~LT~
Šiandien noriu šiek tiek papasakoti apie ateinančių metų projektą, kuriame susijungs neįtikėtino grožio ir stiliaus keramika su desertais. Daugumai, manau, yra labai svarbu, kokioje lėkštėje patieksime mėgstamiausią kepsnį ar iš kokio dubenėlio valgysime sriubą.
Galima sakyti, kad aš pati esu lengvai apsėsta lėkščių manijos ir negaliu atsilaikyti nenusipirkusi kokios gražuolės, kurią netikėtai surandu. Todėl mano namuose nerasite lėkščių komplektų, nes tokių tiesiog neperku! Mano spintelėse guli dešimtys skirtingų lėkščių, kurios savaip įdomios, turi savo istoriją ir skirtingi patiekalai būna skaniausi tik vienoje ar kitoje lėkštėje.
Nežinau, ar mano profesija mane įtakojo, bet estetinis maisto grožis man yra ne ką svarbiau už patį skonį, nes prieš valgydama visada noriu juo pasigrožėti :)
Grįžtant prie projekto, jis gimė labai netikėtai, bet nuo to tik dar smagiau. Labai įdomu, gyvenant Graikijoje, surasti kūrybingų lietuvių bendraminčių, kurie vienas kitą gali papildyti. Taip buvo ir šiuo atveju - Kretos saloje gyvenanti lietuvė Ema, auksinių rankų savininkė, su savo draugu, kuria nuostabius keramikos gaminius (E+A Ceramic studio svetainė). Taip ir atsirado šis projektas - gražūs indai - skaniems desertams!
E+A Ceramic studio (jų Facebook puslapis) darbai tikrai ypatingi - jie ne tokie, kuriuos galite rasti visur. Jų stilius man vienas artimiausių, kur susijungia modernumas, antika su savitu stiliumi - kiekvienas kūrinys kitoks, su savo istorija, išskirtiniais akcentais. Paėmus į rankas vieną iš lėkščių, iš karto galvoje kirba idėjos, koks patiekalas ar desertas būtų skaniausias būtent joje ;)
Tad kviečiu pasigrožėti pirmąją - baltos glazūros lėkšte, kuri puikiai tiko šiam nuostabiam desertui - laisvos lėkštės formos suteikė laisvę improvizacijai. Šis desertas kitoks - jis individualus - bet tuo ir ypatingas. Argi neįdomu kartais sulaužyti įsisenėjusius standartus ir desertu mėgautis kitaip? Pritariu, kiekvieną kartą ruošti tokio stiliaus desertus galbūt nusibostų, tam reikia daugiau laiko, bet aš tikiu, kad per šventes to reikėtų, ypač kai viską galima pasidaryti iš vakaro! Įsivaizduokite savo svečių nuostabą, kai vietoj įprasto torto jiems atneštumėte desertą, patiektą lėkštėje - o ten būtų visas meno kūrinys! Tikrai norėtųsi įnešti gaivaus vėjelio į kiekvieno virtuvę!
~GR~
Σήμερα θέλω να σας πω λιγάκι για ένα project της καινούριας χρονιάς, στο οποίο θα ενωθούν απίστευτης ομορφιάς κεραμικά σκεύη με ωραία γλυκά. Για τους περισσότερους, θέλω να πιστεύω, έχει σημασία σε τι πιάτο θα σερβίρεις το αγαπημένο σου φαγητό και τι μπολάκι θα χρησιμοποιήσεις για την σούπα σου.
Θα μπορούσα να πω ότι εγώ η ίδια έχω μια ελαφριά μανία και δεν μπορώ να αντισταθώ στα όμορφα πιάτα και δεν μπορώ να μην αγοράσω αυτή την ομορφιά που βρίσκω τυχαία. Έτσι στο σπίτι μου δεν θα βρείτε σερβίτσια με ίδια πιάτα επειδή απλά δεν αγοράζω τέτοια! Στα ντουλάπια της κουζίνας μου θα δείτε δεκάδες διαφορετικά πιάτα τα οποία είναι όλα μοναδικά με το δικό τους τρόπο, έχουν την δικιά τους ιστορία και συγκεκριμένα φαγητά είναι πιο νόστιμα μόνο σε ένα πιάτο.
