2017 m. liepos 6 d., ketvirtadienis

Tortas "Braškė-citrina-bazilikas"


Kadangi šis tortas sulaukė tiek daug jūsų pagyrų ir susidomėjimo, nusprendžiau pasidalinti jo receptu, nes skonis tikrai nepakartojamas! Vienas iš lengvau pagaminamų prancūziškų tortų, kuris patiks nesaldžių tortų mėgėjams. Man asmeniškai jis labai patiko, visiškai nesaldus, maloniai rūgštus, tad tikrai rekomenduoju jį išbandyti.
Beje, man ir pačiai šis tortas vienas iš gražiausių. Ta spalvų harmoniją, toks gaivos jausmas užeina žiūrint į jį! Prisipažinsiu, kiek skaudėjo širdį, kai teko jį prapjauti :)


O ir spalvine tema labai tinka šiandienai. 


Sveikinu ir raginu niekada nepamiršti, kad Lietuva yra nuostabi ir joje yra daug nuostabių žmonių bei neapsakomai gražių vietovių, kurias tikrai reikia aplankyti.


Receptas iš Andy Chef tinklaraščio. 
Tortą dariau 20 cm žiede.

Braškių-  jogurto cremeux

2 g želatinos 
10 g kukurūzų krakmolo
55 g cukraus
15 g sviesto
80 g pieno
30 g kiaušinio trynių
130 g braškių tyrės

Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite braškių tyrę, pieną ir cukrų (15 g). Galite įdėti raudonų maistinių dažų, kad spalva būtų gyvesnė.
Užmerkite želatiną lediniame vandenyje. 
Dubenyje sumaišykite trynius su likusiu cukrumi ir kukurūzų krakmolu. 
Kai tyrė pašyla, įpilame šiek tiek šiltos tyrės į kiaušinių masę, išmaišome. Supilame viską atgal į prikaistuvį ir maišome virindami ant silpnos ugnies, kol sutirštės (iki 82 C). 
Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome gerai nugręžtą želatiną. 
Paliekame šiek tiek atvėsti, kai temperatūra nukrenta iki 40-45 C, įmaišome gabaliukais pjaustytą sviestą. 
Viską gerai sublenderiuojame.
16 cm skersmens žiedą aptraukiame maistine plėvele iš išorės. Pasidedame žiedą (plėvele į apačią) ant tvirto pagrindo (tokio, kad galėtume jį įdėti į šaldiklį), vidų išklojame acetatine juosta. 
Supilame paruoštą cremeux ir užšaldome.

Dacquoise su braškėmis

45 g šviežių braškių
41 g baltymų
48 g cukraus
25 g migdolų miltų
22 g miltų

Iš baltymų ir cukraus suplakame morengą iki minkštų putų. 
Braškes supjaustome 3-4 mm gabaliukais. 
Miltus sumaišome su migdolų miltais ir suberiame į morengą. Atsargiai išmaišome.
Įmaišome braškes. 
Paskleidžiame 5 mm storio biskvitą ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu padengtos skardos.
Kepame 160 C orkaitėje apie 7-10 min. (kai krašteliai vos įgauna rusvą spalvą, dacquoise yra paruoštas). Jei sunkiai sekasi jį nuimti nuo popieriaus, įdėkite 10-15 min. į šaldiklį. 

Citrinų - baziliko putėsiai

120 g citrinų sulčių
10 baziliko lapelių (didelių)
2 citrinų žievelių
13 g želatinos
100 g baltymų
140 g cukraus
55 g vandens
300 g grietinėlės (36 % riebumo)
100 g maskarponės sūrio

Nutarkuojame žievelę ir išspaudžiame citrinų sultis.
Iš baltymų, vandens ir cukraus pagaminame itališką morengą. 
Vandenį su cukrumi sumaišome nedideliame prikaistuvyje. Verdame iki temperatūra pasieks 121 C.
Kai temperatūra pasiekia 115 C, pradedame plakti baltymus. 
Supilame plona srovele paruoštą sirupą į plakamus baltymus, padidiname plakimo greitį ir plakame, kol baltymai taps blizgūs, tvirti ir atvės.
Užmerkiame želatiną lediniame vandenyje.
Puode sumaišome citrinos sultis, žievelę ir baziliko lapelius. Kaitiname, kol užvirs. Nukeliame nuo ugnies ir paliekame šiek tiek pastovėti.
Įmaišome gerai nugręžtą želatiną. 
Mikrobangų krosnelėje pašildome trumpai maskarponę, kad suminkštėtų.
Citrinų sultis nukošiame į švarų dubenį ir paliekame šiek tiek atvėsti.
Įmaišome maskarponę (geriausia tai padaryti šluotelės pagalba). 
Tuomet per 2-3 kartus įmaišome itališką morengą. 
Galiausiai per 2 kartus įmaišome iki apystandžių putų išplaktą grietinėlę. 

Torto surinkimas

20 cm žiedą aptraukiame maistine plėvele iš išorės, pasidedame ant stabilaus pagrindo (pvz. lentelės) plėvele į apačią. Į vidų įklojame acetatinę juostą. 
Supilame 3/4 putėsių, į centrą įdedame užšaldytą cremeux, supilame likusius putėsius ir uždedame biskvitą.
Užšaldome. 


Glazūruojame ir papuošiame pagal fantaziją. Aš naudojau šią glazūrą. 



