2012 m. sausio 3 d., antradienis

Šventinis baltojo šokolado tortas su spanguolėmis

Štai ir prabėgo taip ilgai lauktai gražiausios metų šventės. Nežinau, kaip jums, bet manosios prabėgo tikrai smagiai, Kalėdos buvo itin jaukios, pilnos staigmenų, gražių akimirkų, laimingų artimųjų veidų, o Naujieji viršijo mano lūkesčius net su kaupu. Buvo nuostabi kelionė, kurią, manau, prisiminsiu ilgai ne tik aš, bet ir visi keliavę kartu.
Pastaruoju metu visai nebėra to gyvenimo ritmo, kuris buvo iki švenčių, dabar, galima sakyti, leidžiu savo tingias nuo darbų, bet tuo pačiu ir aktyvias savo katino dienas pas tėvus Lietuvoje. Tad turbūt lengvai suprantama visiems, kad prisėsti ir kažką parašyti yra tikrai labai sunku. Šį kartą kai grįžau namo, jaučiuosi, jog nesustoju judėti, kiekviena diena yra kažkam skirta, kas kartą pamatau tai, ko dar nebuvau mačiusi per visą laiką, kai gyvenau savo mieste - o tai be galo džiugina, tikrai nemaniau, kad galima tokių įdomybių pamatyti visai čia pat, kur augai ir gyvenai šitiek metų, o už visa tai turiu padėkoti sesei, ji skyrė daugiausia laiko surasti visiems šiems mažiems ir dideliems stebuklams. Tad ir virtuvėje sukiojausi, matyt, tik per Kalėdas ir draugo vardadienį. Bet, turiu pasakyti, kad šis šventinis pasisukiojimas baigėsi su labai puikiais rezultatais - itin gardžiu baltojo šokolado tortu su spanguolėmis. Tiesa, norų dėl desertų turėjau tikrai daug, bet, atėjus realiam suvokimui, nuspręsta buvo gaminti tik vieną tortą, nes maisto (kad ir tikrai skanaus) kiekiai buvo neaprėpiami, tad pabijojau, kad ir vienintelio deserto gali niekas nevalgyti. Bet įsivaizduokit, susirinkę svečiai suvalgė galima sakyti visą tortą, liko vienas nedidelis gabaliukas, kurį kai tik nufotografavau, pagrobė likę namiškiai :) Buvo be galo džiugu, kad tortukas buvo taip puikiai įvertintas.
Receptas pasirinktas iš „ºC” kulinarinio žurnalo, kuris, kaip galima pastebėti, man labai patinka, randu tikrai daug įdomių ir skanių receptų.

Dar turiu pasakyti, kad geriausia tortą pradėti gaminti arba ryte, arba vieną dieną gaminti torto biskvitą, o kitą dieną - įdarus, nes reikia kantrybės, kol biskvitas labai gerai atvėsta ir sustingsta.
Naudojau 23 cm skersmens kepimo skardą atsegamais kraštais. Stiklinė 250 ml.
Spanguolių įdarui
  • 250 g spanguolių (naudojau šaldytas, bet galima ir šviežias)
  • 1/4 st. vandens
  • 1/2 st. cukraus
  • 1/2 apelsino sultys
  • 1/2 arb. šaukšt. cinamono
  • 1/2 arb. šaukšt. malto imbiero
  • 1/4 arb. šaukšt. maltų gvazdikėlių
  • 1 arb. šaukšt. želatinos (išbrinkintos šaltame vandenyje)
Baltojo šokolado ir grietinėlės glajui 
  • 200 ml riebesnės grietinėlės
  • 250 g baltojo šokolado
Torto biskvitams
  • 120 g minkšto sviesto
  • 1/2 st. cukraus
  • 4 kiaušinių
  • 210 g miltų
  • 2 1/2 arb.šaukšt. kepimo miltelių
  • 1 valg. šaukšt. vanilinio cukraus
  • 1/2 arb. šaukšt. cinamono
  • 3/4 st. pieno
  • 150 g baltojo šokolado 
Pirmiausia pasiruošiame spanguolių įdarą - nedideliame prikaistuvyje užviriname vandenį, cukrų ir apelsino sultis. Sudedame spanguoles bei prieskonius, viriname ant vidutinės ugnies retkarčiais pamaišydami apie 20 min. Jei atrodo, kad spanguolės per stambios, jas galima sutrinti su trintuvu, kuriuo triname ir sriubas - aš stambiai pertryniau, palikdama ir didesnių spanguolių gabaliukų. Taip pat, dėl didelės baimės, kad šis įdaras gausis per skystas ir ištekės, įdėjau šaukštą išbrinkintos šaltame vandenyje želatinos, kai spanguolės jau buvo pravėsusios. Atidedame į šoną ir paliekame atvėsti galutinai.

Kitame prikaistuvyje pašildome grietinėlę ir ja užpilame gabaliukais sulaužytą baltąjį šokoladą, greitai maišome, kol šokoladas ištirpsta. Kuriam laikui paliekame pravėsti kambario temperatūroje, vėliau - uždengiame ir paliekame šaldytuve, kol atvėsta.

