2013 m. spalio 11 d., penktadienis

Tarta su bananais ir kava

Ši diena, vos prasidėjusi, ėmė gan keistai dėliotis. Pora pirmųjų valandų sugebėjo mane išvesti iš kantrybės, norėjosi trenkti durimis, palikti namus taip, kaip yra, ir išeiti kur toli. Šiandienos pietums reikėjo pagaminti tartą. Išsirinkau iš Philippe Conticini knygos vieną, kuri atrodė labai skaniai, ingredientus turėjau visus, tad iš vakaro pasigaminau tartos pagrindą, kuris buvo toks pat, kaip ir apelsinų tartos bei vanilinį kremą.


Jau tada pasirodė pirmieji ženklai, kad buvau nesusikaupusi arba kaip tik - per daug susimąsčiusi, kaip gausis galutinis variantas, tad tartos tešlą ženkliai perminkiau, ko pasekoje ji gavosi be galo lipni. Nors ir laikiau šaldytuve, jai reikėjo dar šiek tiek miltų, kad viskas susitvarkytų, bet aš užmerkiau į šį signalą akis ir to  nepadariau, kas buvo nemaža klaida, įtakojusi šiandieninį rytą.
Kai tešlą iškočiojau ir įklojau į kepimo skardą, pašaldžiau ir pradėjau kepti, ji nuslydo nuo kraštų ir aptirpo! Och, mano nervai sukilo, nes tai buvo tokia akivaizdi klaida, kurią buvo taip lengva ištaisyti, bet... 
Traukiau greit kepinį iš orkaitės, šiaip ne taip atstačiau kraštines peilio pagalba (pasirodo viskas įmanoma, kai to nori), jau maniau, kad baigėsi vargai, ji man išslydo iš rankų ir sugebėjo "iššokti" iš kepimo formos, palikdama pusę tešlos išsiplėtusios aplink! 
Tai buvo antras mano noras viską mesti ir išeiti, bet kažkas viduje mane stabdė. Susiėmiau į rankas, atitaisiau visas savo klaidas (ko tikrai maniau, kad jau nepavyks šį kartą padaryti), baigiau kepti tartos pagrindą, surinkau visą tartą į vieną desertą, uždariau paskui save duris ir išvažiavau dviračiu pravėdinti galvos. 


Grįžusi paragavau gabalėlį tartos ir likau taip maloniai nustebinta! Net ir po tokių vargų (kurie buvo tik mano pačios kaltė), ji gavosi nuostabi - tikra skonių harmonija, kurioje maišėsi saldumas, sūrumas, rūgštumas. Kaip sakiau sesei - gavosi tikrai nenuobodi tarta.
Receptas iš Philippe Conticini knygos La Patisserie Des Reves, 146-147 psl.

Pagrindui
  • 230 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 40 g maltų migdolų
  • 1 kiaušinio + 1 trynio
  • 90 g cukraus pudros
  • 140 g sviesto (kamb. temp.)
  • vanilės
Dubenyje išsukame sviestą. Suberiame cukraus pudrą ir vanilę, gerai išmaišome, kad susijungtų. Pridedame maltus migdolus ir kiaušinius. Galiausiai įmaišome persijotus miltus ir druską. Išminkome, kad neliktų sausų ingredientų. Suformuojame kamuoliuką, jį suvyniojame į maišelį ir paliekame šaldytuve ~3 val.  Prieš naudojant tešlą, ją išimame iš šaldytuvo prieš 20 minučių, nes ji pakankamai sukietėja. Iškočiojame 1 cm storio lakštą, jį pernešame ant kepimo formos. Labai gerai subadome tartos dugną, padedame ją į šaldytuvą vienai valandai.  Kepame įkaitintoje iki 170 C orkaitėje apie 15-20 minučių. Kepant, galima uždėti svorio, t.y. sausų žirnių ar pupelių, kad neiškiltų, bet aš nedėjau.

Midgoliniam kremui
  • 40 g sviesto (minkšto)
  • 40 g cukraus pudros
  • 20 g migdolų (labai smulkiai sumaltų)
  • 1 valg. š. tirpios kavos (galima dėti mažiau/daugiau pagal skonį)
  • 2 valg. š. vanilinio konditerinio kremo (galima išsiversti ir be jo, bet jis suteikia kreminės konsistencijos) (galima naudoti jau paruoštą naudoti kremą)
  • 1 valg. š. romo (nedėjau, nes neturėjau)
Dubenyje gerai išsukame migdolus su sviestu. Įmaišome vanilinį kremą, cukraus pudrą, romą ir tirpią kavą. Gerai išmaišome ir atidedame į šalį, kol jo prireiks (jei naudosime gerokai vėliau, būtų geriau jį laikyti šaldytuve, tik reikėtų prieš naudojant, kiek anksčiau iš ten išimti, kad pasiektų kambario temperatūrą).