13 komentarų:

  1. Na va, dar ano nespėjau pagamint o čia jau naujas!:) dabar galvoju gal šitą pirmiau gamint, lengviau atrodo or braškių kaip tik yra. Viskas, kotą savaitę darau!:) nuostabiai atrodo! O kuris Jums skanesnis? Klausiu tik dėl įdomumo, vis tiek abu noriu padaryt:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ilgėja tortų sąrašas, o tai yra džiugu :) Pasigaminti tortą nereikia ypatingos progos, reikia tik užsidegimo, tad linkiu išbandyti abu!
    Šis tortas man gal net labiau patiko nei prieš tai buvęs, nes šiuo metu Graikijoje labai labai karšta, tad citrinos rūgštelė ir gaiva buvo būtent tai, ko norėjosi. Kai labai šilta, tikrai nesinori labai saldžių desertų, tad jis buvo idealus :)
    Bet paragavimo ir bandymo, manau, verti abu ir dar daug kitų :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tortas atrodo fantastiškai! Tiesiog tobulai! Sakykite kuom puošėte torto šonus? O braškių tyrė tai turima omenyje tiesiog sutrintos braškės be cukraus?
    Kaip smalsu būtų pamatyti tortuko pjūvį, gal turite foto?
    Aš mėgstu šeimai kepti naminius pyragus, tortus, bet šis man atrodo aukštojo pilotažo... Jūs, šaunuolė, taip kruopščiai surašot receptus, iš tiesų įkvepiat pasistengti ir pabandyti pagaminti... Jūsų receptuose dažnai minima pakaitinti iki tam tikros temperatūros, maisto termometro neturiu, bet galvoju nusipirkti, ar yra kažkas į ką turėčiau atkreipti dėmesį perkant, kokio tipo parekomenduotumėt įsigyti?
    Nuoširdžiai ačiū už įkvėpimą ir už receptų bei nuostabių foto dalinimąsi!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Lina, truputį vėluoju su atsakymu :)
      Visų pirma, ačiū už tokius gražius žodžius! Kai būna toks grįžtamasis ryšys, man yra pats didžiausias malonumas dalintis receptais ir norisi, kad jų vis daugėtų :)
      Torto šonus apdengiau žalia maistine geline spalva dažytomis kokoso drožlėmis.
      Jei parašysite man į Inga's Sweeterie facebook paskyrą žinutę, atsiųsiu ganėtinai prastos kokybės, bet vienintelę turimą, pjūvio nuotrauką :)
      Maisto termometras gaminant desertus tikrai yra nepamainomas įrankis, tad, jei dažnai norisi gaminti, jis jums labai pravers.
      Svarbiausia renkantis žiūrėti, kad matuotų iki aukštos temperatūros (nes kai kurie termometrai skirti maisto gaminimui, kurie matuoja iki 100 C).
      Pasižvalgiau internete, tai šis variantas atrodo tikrai geras: http://www.virejams.lt/product/virtuvinis-termometras-su-kalibravimo-sertifikatu/

      Linkiu sėkmės!

      Panaikinti
  4. Viskas, nusprendžiau, kitą savaitę gaminu!:) tai norėjau sužinot ką galėčiau pasidaryti iš vakaro?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Iš vakaro galima pasidaryti biskvitą, braškių įdarą ir būtiniausiai glazūrą. Ją galima daryti ir keletą dienų anksčiau, nes jai reikia laiko "subręsti".

      Panaikinti
  5. Ingute, dar kartą ačiū už nuoširdumą, bendraujant su savo tinklaraščio skaitytojais, ačiū už išsamius paaiškinimus, atsakant į iškilusius klausimus, ačiū už dalinimąsi savo žiniomis!
    Lauksim ir kitų skanių kepinių receptų bei gražuolių nuotraukų...
    Linkėjimai iš Lietuvos pajūrio!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Šitas tortas toooks gražus! Nesinorėtų prapjauti net :) Bet puikus variantas kaip dovana, manau. Na, bent aš tai džiaugčiausi tokį gavusi dovanų. Ir tikrai nesidalinčiau :D Aš tik norėjau pasitikslinti, ar įmanoma šį tortą pagaminti neturint šaldiklio? Nes mes dabar gyvenama persikraustymo nuotaikom (bet artėja gimtadienis, tad torto tikrai norėtųsi) ir kol kas apsieiname su tokiu mažiuku šaldytuvu: https://www.elektromarkt.lt/lt/buitine-technika/laisvai-pastatoma-technika/saldytuvai, kuriame nėra kameros. Bet šaldo jis tikrai gerai.. Tai aš mažą viltį turiu, kad gal.. pavyktų? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Živile, ačiū už gražius žodžius. Taip, tortas tikrų tikriausiai yra geriausia dovana :))) ir apie dalybas negali būti nė kalbos :))
      Na, norint jį apdengti glazūra, deja, tam reikia gerai sušaldyto torto, kitaip nepavyks.
      O jau blogiausiu atveju, jį galima šaldyti šaldytuve, bet jis bus minkštas ir kiek sunku išimti iš formos bei patiekti (ir tektų patiekti tokį, koks yra, t.y. putėsiai išorėje, ir papuošti kiek sudėtingiau).
      Neturint šaldiklio rekomenduočiau gaminti kiek tvirtesnius, labiau amerikietiško tipo, tortus, kurių nereikia šaldyti ir pakanka šaldytuvo.

      Panaikinti
  7. Laba diena, Inga, visaip skaitau braškių ir jogurto cremeux ir niekaip nerandu ten jogurto. Ar čia tik toks pavadinimas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na tai labiau pavadinimas, nes jis tokios kremines konsistencijos, su pienu, ir tai kiek primena jogurtini braskiu idara. Bet norint, galima ideti dziovinto jogurto milteliu!

      Panaikinti
  8. Viskas pavyko, super desertas. Ačiū už tokius receptus ir patarimus!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dekoju uz pasitikejima! Tai mano vienas megstamiausiu vasarisku tortu, tad dziaugiuosi, kad patiko ir jums 😊

      Panaikinti