Δεν ξέρω αν το επάγγελμα μου με έχει επηρεάσει αλλά η αισθητική ομορφιά του φαγητού είναι το ίδιο σημαντική με τη γεύση του.
Επιστρέφοντας στο project - αυτό γεννήθηκε πολύ απρόσμενα και γι'αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Είναι φοβερό μένοντας στην Ελλάδα να βρίσκεις ανθρώπους δημιουργικούς που μπορεί να συμπληρώσει ο ένας τον άλλον. Έτσι έγινε και αυτή τη φορά - στην όμορφη Κρήτη μένει μια Λιθουανή η Ema, μια χρυσοχέρα, η οποία μαζί με τον φίλο της φτιάχνουν τα πιο όμορφα κεραμικά σκεύη και όχι μόνο (η ιστοσελίδα τους Ε+A Ceramic Studio). Και έτσι δημιουργήθηκε το project μας - όμορφα πιάτα για νόστιμα γλυκά!
Τα έργα του E+A Ceramic studio (το Facebook τους) είναι μοναδικά - δεν είναι από αυτά που μπορείς να βρεις παντού. Το στυλ τους είναι ένα από τα αγαπημένα μου που συνδυάζει σύγχρονο, μοντέρνο και μοναδικό στυλ - κάθε πιάτο ή άλλο σκεύος είναι διαφορετικό, έχει την ιστορία του, το δικό του χαρακτήρα. Όταν πιάνεις στα χέρια το πιάτο, έρχονται χίλιες ιδέες για το ποιο φαγητό ή γλυκό θα ήταν ιδανικό για εκείνο.
Σας καλώ να απολαύσετε το πρώτο πιάτο καλυμμένο με λευκό σμάλτο που ταίριαζε πάρα πολύ με αυτό το γλυκό καθώς το ελεύθερό του σχήμα έδωσε την ελευθερία για αυτοσχεδιασμό. Αυτό το γλυκό είναι διαφορετικό - ατομικό - αλλά γι'αυτό και τόσο μοναδικό. Πόσο ωραίο είναι μερικές φορές να σπάσεις τους κανόνες και να απολαύσεις το γλυκό σου αλλιώς;; Συμφωνώ, να φτιάχνεις τέτοιου τύπου επιδόρπια για κάθε γιορτή θα ήταν κουραστικό, βαρετό και θέλει περισσότερο χρόνο αλλά πιστεύω ότι για το γιορτινό τραπέζι αυτό είναι ακριβώς ότι θέλουμε! Για φανταστείτε τα πρόσωπα των καλεσμένων σας αν στο τέλος του δείπνου αντί για μια τούρτα να τους κερνάγατε επιδόρπιο σερβιρισμένο σε πιάτο και εκεί να ήταν ένα απόλυτο έργο τέχνης! Πραγματικά θα ήθελα να φέρω λίγο φρέσκο αέρα σε κάθε κουζίνα!
~LT~
4 porcijoms
Receptai pritaikyti remiantis Bachour Simply Beautiful knyga (o taip, pagaliau aš ją turiu!)
Alaus, medaus ir prieskonių pyragas
Šiam desertui pyragą kepiau keksiukų formelėse, kad būtų patogiau, bet galima kepti 20 cm skersmens formoje (ją ištepkite aliejumi ar sviestu ir pabarstykite miltais).
130 g tamsaus alaus
65 g bekvapio aliejaus (saulėgrąžų, kukurūzų)
126 g melasos sirupo (naudojau medų)
1 kiaušinio
5 g kepimo miltelių
32 g cukraus
32 g rudojo cukraus
150 g miltų
3 g prieskonių mišinio (all spice - cinamono, gvazdikėlių, muskato riešuto, imbiero)
žiupsnelis druskos
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.
Išdėliokite keksiukų popierines formeles į keksiukų skardą.
Dubenyje sumaišykite alų, aliejų, melasos sirupą arba medų ir kiaušinį.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, abiejų rūšių cukrų, prieskonius ir druską.