Dabar metas gaminti pačius biskvitus. Šokoladą ištirpiname garų vonelėje. 
Gilesniame dubenyje gerai išsukame sviestą mediniu šaukštu arba elektriniu plaktuvu, kol sviestas pabąla. Suberiame pamažu cukrų, kai jis gerai įsimaišo į sviestą, mušame po vieną kiaušinius, gerai išplakdami po kiekvieno kiaušinio. Įmaišome vanilinį cukrų, cinamoną ir po truputį sijojame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Po truputį pilame pieną (man nurodytas kiekis atrodė per didelis, tad aš kiek mažiau sunaudojau, kai atrodė, kad tešla jau pakankamai skysta). Galiausiai įmaišome tirpintą šokoladą ir gerai, bet atsargiai, išmaišome. 
Imame dvi kepimo formas (aš turėjau tik 23 cm skersmens) atsegamais kraštais, jų dugnus padengiame kepimo popieriumi ir tuomet užsegame kraštus. Į abi po lygiai padalijame turimą tešlą, paviršių išlyginame ir kepame 180 C įkaitintoje orkaitėje apie 30 min., kol įgauna gražią aukso rudumo spalvą ir patikrinus mediniu pagaliuku, jis lieka sausas.

Ištraukiame iš orkaitės ir paliekame atvėsti, tik tada išimame iš kepimo formų, nuimame kepimo popierių ir paliekame ant grotelių, kol galutinai atvės. Mums mokykloje sako, kad geriausia biskvitą kepti dieną prieš pačio torto darymą, tuomet jis gražiausiai persipjaus ir bus tokio tvirtumo, kokio ir reikia, bet labai neturint laiko, manau, galima išsikepti biskvitą ir iš ryto, o perpjauti po pietų ar vakarop. 

Išimame iš šaldytuvo šokolado ir grietinėlės masę, ją labai gerai išplakame plaktuvu, kol ji tampa puri. 
Perpjauname kiekvieną biskvitą į dvi dalis. Kadangi naudojau didesnę kepimo formą, nei buvo nurodyta, tad man išėjo trys biskvitai vietoj keturių, tad tiesiog iš turimų biskvitų suformavau tris vienodo storio pagrindus.


Patį tortą formavau toje pačioje kepimo skardoje. Tad vieną iš biskvitų perpjauta puse į viršų dedame į formą, jei krašteliai labai remiasi į formą, juos geriau apipjauti. Kad nebūtų sausi biskvitai, juos sulaisčiau vaisinės arbatos ir brendžio mišiniu. Aptepame biskvitą spanguolių įdaru, gerai išlyginame ir dedame antrąjį biskvitą. Jį vėlgi sulaistome ir aptepame šokolado ir grietinėlės mase. Aš įkišau tuomet tortą į šaldytuvą, kad viršutinis sluoksnis kiek sutvirtėtų ir sekantis biskvitas nenusileistų per daug į kremą. Kai šokolado ir grietinėlės masė buvo tvirta - uždėjau viršutinį biskvitą, ji sulaisčiau ir dar aptepiau šokolado ir grietinėlės mase.
Dedame tortą į šaldytuvą bent porai valandų, kad įdarai įsigertų į biskvitą ir visi skoniai gardžiai susilietų į bendrą visumą. 


Papuošimui išsiplakiau iki standumo grietinėlę su šiek tiek cukraus pudros. Ja aptepiau visą tortą (jau nuėmus formos kraštus) ir apibarsčiau baltojo šokolado drožlėmis. Radau šalia dar vyšnių, tad kelias nusprendžiau uždėti dar ant viršaus. Tuomet padėjau tortą į šaldytuvą, o kai reikėjo patiekti, perdėjau ant tortinės. 

Tikrai labai gardus tortas, spanguolių rūgštelė labai tinka prie baltojo šokolado, Kalėdiniai prieskoniai šį tortą tikrai padarė šventiniu. Buvo labai drėgnas, gaivus, neapsunkinantis. 
 

6 komentarai:

  1. Patikrinau ir aš šį receptą per šventes, bet, tiesą sakant, manęs šio torto skonis "neužkabino" :( Nemoku paaiškinti kodėl...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hmz... na, turbūt dėl to pasaulyje tiek daug tortų, kad galėtume ragauti ir surasti tą savąjį :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tikrai vertas demesio tortas, skanus pertepimas, sezoninis. Tik man nesigavo biskvitai, neiskilo, neiskepe :/ Tad dariau standartinius biskvitus (kiausiniai, aliejus, cukrus, kep.milt.,miltai).Gal koki patarima turit del biskvitu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonime, iš savo patirties, kiek žinau, bandysiu patarti :) Biskvitai galėjo neiškilti, jei:
    - buvo nepakankamai išplakti kiaušiniai (tiek baltymai, tiek kiaušiniai kartu, jie turėtų būti išplakami iki purumo, kol pabąla (net ir su tryniais),

    - per greitai/neatsargiai buvo maišoma tešla su išplaktais kiaušiniais ir taip buvo pažeista tešla ir ji sukrito dar prieš kepimą, dingo joje esantis oras ar jo ženkliai sumažėjo. Tešla turi būti labai atsargiai maišoma viena kryptimi iš apačios į viršų, sukant dubenį,

    - galbūt kepimo milteliai buvo nelabai aktyvūs, per ilgai laikytas atidarytas pakelis,

    - gal buvo nesijoti miltai ir juose nebuvo oro, todėl jie buvo per sunkūs visos tešlos ir kiaušinių atžvilgiu, dėl to kepimo milteliams nepavyko pakelti biskvito.

    Kitų priežasčių taip pat gali būti, bet į galvą nelabai atėjo. Tikiuosi, kad padėjau :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip pat (pagalvojau dabar), kad gal buvo atidarytos orkaitės durelės kepimo pradžioje ar buvo netinkamai pasirinkta programa/temperatūra? O gal buvo stipriai užtrenktos orkaitės durelės ar tešla tiesiog per ilgai stovėjo paruošta ir nekepama? nes tokiu atveju taip pat galėjo kepimo miltelių aktyvumas sumažėti ir sukauptas oras pamažu dingti...

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aciu uz atsakymus. Bandysim dar karta :)

    AtsakytiPanaikinti