Turiu prisipažinti, kad pirmą kartą paragavusi kaštainių, nelikau jais sužavėta ir todėl ilgą laiką jų vengiau. Bet gal prieš metus, dar būdama konditerijos mokykloje, jie vėl išdygo prieš mane, žinoma, daug skanesniu pavidalu, tad aš vėl ėmiau ragauti ir pažinti jų skonį.
Dabar kaštainius aš labai mėgstu, ypač aplietus šokoladu - taip paprasta, bet be galo skanu. Nes patys kaštainiai iš savęs jau yra pakankamai saldūs, na, jų skonis tikrai sunkiai nupasakojamas, jis labai savotiškas, tad jų dar neragavusiems, gali prireikti šiek tiek laiko su jais susidraugauti.
Receptas iš Ninos Tarasovos tinklaraščio.
Iš nudorytų kiekių man išėjo du 20 cm skersmens pyragai.
Dabar kaštainius aš labai mėgstu, ypač aplietus šokoladu - taip paprasta, bet be galo skanu. Nes patys kaštainiai iš savęs jau yra pakankamai saldūs, na, jų skonis tikrai sunkiai nupasakojamas, jis labai savotiškas, tad jų dar neragavusiems, gali prireikti šiek tiek laiko su jais susidraugauti.
Receptas iš Ninos Tarasovos tinklaraščio.
Iš nudorytų kiekių man išėjo du 20 cm skersmens pyragai.
- 250 g sviesto
- 250 g šokolado (nemažiau 60% kakavos)
- 250 g kaštainių (pakepintų ir išlukštentų)
- 125 g pieno
- 125 g neriebios grietinėlės
- vanilės
- 4 kiaušinių (per žioplumą vėliau pastebėjau, kad turiu tik 3, tad tiek ir naudojau)
- 125 g smulkaus cukraus
Įkaitiname orkaitę iki 170 C.
Į kepimo skardą sudedame kaštainius, kuriuos pirma aštriu peiliu įpjauname, tarsi žymėdami kryžiuką. Vienur rašė, kad geriau juos įpjauti smailiajame kampe, kitur - lygiame plote. Aš vienus įpjoviau lygioje vietoje, kitus - smailiame, bet iš esmės jokio skirtumo nebuvo.
Kepame kaštainius apie 30 minučių, kol jie gražiai atsidaro. Atvėsiname ir nulupame.
Ištepame sviestu ir pabarstome miltais 20 cm ar didesnę kepimo formą, geriausia atsegamais kraštais, kad būtų lengviau perkelti pyragą ant lėkštės.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Šokoladą kartu su sviestu išlydome garų vonelėje.
Į nedidelį prikaistuvį supilame pieną, grietinėlę ir sudedame nuvalytus kaštainius. Kaitiname iki pirmųjų užvirimo burbulų. Nuimame nuo ugnies ir sutriname iki košės.
Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių.
Baltymus išplakame su 3 valg š. cukraus iki standžių putų. Padedame į šaldytuvą, kol jų prireiks.
Trynius išplakame su likusiu cukrumi ir vanile, kol jie pabals. Įmaišome išlydytą šokoladą su sviestu. Po to įmaišome kaštainių tyrę.
Per kelis kartus atsargiai įmaišome kiaušinių baltymus, stengiantis per daug nemaišyti, kad neišleistume oro.
Kepame apie 30-35 minutes. Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti kepimo formoje.
Kadangi šiame recepte nėra miltų, nereikėtų išsigąsti, kai pyragas susileis centre. Reikia luktelėti, kol jis visiškai atvės, prieš pjaunant, nes jo vidus bus labai drėgnas.
~Recipe in English~
Chestnut brownie
Recipe from Nina Tarasova blog.
For 2x20 cm diameter round baking tins
- 250 g chocolate (at least 60 % cocoa butter)
- 250 g butter
- 250 g roasted and cleaned chestnuts
- 125 g milk
- 125 g single cream
- vanilla
- 4 eggs (I accidentally had only 3 but seems it was fine)
- 125 g caster sugar
Preheat the oven to 170 C.
To clear the notch shell of chestnuts, crosswise with a sharp knife hand-sawing and fold into a baking tray.
Bake them for 30 minutes, they should be nicely opened. Cool and peel off the shell.
Grease and flour the baking tins.
Preheat the oven to 180 C.
Melt chocolate with butter in a bain-marie.
In a saucepan pour the milk, single cream and peeled chestnuts. Bring it to first signs of boiling, remove from heat and make puree out of it.
Separate egg yolks from the whites. Whisk egg whites with 3 tbls of sugar until stiff peaks. Put it in the fridge to use it later.
Beat egg yolks with the rest sugar and vanilla until creamy and whiter.
Add melted chocolate with butter, mix it well. Add the chestnut puree.
In two times, add carefully the meringue. Pour into the prepared baking tins.
Bake for 30-35 minutes. Leave to cool and then remove the from the baking tin.
Don't be affraid if it seems to soft. There is no flour in the recipe so the consistency is more like a chocolate souffle. But as it cools it get thicker.
dekui!
AtsakytiPanaikinti