2013 m. spalio 31 d., ketvirtadienis

Filo tešlos pyragėliai su vynuoginiais pomidorais

Šios savaitės konkurso tema - šventiniai užkandžiai, kurių viena iš sudedamųjų dalių turi būti pomidoras. Kai pamačiau šią temą, iš karto į galvą šovė visi tie sumuštinukai su pomidoru, mocarelos sūriu, baziliku. Skanu, bet pamąsčiau, kad Kalėdiniam stalui reikia šventiškumo ir nekasdieniškumo. Susirinkusius svečius norisi nustebinti kažkuo ypatingu, lengvu, neapkraunančiu skrandžio, o tik meiliai sužadinančiu apetitą. 


Šie pyragėliai kaip tik tam ir skirti. Skanūs tiek šilti, tiek šalti, puikiai tinka prie pirmosios šventinės balto vyno taurės. 


12 pyragėlių reikės:
  • 2 filo tešlos lapų
  • alyvuogių aliejaus
  • 2 kiaušinių
  • 250 g jogurto
  • 50 g balto pelėsinio sūrio (naudojau "Brie")
  • džiovintų prieskoninių žolelių (baziliko, raudonėlio, mėtos)
  • druskos, pipirų
  • 24 vynuoginių pomidorų
  • šviežių petražolių
Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Filo tešlos lakštus supjaustome į nedidelius kvadratus.
Keksiukų kepimo formoje išdėliojame keksiukų popierėlius ir dedame filo kvadratėlius formuodami krepšelius. Kiekvieną kvadratėlį patepame alyvuogių aliejumi.
Kepame krepšelius apie 10 min., kol krašteliai šiek tiek apskrus.
Tuo metu pasiruošiame įdarą. 
Dubenyje sumaišome jogurtą, gabalėliais pjaustytą pelėsinį sūrį, prieskonines žoleles, druską, pipirus. Išmaišome. 
Kitame dubenėlyje išplakame kiaušinius ir perkošiame per sietelį į jogurto masę. Išmaišome. 
Šaukštu dedame šio įdaro į krepšelius, ant viršaus uždedame po du vynuoginius pomidorus ir kepame orkaitėje apie 20 minučių, kol įdaras sutvirtėja.
Išimame iš orkaitės, apibarstome smulkintomis petražolėmis.


5 komentarai:

  1. Būtinai! Jie labai labai greit susivalgo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai gražūs pyragėliai. Norėjau sužinoti ar filo tešlos pyragėliai taip iškepti nebūna labai kieti (toks kaip perdžiūvęs) ir ar nepakeičia formos įdėjus skystos masės (krepšelio dugnas pasidaro kaip "sušlapęs")? Planuoju artimu metu daryti vieno kąsnio užkandžių vakaronei, bet dabar neapsisprendžiu kokį pagrindą daryti. Pirktiniai man neskanūs, kažkada pirkau spec. tešlą lyg ir kažkaip į filo panašiai vadinosi net nepamenu (iškočiota, bet ne plonais lapais, o kaip picai) krepšeliai labai skanūs gavosi, bet paskui neberadau tokios :( kadangi ir filo neradau, tai ėmiau spring rolls. Galvojau gausis panašiai. Dėjau tik po vieną lapelį. Krepšeliai labai ploni, gražūs gavosi, bet po poros valandų dugnai visi subliuško... vaizdas nekoks :(

    AtsakytiPanaikinti
  3. Anonime, na, kepant tik tiek, kad jie įgautų švelnią spalvą, jie nespėja perdžiūti, tad su tuo problemų neturėtų būti.
    Šiuo atveju, filo krepšeliai iš pradžių apkepami, kad išlaikytų savo formą. Tuomet įpilamas įdaras ir jie vėl kepami. Tad dėl to iškepti jie neturėtų sudrėkti, įdaras krepšeliuose būna tvirtas, jame nėra papildomų skysčių.
    Žinoma, laikant juos šaldytuve, nori nenori, jie pritrauks į save drėgmės, bet laikant sandariame indelyje ir suvartojus per kelias dienas, manau, tikrai baimintis nereikėtų.
    Spring rolls tai labai plonyčiai, tikrai nerekomenduočiau jų naudoti šiam įdarui, nes iškepęs jis sunkokas, tai gali ir neatlaikyti. Jei filo tešlos nerandat, siūlau imti bemielę sluoksniuotą tešlą, ji išsipūs, bus ne tokia traški, kaip filo tešla, bet irgi skanu :)

    AtsakytiPanaikinti