2013 m. lapkričio 27 d., trečiadienis

Mielinė duonelė su obuoliais

Aš pamažu jau įsilieju į Kalėdinį šurmuliuką. Nežinau, kaip Lietuvoje, bet čia jau gerokai įsisiūbavo šventinės reklamos, papuošimai visur, kad nori nenori ir pačiam viduje pradeda kirbėti, kad iki Kalėdų liko jau mažiau nei mėnuo. Ir tada mintyse pradedu stresuoti, kad ir vėl nieko nesuspėsiu, nepadarysiu nė pusės dalykų, kurių norėjau, kad ir vėl šventės prabėgs per greitai, nespėjus tinkamai jomis pasidžiaugti. 


Ir taip kasmet :) Gal šioms šventėms užkraunama per didelė atsakomybė? Kai ištisus metus jų laukiame, jos tampa tokios ypatingos, tad nori nenori tikiesi kažko stebuklingo :)
Šiandien kepiau mielinį pyragą su obuoliais ir cinamonu. Jis nuostabus. Beje, tešlos pagrindą ėmiau iš jau kepto cinamoninių juostelių pyrago, nes jis visada gaunasi toks nuostabus, kad net nesinori bandyti su kitais receptais. Tik vietoj tradicinio įdaro, sugalvojau įdėti obuolių. 


Šį kartą dariau mažesnį, tad naudojau sumažintą per pusę ingredientų kiekį.
  • 325 g miltų
  • 30 g cukraus
  • 1 1/8 arb. š. sausų mielių
  • 1/4 arb. š. druskos
  • 25 g sviesto
  • 35 g pieno
  • 85 g vandens
  • 1 didelis kiaušinis
  • vanilės ekstrakto
Įdarui
  •  1.5 vidutinio dydžio obuoliai (nulupti, išimtomis sėklomis, supjaustyti nedideliais kubeliais)
  • 2 valg. š. cukraus
  • 3/4 arb. š. cinamono
Kombaino dubenyje sumaišome miltus, sausas mieles, cukrų, vanilę, vandenį.
Nedideliame prikaistuvyje pakaitiname pieną su sviestu, kol jis išsilydo. Jei pienas per daug įkaista, paliekame šiek tiek atvėsti. Supilame į miltus.
Pradedame minkyti tešlą. Supilame lengvai išplaktą kiaušinį ir, jei ingredientai nesusiformuoja į vientisą tešlą, dar šiek tiek vandens. Galiausiai suberiame druską. Minkome, kol tešla atšoks nuo dubens sienelių ir taps glotni.
Dedame į aliejumi išteptą švarų dubenį ir statome šiltoje vietoje, kad padvigubėtų, ~1 val.


Tuo metu supjaustytus obuolius užberiame cukrumi ir cinamonu, gerai išmaišome.
Pakilusią tešlą išverčiame ant miltuoto paviršiaus ir iškočiojame stačiakampį. Paskleidžiame obuolius ir susukame į ritinį. Jį supjaustome į lygias dalis, tarsi riekeles.
Kepimo formą ištepame riebalais. Dedame supjaustytas tešlos riekeles viena šalia kitos, uždengiame rankšluosčiu, laikome šiltai, kol pakils. Galima prieš kepant aptepti kiaušinio trynio ir vandens plakiniu, kad įgautų gražesnę spalvą.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C ir kepame apie 30 min., kol gražiai paruduos. Paliekame šiek tiek atvėsti ir tuomet išimame iš kepimo formos. 


Skaniausias, kai dar šiltas :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą