2011 m. lapkričio 12 d., šeštadienis

Špinatai su ryžiais/ Spinach with rice

Šį vakarą jokios istorijos neparašysiu. Taip tikėjausi, kad į galvą ateis koks įdomus įvykis, pasitaikęs pastaruoju metu, bet, jei kas ir įvyko, esu be galo pavargusi sėdėti priešais kompiuterio ekraną ir bandyti gražiai sudėlioti mintis. Šiandien mokykloje buvo virimo pamokos, tai gaminom visokius pagardus (Hummus, žuvies dažinius ir pan., kai kuriuos net namo parsitempiau, žiūrėsim, kas valgys), o ir receptais norėčiau pasidalinti, bet ne šiandien. Taip tikėjausi, kad per savaitgalį galėsiu atsipūsti, bet ir vėl nesėkmė. Savaitgalis jau suplanuotas iki menkiausios kruopelytės, o po jo ir vėl pašėlusi savaitė. Kai prasidėjo mokslai, visas gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, atrodo dar prieš mėnesį iš neturėjimo ką veikti galėjau visą dieną užsiimti nereikšmingais dalykėliais, o dabar vos spėju elementarius pietus pagaminti. Kai kuriomis dienomis mūsų (ar bent jau mano individualiai) pietūs suminimalėja iki tiesiog ryžių košės ar makaronų su sūriu. Šmaikštu, bet taip būna.


Tačiau šiandien gaminau kai ką tradicinio, kas man labai patinka, yra sveika ir lengvai paruošiama. Vadinama tai gal špinatų ir ryžių troškinuku (ar špinatai su ryžiais), vietinių vadinama spanakoryzo (gr. σπανακόρυζο).

Receptas iš mano mokyklinės knygos. 
  • 1 kg špinatų (šį kartą naudojau šaldytus, jie jau nuplauti ir paruošti naudotis, bet galima naudoti ir šviežius)
  • 150 g ryžių (geriausia naudoti basmati tipo ryžius, nes jie plonesni ir greičiau išverda)
  • 1 vidutinio dydžio svogūnas
  • 1 citrinos sultys
  • Alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų
  • saujelė šviežių krapų
Smulkiai supjaustome svogūną.
Į puodą storu dugnu įpilame šiek tiek aliejaus, kai jis įkaista, suberiame supjaustytą svogūną, kai jis apskrunda, suberiame špinatus, kepiname ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštėja ir susidaro vientisa masė. Tuomet supilame citrinos sultis ir šiek tiek vandens. Beriame druskos ir pipirų. Suberiame ryžius ir troškiname, kol jie suminkštės. Esmė panaši, kaip gaminant rizotą, reikia stebėti, kai skysčiai išgaruoja, tuomet įpilame dar šiek tie vandens, kol ryžiai suminkštėja. Jei reikia, dar įberiame papildomai prieskonių, kad būtų skanu. Užberiame susmulkintų krapų, išmaišome.


Palaukiame, kol šiek tiek atvės ir dedame į lėkštes. Bent jau čia, šis patiekalas valgomas su duona, tad jei tik yra noro, atsiriekiame kelias riekes duonos ir skanaujame.
***
Paįvairinimui, į lėkštę įdėkite porą šaukštų natūralaus jogurto, jį paskleiskite visoje lėkštėje. Įdėkite špinatų su ryžiais, juos pabarstykite aitriujų pipirų milteliais (bukovu) ir mėgstamų, ryškesnio skonio, sūriu.

~Recipe in English~

Spinach with rice
4 servings
  • 1 kg spinach (I used frozen ones. But you can use fresh as well)
  • 150 g basmati rice
  • 1 fresh onion
  • 1 lemon juice
  • olive oil
  • salt, pepper
  • fresh dill
Warm in a pot some olive oil and add chopped onions. Sauté gently until soft.
Add the spinach (if you're using frozen, you don't need to defrost), stir from time to time until they melt. Add the lemon juice, rice, salt and pepper.  Add some water, cover the pot and let it boil.
Boil until rice is soft. 
Finally, add some fresh dill and serve.
In a plate add some natural yogurt, using a spoon, cover all the plate. Add spinach with rice in the center of the plate. Sprinkle with some bukovo (chilli pepper powder) spice and some hard cheese.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą