Vakar užsimaišiau raugą, nes netikėtai supratau, kad turiu labai daug laisvo laiko, tad kodėl neiškepus savo duonos? Šiandien pamaitinau raugą, viskas einasi kuo puikiausiai, atsirado burbulai, kurių reikėjo, kvapas pamažu tampa vis aštresnis :) Tikrai labai džiaugiuosi, nes tai mano antrasis raugas.
Pirmasis buvo visiška nesėkmė, kuri dabar tokia juokinga :) Tuomet visiškai nesupratau, koks jis turi būti, negalėjau įsivaizduoti, kad tai, ką turėjau aš, nėra tinkamas raugas ir jo naudoti nereikėtų, bet, pamenu, vis vien išmaišiau duoną ir galiausiai ją teko išmesti :)) Kiek liūdesio buvo tą dieną, nes tiek vilčių buvo sudėta į ją, tą pirmąją.
Gerai, kad nesu iš tų, kurie lengvai nuleidžia rankas, ir štai, po poros metų aš ir vėl už to pačio kabinuosi. Tik šį kartą daug sėkmingiau.
Kadangi šiandien sekmadienis, tingus rytas, nėra labai daug veiklos, o taip norėtųsi šviežios duonos (kurios sunkoka surasti sekmadieniais, kai viskas uždaryta), prisiminiau, kad mokyklos knygoje turėjau vieną receptą, kurį jau buvau kepusi ir buvo skani duonelė. Tik, aišku, ji su mielėmis, nes mano raugas dar nepasiruošęs :)
Tad ir laiko sąnaudų šiai duonelei reikia mažiau, nei kad gaminant su raugu. Nors raugo teikiamas poskonis duonas visada mielesnis.
Dviems nedideliems kepaliukams reikės:
- 250 g pilno grūdo miltų
- 250 g baltų miltų
- 5 g druskos
- 8 g sausų mielių
- ~30 ml alyvuogių aliejaus
- 310 ml vandens
Kombaino dubenyje sumaišome miltus ir druską.
Atskirai sumaišome mieles su vandeniu (jis turėtų būti šiltas, iki 40 C). Supilame jas į miltus, užminkome tešlą. Kai tešla susiformuoja į vieną kamuoliuką, supilame aliejų, taip minkome apie 10 min., kol tešla tampa elastinga, nesiplėšo. Išverčiame tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto stalviršio ir perminkome keletą kartų. Dedame į aliejumi išteptą dubenį, padedame šiltoje vietoje, kad padvigubėtų.
Pakilusią tešlą išverčiame ant stalviršio, pirštais spaudydami išleidžiame orą, perpjauname į dvi lygias dalis. Suformuojame norimos formos kepaliukus (aš dariau vieną pailgą kekso formoje, o kitą apvalų, kurį kildinau dideliame sietelyje, kur nusausiname makaronus), uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje pakilti.
Kepame įkaitintoje iki 200 C orkaitėje 10 minučių, po to temperatūrą sumažiname iki 180 C ir kepame dar apie 15-20 min. Atvėsiname ir supjaustome.
Žinau, kad duoną reikia gerai atvėsinti prieš ją pjaunant, bet aš niekada nesugebėjau išlaukti to momento ir visada visada skubu paragauti dar šiltos duonos. Ach, tas nesusivaldymas! :)
kai pas mociute
AtsakytiPanaikinti