2013 m. lapkričio 22 d., penktadienis

Macarons su mandarinais

Na ką, štai ir paskutinė užduotis konkursui, kuris, regis, taip greit prabėgo. Džiugu ir gaila, nes pavyko nukeliauti iki pat jo galo, būti tarp trijų paskutiniųjų merginų, bet, deja, jau ir paskutinį kartą. 
Šios savaitės tema - dovanėlė, kurią įteiksime kiekvienam išeinančiam svečiui. 


Man tokios dovanėlės labai patinka, jos visada tokios jaukios, tokios "iš širdies", mažulytės, bet tuo pačiu turinčios tokią didelę vertę, nes būna sukurtos mūsų pačių.
Aš šiam kartui net dėžutę pati padariau, nors, žinoma, dovanojant didesniam kiekiui žmonių, protingiau būtų nusipirkti jau paruoštas dėžutes, kad negaištume per šventes ir taip brangaus laiko :)



Recepto pagrindas jau tapęs mano mėgstamu paimtas iš Pierre Herme knygos.

Tad ~17 macarons reikės:
  • 150 g migdolų miltų (arba labai smulkiai, geriausiai kavamale, sumaltų migdolų)
  • 150 g cukraus pudros
  • 55 g kiaušinių baltymų (apie 2 vidutinio dydžio kiaušinių baltymai)
  • 150 g cukraus pudros arba paprasto cukraus
  • 37 g vandens
  • 55 g kiaušinių baltymų
  • keleto lašelių oranžinės spalvos maistinių dažų
Dubenyje persijojame du kartus migdolų miltus ir cukraus pudrą. Įmušame pirmąjį kiekį kiaušinių baltymų, sumaišome ir atidedame į šalį.
Nedideliame prikaistuvyje sumaišome vandenį ir antrąjį kiekį cukraus pudros ar paprasto cukraus. Statome ant ugnies ir kaitiname, kol pasieks 118 C (neturint termometro, tai įvyksta per maždaug vieną-dvi minutes nuo virimo pradžios. Kai sirupas pamažu pradeda burbuliuoti, įlašiname maistinių dažų ir tuo pat metu pradedame plakti baltymus. 
Iki sirupas užvirs, jie turi gerai padvigubėti, pabalti ir tapti beveik standūs. Tuomet plona srovele supilame sirupą į baltymus, nenustojant jų plakti. Plakame, kol jie atvės ir taps blizgantys, standūs.
Per keletą kartų, atsargiai įmaišome į migdolų miltus ir cukraus pudrą.
Imame konditerinį maišelį (antgalis nr. 6 arba 8), išspaudžiame ant kepimo popieriumi ar silikoniniu kilimėliu išklotos kepimo skardos norimo dydžio macarons, paliekant šiokius tokius tarpus, nes kepant jie šiek tiek išsiplės. Paliekame apie 1 val., kad apdžiūtų viršus.
Įkaitiname orkaitę iki 150-160 C ir kepame 12 minučių.
Paliekame atvėsti, tuomet atsargiai nuimame nuo kepimo popieriaus. 
Kai jie būna visiškai atvėsę, ant vienos pusės išspaudžiame paruošto kremo ir uždengiame kita pusele. Laikome šaldytuve porą valandų, kad sutvirtėtų.



Baltojo šokolado ir mandarinų įdaras

Turiu pasakyti, kad šis įdaras man labai patinka. Jau esu dariusi ir sausainius su juo (sviestiniai sausainiai pertepti šiuo kremu), buvo labai skanu.
  • 50 g grietinėlės (36 % riebumo)
  • vanilės
  • 50 g mandarinų sulčių (perkoštų)
  • 180 g baltojo šokolado
  • 43 g sviesto
Susmulkiname šokoladą ir išlydome jį garų vonelėje.
Nedideliame prikaistuvyje užviriname grietinėlę ir vanilę. Kitame - pašildome iki 50 C mandarinų sultis.
Abu skysčius supilame ant išlydyto šokolado, paliekame minutei ir tada sumaišome iki vientisos masės.
Įmaišome gabaliukais supjaustytą sviestą. Paliekame šaldytuve, kad sustingtų.


Argi nesinorėtų gauti tokios dovanėlės? :)

15 komentarų:

  1. Fantastika! Derinys, kuriam būtų neįmanoma atsispirti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. du kartus parasyta cukraus pudra, tikrai taip turi buti? ar turejo kazkas kitas buti?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Maisto diletante, tikrai taip. Vos spėjau padaryti dėžutę ir nufotografuoti, nes draugas vis paslapčiom juos vogė iš šaldytuvo :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonime, taip taip, du kartus cukraus pudra. Pirmasis kiekis naudojamas kartu su migdolų miltais, o antrasis - naudojamas sirupui, kurį pilame į plakamus baltymus. Antrąjį pudros kiekį galima keisti paprastu smulkiu cukrumi.

    AtsakytiPanaikinti
  5. "Dubenyje persijojame du kartus migdolų miltus ir cukraus pudrą. Įmušame pirmąjį kiekį kiaušinių baltymų, sumaišome ir atidedame į šalį." Baltymus į migdolus? :/

    AtsakytiPanaikinti
  6. Taip, pirmąjį kiekį baltymų sumaišome su sausais ingredientais, kad gautume tokią "košę". O kitą nurodytą jų kiekį išplakame.

    AtsakytiPanaikinti
  7. kazkodel gavosi paciu sausainiuku mase labai skysta, net nejo su maiseliu ispausti, viskas varvejo...:( o kremas- liuks :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, gali būti, kad permaišėte paskutiniame etape baltymus su migdolais ir cukraus pudra. Arba neišsiplakė iki pat galo baltymai, jie turi "stovėti" apvertus šluotelę. Tikiuosi, kad nenuleisite rankų ir bandysite, kol iškepsite nuostabius macarons :) Jie verti to viso vargelio, kurį atliekame :)
    Dėl kremo - 100 % pritariu :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Šiandien mano namie šventė! Pavyko pavyko, net iš 4 karto :) krema dariau siek tiek kitoki, laukiu nesulaukiu kada sutepsiu ir paragausiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. ooo čia tai šventė!! Sveikinu!! Ir tikiuosi, kad šventė bus su itin gardžiais skanėstais :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū :) vakar pusė suvalgėm :) Inga, kokie jie turi būti po paros šaldytuve? Nes manieji tokie minkštoki liko, šiek tiek paspaudus iš karto suskyla, neliko to morenginio traškesio, ar taip ir turi būti, ar visgi kažkas nesigavo? :)

      Panaikinti
  11. Na taip, šaldytuve jie tampa drėgnesni ir mažiau traškūs. Vieni juos rekomenduoja laikyti sandariame indelyje, kiti šaldytuve. Aš juos laikau šaldytuve, nes nenoriu, kad suskystėtų įdaras. Bet nuo to nukenčia, žinoma, pats macarons. Jei nėra baimės dėl įdaro, tuomet laikyk sandariame indelyje tiesiog kambaryje. Turėtų išlikti traškūs :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Inga, o kaip tu darei mandarinu sultis? Tiesiog sutryniai mandarinus? Kiek ju reikia, kad gautusi 50g?

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na, principas toks pat, kaip spaudžiant apelsinų sultis - perpjauni pusiau mandariną ir sulčiaspaudės pagalbą išspaudi sultis. Na, jei mandarinai sultingi, pakanka vieno-dviejų. Tik sultis perkošk per smulkų sietelį, kad būtų kuo mažiau mandarinų gabaliukų :)

    AtsakytiPanaikinti