2013 m. lapkričio 16 d., šeštadienis

Tarta su šokoladu ir saldžiosiomis bulvėmis

Prieš keletą dienų draugas parnešė maišą saldžiųjų bulvių. Aš, žinoma, nieko niekada su jomis nesu dariusi, tad ėmiau mąstyti. Paieškojau internete, radau krūvą receptų nesaldiems patiekalams, įvairiems užkandžiams, bet nieko tokio man nesinorėjo. Aišku, aš visada ieškau, ką galėčiau pagaminti saldaus. Ir, žinoma, kas ieško, tas randa :)


Šios tartos mano naujas geras atradimas. Tartos - mano mėgiamiausias desertas. Tai turbūt pastebėjote ir mano tinklaraštyje, jų tikrai ne viena :)
Na, o šios skonis toks kreminis, toks pilnas šokolado, kad iš pradžių sunku ir suprasti, kas jos viduje be maloniai jaučiamo šokolado.
Kadangi mūsų namuose yra tokia tradicija, kad kas duoda mums kažką, tuomet ir mes mainais duodame ką nors pagaminto iš to produkto, taip nutiko ir su šiomis tartomis. Visi ragavusieji linksėjo, kad jos tikrai labai skanios.
Receptas pagal Feeding Darragh tinklaraštį. 


Aš gaminau individualaus dydžio tartas, tad, pagal įdaro kiekį, reikėjo padvigubinti pagrindo proporcijas.
Gaminant vieną didelę tartą, nieko didinti nereikia.

7 mažoms tartoms (11.5 cm skersmens)

Tartos pagrindui 
Puodelis - 250 ml
  • 1 1/2 puodelių miltų
  • 1/2 puodelio cukraus pudros
  • 187 g sviesto
  • 2 kiaušinių tryniai
  • 1/2 arb. š. druskos
Dubenyje sumaišome sausus ingredientus. Sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalba sutriname viską iki šlapių trupinių. Sudedame kiaušinių trynius ir suminkome tešlą į vieną kamuoliuką. Įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 30 minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C. 
Išimame tešlą iš šaldytuvo, iškočiojame 1 cm storio lakštą, jį pernešame ant kepimo formos ar formų (jei naudojame mažas). Labai gerai subadome tartos dugną, padedame ją į šaldytuvą 30 min.  Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje 10 minučių. Išimame, paliekame šiek tiek atvėsti. 

Įdarui
  • 2 puodeliai šaldžiųjų bulvių tyrės (apie 1.5 bulvės)
  • 2 kiaušiniai
  • 3/4 puodelio grietinėlės (aš jos neturėjau, tad naudojau tirštą graikišką jogurtą)
  • 2 arb. š. prieskonių mišinio (cinamono, gvazdikėlių, muskato, imbiero)
  • 1/2 puodelio cukraus
  • 140 g juodojo šokolado (60% kakavos), išlydyto ir atvėsinto
  • 1/4 arb. š. druskos
Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
Nuplauname, nulupame ir supjaustome kubeliais bulves. Jas paskleidžiame vienu sluoksniu ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos ir kepame apie 30-40 min., kol suminkštėja. Atvėsiname ir sutriname į košę.
Šokoladą išlydome ant garų vonelės. Paliekame atvėsti.
Maisto kombaine ar dubenyje sumaišome visus ingredientus iki vientisos masės. 
Įdarome apkeptas tartas ir dedame atgal į įkaitintą iki 190 C orkaitę, kepame 15 minučių, tuomet sumažiname kaitrą iki 170 C ir baigiame kepti tartas apie 15-20 min.
Paliekame ant grotelių atvėsti.

~Recipe in English~ 


Tarts with chocolate and sweet potatoes
 
For the crust
  • 1½ cups flour
  • 1/2 cup powdered sugar
  • 1½ sticks butter, softened
  • 2 egg yolks
  • 1/2 tsp salt
In a bowl mix flour, powdered sugar and salt. Add diced in small cubes cold butter and using your fingers crumble them till they start looking like a "wet sand". Add the egg yolks and form a ball. Wrap in a plactic cling and  put it in the fridge for 30 minutes. 
Preheat the oven to 180 C.
Roll out the dough, cut the size you need for the baking tins and place them inside. Put them in the fridge for 30 minutes. Take the pastry out, prick the base with a fork.  Bake for about 10 minutes. Take them out and leave for a bit to cool.
 
For the filling
  • 2 cups sweet potato, cooked, mashed, and cooled (apprx. 1.5 potatoes)
  • 2 eggs
  • 3/4 cup heavy cream (I used greek yogurt)
  • 2 tsp pumpkin pie spice
  • 1/2 cup sugar
  • 140 g dark chocolate (60 % cacao butter), melted and cooled
  • 1/4 tsp salt

Preheat the oven to 200 C.
Wash, peel and dice the potatoes. Bake them for about 30-40 minutes until they are soft. Let them cool and mash them to a puree.
In a bain-marie melt the chocolate. Let it cool.
In a food processor, mix all the ingredients togehter.
Fill the tart shells with the filling and put them back to the oven.
Bake at 190 C for 15 minutes and then reduce the oven to 170 C and finish baking for 15-20 minutes. 
Cool them on a wire rack.

2 komentarai:

  1. Geeeras, apie tokį derinį niekad net pagalvojus nebūčiau. Super!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Dėkui :) derinys tikrai labai vykęs! Rekomenduoju išbandyti!

    AtsakytiPanaikinti