Šiaip namie keksiukų aš nekepu, nes užtektinai pakanka, kiek jų matau, puošiu, gaminu darbe, bet šiandien sugalvojau, o kodėl gi ne. Gi sekmadienis, galima sau leisti atsipalaiduoti ir pasilepinti saldžiais desertais.
Receptą radau Lockerz svetainėje, kurioje pateikta keksiukų idėjų net visam mėnesiui!
Saulėtam, nors ir vėjuotam, sekmadieniui išsirinkau vanilinius keksiukus su citrininio kremo įdaru ir morengo viršumi.
Keksiukai gavosi nuostabūs - purūs, minkšti, kvapnūs. Kremas - saldžiai rūgštus, tirštas, būtent toks, kokio norėjosi. Na, o ir morengo kepurėlė tiesiog užbaigė visą šią skonių harmoniją suteikdamas orinio lengvumo. Labai rekomenduoju!
Iš nurodyto kiekio gaunasi 12 keksiukų. Jums pateikiu receptą nurodytam skaičiui, o pati kepiau iš pusės kiekių.
- 1 1/2 puodelių pyragų miltų*
- 1 1/2 arb. š. kepimo miltelių
- 1/4 arb. š. druskos
- 125 g sviesto (kambario temperatūros)
- 1 puodelis cukraus
- 2 kiaušiniai
- 1/2 arb. š. vanilinio cukraus ar ekstrakto
- 1/2 puodelio pieno
Citrininiam kremui (dar žinomam kaip Lemon Curd)
- 125 g sviesto
- 85 g cukraus
- 2.5 g kukurūzų krakmolo (jo neturint, naudokite bulvių)
- 2 kiaušinių tryniai
- 125 g šviežiai spaustų citrinų sulčių (jei nesinori labai rūgštaus kremo, dalį sulčių pakeiskite vandeniu)
Nuorodoje pateikti kiekiai gerokai viršijo normas, tad gerai, kad išbandžiau. Sirupo kiekį reikėtų mažinti tikrai per pusę. Tad pateikiu jau sumažintas proporcijas.
- 3 valg. š. vandens
- 1/2 puodelio + 1 valg. š. cukraus
- 2 kiaušinių baltymai
- vanilės
Kadangi Amerikoje naudojami puodeliai, vietoj gramų, pateiksiu skaičiavimą puodeliais.
Keksiukams:
Įkaitiname orkaitę iki 200 C. Pasiruošiame keksiukų formeles, į jas įdedame formeles.
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską. Atidedame į šalį.
Kitame dubenyje išsukame sviestą iki purumo, pamažu suberiame cukrų. Kai masė tampa puri ir baltesnė, įmušame vieną po kito kiaušinius, gerai išmaišome.
Supilame pusę nurodyto pieno, sumaišyto su vanile, jį gerai išmaišome, tuomet suberiame pusę miltų. Kai nebelieka sausų ingredientų, supilame likusį pieną ir po jo - likusius miltus.
Dedame tešlą į paruoštas formeles ir kepame apie 20 minučių, kol gražiai paruduoja.
Citrininiam kremui:
Puode pakaitiname citrinos sultis.
Dubenyje
sumaišome kiaušinių trynius, kukurūzų krakmolą ir cukrų. Supilame
pakaitintas sultis, gerai išmaišome. Perkošiame atgal į puodą, kaitiname
ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol kremas sutirštėja.
Nuimame
nuo ugnies. Kai temperatūra nukrinta iki 60 C, įmaišome gabaliukais
pjaustytą sviestą. Geriausia, kremą pertriname maisto smulkintuvu
(antgaliu, kuriuo triname sriubas). Supilame į stiklainį, paliekame atvėsti.
Morengų viršui:
Į nedidelį prikaistuvį pilame vandenį ir dedame cukrų. Kai jis pradeda virti, verdame apie 2 minutes (nuo stipraus burbuliavimo pradžios), po pirmos minutės pradedame plakti baltymus su vanile iki standžių putų. Kai baltymai suputoję, pamažu pilame sirupą, stengiantis tai daryti iš kuo aukščiau ir labai plona srovele, kad neįkristų per didelis kiekis vienu metu ir baltymai nesubliūkštų. Kai supilame sirupą, dar šiek tiek paplakame ir kai ištraukus plaktuvą, ant jo gražiai susidarys baltymų "varvekliai", morengas yra paruoštas. Leidžiame šiek tiek atvėsti ir galime dekoruoti keksiukus.
Keksiukų "surinkimas":
Kai keksiukai jau atvėsę, peiliu atsargiai išpjauname centre įdubimą, į jį pridedame citrininio kremo ir ant viršaus papuošiame morengo "kepurėle", tai galima atlikti ir konditerinio maišelio su įvairiais antgaliais pagalba. Aš kai kuriuos dar apdeginau specialiu degikliu.
Tiesiog puiku ir taip skaniai atrodo! Keksiukai valdo!! :)
AtsakytiPanaikintiTaaaaip :) šie tikrai verti dėmesio, lengvai pagaminami, bet jau skanūūūūs :)
AtsakytiPanaikintiieskau kremo, su kuriuo butu galima rasyti ant keksiuku ir kuris nesubliukstu pastovejes kambario temperaturoje. ar morengu kremas tam tiktu? :)
AtsakytiPanaikintiRašymui ir laikymui kambario temperatūroje, aš mieliau rinkčiausi kremą su kreminiu sūriu (cream cheese), bet nenorint jo gaminti, galima rašyti ir su morenginiu. Jį lengva nudažyti norima spalva. Tik norint laikyti ilgiau keksiukus papuoštus (ir juos lengviau papuošti kremu), svarbu labai gerai išplakti kiaušinių baltymus, kad būtų tvirtas kremas.
AtsakytiPanaikintiCitrininiam kremui neparasyta kiek reikia kukuruzu krakmolo
AtsakytiPanaikintiAčiū už pastebėjimą. Pataisiau receptą - naudojant 125 g citrinos sulčių reikėtų 2.5 g kukurūzų krakmolo.
AtsakytiPanaikinti