Persijokite į šlapius ingredientus, viską gerai išmaišykite, kol nelieka sausų ingredientų.
Dėkite tešlą į keksiukų formeles - užpildykite iki 3/4 formelės tūrio.
Kepkite apie 15-18 minučių arba kol iškeps.
Kepant didelėje formoje, kepimas užtruks apie 30 minučių, patikriname mediniu pagaliuku ar peiliu, duriant į pyrago centą - jei jis liks sausas, pyragas iškepęs. Ištraukiame iš orkaitės, paliekame 10 minučių pastovėti ir tuomet išimame iš formos bei paliekame ant grotelių atvėsti.
Palikite ant grotelių, kol visiškai atvės.
Šokoladinis ganašas
8 cm skersmens formelėms
300 g grietinėlės (36 % riebumo)
35 g medaus
35 g gliukozės sirupo
žiupsnelis druskos
2 g agar-agar
5 g želatinos, lapeliais
125 g juodojo šokolado
1/2 arb. š. cinamono
Grietinėlę sumaišykite su medumi, gliukozės sirupu, agar-agar, druska ir cinamonu. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, vis pamaišant, kol užvirs.
Tuo tarpu šaltame vandenyje užmerkite želatiną. Kai grietinėlė užvirs, nugręžkite želatiną ir įmaišykite ją į grietinėlę. Užpilkite karštą grietinėlę ant susmulkinto juodojo šokolado, palikite minutei, o po to sukamaisiais judesiais išmaišykite iki vientisos, blizgios masės.
Metalinių formelių dugną (iš išorės) apdenkite maistine plėvele, pastatykite plėvele į apačią. Padalinkite ganašą formelėse ir palikite šaldytuve, kol sutvirtės.
Cinamoninis tuile
50 g sviesto, lydyto, atvėsinto
50 g cukraus pudros
3 g cinamono
50 g baltymų
50 g miltų
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.
Dubenėlyje sumaišykite sviestą su cukraus pudra ir cinamonu. Įmaišykite baltymus ir miltus. Tešla turi būti vientisa. Palikite šaldytuve prieš kepant, kol tešla sutvirtės, apie 15 minučių.
Ant silikoninio kilimėlio ar kepimo popieriaus paskleiskite plonu sluoksniu tešlą. Kepkite apie 10 minučių, kol gražiai paruduos. Vėstant tuile labai sukietėja, tad supjaustyti jį reikėtų, kol jis dar karštas. Šiam desertui galima tiesiog sulaužyti norimo dydžio gabaliukais.
Palikite atvėsti. Laikyti reikėtų sandariame indelyje, išsilaiko iki 2 savaičių.
Braškių tyrė
100 g braškių tyrės
1 g agar-agar
22 g cukraus
Sumaišykite viską nedideliame prikaistuvyje. Kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol pradės virti.
Nukelkite nuo ugnies ir perpilkite į švarų dubenėlį. Palikite šaldytuve, kol sutvirtės. Prieš naudojimą - perplakite.
Deserto surinkimas
Į lėkštės centrą dėkite šokoladinį ganašą. Aplink jį išdėliokite alaus pyragą, kurį tiesiog suplėšykite rankomis norimo dydžio gabaliukais. Susmaigstykite cinamoninį tuile į šokoladinį ganašą.
Pripildykite konditerinį maišelį su nedidelio skersmens antgaliu braškių tyrės ir išspauskite norimose vietose.
Papuoškite valgomomis gėlėmis ir mėtų lapeliais.
~GR~
Για 4 μερίδες
Η συνταγή εφαρμοσμένη με βάση του Bachour Simply Beautiful βιβλίου (ε ναι, επιτέλους το'χω!)
Κέικ μαύρης μπύρας με μέλι και μπαχαρικά
Για αυτό το γλυκό χρησιμοποίησα φόρμα για καπκέικς επειδή ήταν πιο βολικό. Αλλά αν θέλετε, ψήστε το σε μια φόρμα 20 εκ (βουτυρώστε και πασπαλίστε με αλεύρι).