Trupiniams
  • 50 g sviesto (minkšto)
  • 50 g rudojo cukraus
  • 65 g lazdyno riešutų, smulkiai sumaltų (aš naudojau per pusę su maltais migdolais)
  • 50 g miltų
  • žiupsnelis stambesnės jūros druskos
 Dubenyje sumaišome sausus ingredientus. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalba sutriname viską iki šlapių trupinių. Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepame įkaitintoje iki 160 C orkaitėje apie 15-20 minučių, retkarčiais pamaišant, kad viskas gražiai apskrustų. Praėjus nurodytam laikui, ištraukiame ir atvėsiname. Vėstant trupiniai taps traškūs, tad neperkepkite.

Bananams
  • 3-4 dideli bananai
  • 20 g sviesto
  • 2 valg. š. rudojo cukraus
  • 1/2 citrinos sulčių
  • žiupsnelis stambesnės jūros druskos
  • vanilės
  • citrinos žievelės
Bananus supjaustome 1.5-2 cm storio griežinėliais.
Keptuvėje išlydome sviestą, įberiame cukrų, pamaišome, įpilame citrinos sultis. Pamaišome, įtarkuojame citrinos žievelę, įberiame vanilę. Pakaitiname 10 sekundžių, sudedame bananus ir retkarčiais juos pavartant troškinti ant vidutinės, kol jie suminkštės, bet vis dar laikys formą, apie 5 min. Paliekame atvėsti.

Tartos surinkimas

Ant iškeptos ir atvėsusios tartos pagrindo paskleidžiame migdolinį kremą, išdėliojame bananus, gausiai apibarstome trupiniais. Galima užtarkuoti dar citrinos žievelės. Apibarstyti cukraus pudra.




~Recipe in English~

Tart with banana and coffee



Pâte sucrée
  • 230 g all purpose flour
  • pinch of salt
  • 40 g almond powder (grounded almonds)
  • 1 large egg + 1 yolk
  • 90 g confectioners' sugar
  • 140 g butter (softened)
  • vanilla
In a bowl, soften the butter. Add confectioners' sugar and vanilla. Combine them well. Add almond powder, egg and yolk, mix them. Sieve into the bowl flour with salt. Knead it a bit and form a ball. Wrap it in a plastic cling, put it in the fridge for 3 hours. Take the pastry out of the fridge 20 minutes before you use because it gets really hard. Roll out to a size of a baking tin, place it in, prick the base with a fork, then chill for 1 hour.  Bake blind at 170 C for about 15-20 minutes until golden and crisp. Allow the tart to cool a little in the baking tin, then carefully remove to a wire rack to cool.

Almond cream
  • 40 g butter (soft)
  • 40 g confectioners' sugar
  • 20 g almond powder
  • 1 Tbl instant coffee
  • 2 Tbl pastry cream
  • 1 Tbl rum (I didn't use)
In a bowl, mix almond powder with soft butter. Add pastry cream, confectioners' sugar, rum and instant coffee. Mix it well until you have a smooth cream. Set aside (if you are not using it right now, keep it in the fridge and take it out 20 minutes before you use).

Crumble topping
  • 50 g butter (room temperature)
  • 50 g brown sugar
  • 65 g hazelnuts (I used half hazelnuts, half almonds), powdered
  • 50 g all purpose flour
  • a pinch of sea salt
Preheat the oven at 160 C.
In a bowl, mix all the dry ingredients. 
Add soft butter and using your fingers mix it with dry ingredients until you have "wet" crumbles. 
Spread on a baking sheet, bake for 15-20 minutes (stir once in a while to prevent from burning). Leave to cool. 

Caramelized bananas
  • 3-4 large bananas
  • 20 g butter
  • 2 Tbl brown sugar
  • juice of 1/2 lemon
  • a pinch of sea salt
  • vanilla
  • zest of 1 lemon
Cut bananas into 1.5-2 cm slices. 
Melt butter in a frying pan, add sugar, stir a bit, pour lemon juice. 
Add lemon zest and vanilla. Stir for 10 seconds, add bananas. On a medium heat, leave them to caramelize (stirring from time to time). Leave to cool.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą