supilkite spanguolių tyrę, pajudinkite, kad išsilygintų paviršius. Palikite šaldiklyje, kol sustings.
Aguoninis biskvitas
1 kiaušinių baltymas
17 g cukraus
30 g migdolų miltų arba smulkiai maltų migdolų
15 g maltų aguonų
12 g cukraus pudros
Kiaušinių baltymus plakite, kol jie padvigubės, palaipsniui berkite cukrų plakdami baltymus. Subėrus visą cukrų, plakite, kol baltymai išsiplaks iki standžių putų.
Dubenėlyje sumaišykite migdolų miltus, maltas aguonas ir cukraus pudrą.
Persijokite į išplaktus baltymus, atsargiai išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
Sukrėskite į konditerinį maišelį su lygiu antgaliu.
Ant kepimo popieriaus pieštuku nubrėžkite 16 cm apskritimą. Apverskite kepimo popierių ir užpildykite tešla apskritimą.
Kepkite 190 C apie 7-8 minutes, kol paviršius šiek tiek sutvirtės. Palikite atvėsti.
Šokoladiniai putėsiai su cinamonu
165 g pieno
16 g cukraus
2 kiaušinių tryniai
6 g želatinos, lapeliais
300 g juodojo šokolado
2-3 arb. š. cinamono
500 g grietinėlės (36 % riebumo)
Grietinėlę išplakite iki švelnių putų. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.
Šokoladą susmulkinkite.
Supilkite pieną, cukrų ir kiaušinių trynius į prikaistuvį. Kaitinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami. Viriname, kol kremas pasieks 82 C. Perpilame kremą į švarų dubenėlį.
Tuo metu šaltame vandenyje išbrinkinkite želatiną, ją nugręžkite ir įdėkite į kremą. Išmaišykite, kol ji ištirps.
Užpilkite dar karštą kremą ant šokolado, maišykite, kol jis ištirps. Įdėkite cinamono.
Dalimis įmaišykite grietinėlę.
Torto surinkimas
Į tortinės dugną dėkite sušalusį biskvitą su traškučiu. Dėkite porą šaukštų šokoladinių putėsių, išlyginkite paviršių. Į centrą įdėkite aguoninį biskvitą ir šaldytą spanguolių želę. Supilkite likusius putėsius, išlyginkite paviršių.
Dėkite į šaldiklį per naktį, kad gerai sustingtų.
Glazūruokite gerai sušalusį tortą šia ar kita mėgstama glazūra.
Atrodo fantastiškai!!!
AtsakytiPanaikintiAčiū, Edita! Tikrai rekomenduoju pagaminti kokiai progai, skoniai tikrai nustebina :)
AtsakytiPanaikintiKepiau šį tortą šventėms, tikrai skanus. Ačiū, kad dalinatės. Vaida
AtsakytiPanaikintiVaida, labai džiaugiuosi, kad patiko!
AtsakytiPanaikintiLabai graziai atrodo! :)
AtsakytiPanaikinti