130 γρ μαύρη μπύρα
65 γρ λάδι ραφινέ (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο)
126 γρ σιρόπι μελάσας (χρησιμοποίησα μέλι)
1 αυγό
5 γρ μπέικιν πάουντερ
32 γρ ζάχαρη
32 γρ καστανή ζάχαρη
150 γρ αλεύρι
3 γρ μείμα μπαχαρικών (all spice - κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, τζίντζερ)
μια πρέζα αλάτι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
Βάζουμε χαρτάκια στο ταψί για καπκέικς.
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε τη μπύρα, το λάδι, το σιρόπι μελάσας ή το μέλι, το αυγό.
Σε άλλη - ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τις ζάχαρες, τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Κοσκινίζουμε στο μείγμα με τα υγρά. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλες τις σκόνες.
Γεμίζουμε τις θήκες για καπκέικς μέχρι τα 3/4 τους.
Ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει.
Αν ψήνουμε ένα μεγάλο κέικ, το ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ψηθεί (τσεκάρουμε το κέντρο του κέικ με ένα μαχαίρι). Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 10 λεπτά στη φόρμα, μετά ξεφορμάρουμε και αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα να κρυώσει.
Γκανάζ σοκολάτας
Για 4 μεταλλικά τσερκάκια 8 εκ.
300 γρ κρέμα γάλακτος (36 % λιπαρά)
35 γρ μέλι
35 γρ σιρόπι γλυκόζης
μια πρέζα αλάτι
2 γρ αγαρ-αγαρ
5 γρ ζελατίνη, σε φύλλα
125 γρ κουβερτούρα
1/2 κ.γ. κανέλα
Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, το μέλι, τη γλυκόζη, το αγαρ-αγαρ, το αλάτι και την κανέλα. Σιγοβράζουμε , ανακατεύοντας που και που, μέχρι να πάρει μια βράσει.
Εν τω μεταξύ, μουλιάζουμε στο κρύο νερό τη ζελατίνη. Τη στραγγίζουμε και προσθέτουμε στην κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε να λιώσει.
Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να αποκτήσουμε ένα λείο και γυαλιστερό γκανάζ.
Τυλίγουμε (απ'έξω) με μια μεμβράνη το πάτο τις μεταλλικής φόρμας και το ακουμπάμε πάνω σε μια βάση με το πάτο κάτω. Μοιράζουμε το γκανάζ στα φορμάκια και τα αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να πήξει.
Τuile κανέλας
50 γρ βούτυρο, λιωμένο, κρύο
50 γρ ζάχαρη άχνη
3 γρ κανέλα
50 γρ ασπράδια
50 γρ αλεύρι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το βούτυρο, την άχνη και την κανέλα. Προσθέτουμε τα ασπράδια και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη. Βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά να σφίξει λίγο.
Απλώνουμε το μείγμα με λεπτή στρώση στο ταψί με λαδόκολλα ή μια βάση σιλικόνης. Ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει.
Αν θέλουμε να το κόψουμε, το κάνουμε όσο είναι ζεστό γιατί σκληραίνει πολύ κρυώνοντας. Για αυτό το γλυκό μπορείτε απλά να το σπάσετε σε ακανόνιστα κομμάτια.
Κρατάμε σε ένα δοχείο αεροστεγώς μέχρι 2 εβδομάδες.
Πουρέ φράουλας
100 γρ πουρέ φράουλας
1 γρ αγαρ-αγαρ
22 γρ ζάχαρη
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράσει.
Το αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να πήξει. Ανακατεύουμε καλά πριν τη χρήση.
Η συναρμολόγηση του γλυκού
Στο κέντρο του πιάτου τοποθετούμε το γκανάζ σοκολάτας. Σκίζουμε με τα χέρια το κέικ και το βάζουμε γύρω γύρω από το γκανάζ. Καρφώνουμε το tuile κανέλας στην επιφάνεια του γκανάζ.
Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ένα μικρό κορνέ και βάζουμε τον πουρέ φράουλας σε διάφορα σημεία.
Διακοσμούμε με βρώσιμα λουλουδάκια και φύλλα δυόσμου.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą