2012 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

Karydopita - graikinių riešutų pyragas

Ar pastebėjote, kad sausis keliauja į pabaigą? Net pasigrožėti nespėjau, nes per kasdienybės akinius, atrodo, ir to grožio mažiau. Tiesa, bent jau savo kieme turiu kuo pasidžiaugti kiekvieną rytą, kai atidarau langą - tai pražydęs medis, tokiais ryškiai geltonais pūkuotais žiedais. Tai buvo pirmasis dalykas, kurį pamačiau, grįžusi iš Lietuvos. Nors tada buvo lietinga diena, bet tie ryškūs žiedai atrodo permušė visas darganas ir taip skaisčiai spindėjo, kad buvo nuostabu. Beje, koks tai medis - aš jums nepasakysiu, niekas nežino jo rūšies, to pasakyti negalėjo net ir pažįstamas, turintis gėlių krautuvėlę. Na ką gi, malonu turėti savo kieme tokį paslaptingą, bet nuostabiai gražų medį. Dabar visų rūšių bitutėms pats darbymetis - surinkti iš daugybės žiedų žiedadulkes, bandžiau vieną iš jų užfiksuoti, bet labai jau greitai dūzgė aplink, spėjau tik jos šoną pagauti :)



Turiu pripažinti, kad deserto negaminau jau turbūt visą sausį, atrodo, bet šventes gavau gerą dozę sukinėjimosi virtuvėje, o dabar vėl pasinėrus į mokslus, jau ir nebespėju. Praėjusią dieną kepiau savo mylimiausius sausainius, nes galvoje sukosi tokia mintis, kad kepu pyragus, keksus, tortus, bet va paprasčiausių sausainių - niekada, atrodo gi jie taip lengvai paruošiami, tad kodėl man į galvą nešauna to padaryti? Tad ėmiau vieną rytą ir išsikepiau, žinoma, jų neliko dar tą pačią dieną, nes pasirodo ne vien aš esu jų šlovintoja :) O šiaip, visą savaitę užėjusi duonų kepimo manija, kurią sustiprino ir mokykloje keptos 6 skirtingos duonos! Reikės keletą iš jų tikrai išbandyti ir namie, ypač su fetοs sūriu - koks gardumėlis!
Dabar pamažu jau tenka ruoštis semestro sesijai, kuri, palyginus su buvusiais tarpiniais atsiskaitymais, bus daug rimtesnė ir didesnės apimties. Tad noriu susidėlioti į vietas visus konspektus, kad, atėjus metui mokytis, nereikėtų lakstyt į keturias kambario puses, ieškant reikiamo recepto. O bevartydama užduotis radau pyragą, kurį jau buvau kepusi per šventes namie ir supratau, kad gi reikėtų pasidalinti jo receptuku. Variantas, kurį dariau aš, iš dalies priminė jau kone tortuką, bet nedarant šokoladinio pertepimo ir dviejų aukštų, gaunasi labai puiki tradicinė karydopita - graikinių riešutų pyragas su sirupu, kuris čia tikrai labai mėgstamas. 
Didžiulė gėda ir apgailestavimas dėl nuotraukų, bet nebebuvo laiko krapštymuisi aplink pyragą, o reikėjo jau jį patiekti :)
Karydopita (καρυδόπιτα)
(23 cm skersmens formai)


•    400 g graikinių riešutų
•    5 kiaušinių
•    200 g cukraus
•    280 g miltų (200 g miltų ir 80 g džiūvėsėlių)
•    1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
•    2 arb. šaukšt. cinamono
•    80-100 g sviesto
Sirupui
•    500 g cukraus (arba 450 g)
•    400 g vandens (arba 300 g)
•    citrinos žievelė
•    1 cinamono lazdelė
Šokolado kremui
•    500 g šokolado (52-55 % kakavos)
•    80 g medaus
•    500 g grietinėlės (35 % riebumo)

Blenderio pagalba sutriname graikinius riešutus, kol lieka nedideli gabaliukai, bet netampa miltais. Sviestą išlydome.
Mikseriu ar šluotele gerai išplakame kiaušinius, kai padvigubėja ir tampa baltas, beriame po truputį cukrų ir toliau plakame, kol cukrus ištirps ir kiaušiniai taps labai purūs. 
Į išplaktus kiaušinius beriame persijotus miltus su kepimo milteliais, pamažu, ne viską iš karto. Maišome labai atsargiai su mediniu šaukštu iš apačios į viršų, nuolat sukdami dubenį po ketvirtadalį. Maišome tik į vieną pusę!
Supilame lydytą sviestą ir graikinius riešutus. Toliau atsargiai maišome.
Sviestu gausiai ištepame vieną (jei gaminame su šokoladiniu kremu, tada reikia dviejų formų) 23 cm skersmens kepimo formą (geriau būtų neatsegamais kraštais) ir pabarstome miltais, iškratome jų perteklių.
Supilame tešlą į formą (-as) ir kepame įkaitintoje iki 175 C orkaitėje nuo 30-40 iki 1 val., 30-40 min. – jei kepame dviejose formose. Kai lieka 15 min. iki kepimo pabaigos, ruošiame sirupą.
SIRUPAS

Į puodą sudedame visus ingredientus ir viriname ant vidutinės ugnies. Nuo to momento, kai pradeda virti, verdame nemaišant 5 min. ir nuimame nuo ugnies. Pravėsiname.
Traukiame iškepusius pyragus ir nedelsiant juos subadome su peiliu kuo daugiau, kad lengviau susigertų sirupas. Imame samtį ir po vieną kupiną pilame ant pyrago. Sirupu laistyti bent tris kartus, palaukiant po 2 min., kol susigers pirmasis sirupas. Jei sirupas sunkiai geriasi į pyragą, peiliu galima padaryti papildomų skylių. Vėsesnis sirupas – karštas pyragas.
Paliekame apie 1 val., kol atvėsta ir sirupas gerai įsigeria.


Ruošiame šokoladinį kremą.
Sulaužome nedideliais gabaliukais į dubenį šokoladą. Jei medus skystas – dedame ir jį. Jei ne – kiek pašildome, kad išsilydytų.
Į puodą pilame grietinėlę ir kaitiname ant vidutinės ugnies, kol ji gerai įkaista, bet neužverda. Nuimame nuo ugnies ir supilame ant šokolado. Aktyviai nuolatos maišome, kol visas šokoladas išsilydys ir masė taps panaši į vientisą kremą. Paliekame vėsioje vietoje, kol šiek tiek atvės ir sutvirtės (galima po kiek laiko kambario temperatūroje, įdėti į šaldytuvą).

Pyrago suformavimas
Imame vieną formą atsegamais kraštais (23 cm skersmens) (galima iš karto statyti į lėkštę), dedame pirmąją pyrago dalį. Pilame ¾ arba pusę šokoladinio kremo, gerai išlyginame su šaukštu. Jei kremas vis dar nėra labai tvirtas, galima įdėti į šaldytuvą, palaikyti, kol jis sustings, prieš dedant antrą pyrago sluoksnį.
Kai kremas sutvirtėja, dedame antrą pyrago dalį ir aptepame likusiu kremu, pasiliekant jo šiek tiek pyrago šonams. Laikome šaldytuve, kol sutvirtės. Prieš patiekiant nuimame formos šonus, aptepame likusiu kremu, dar palaikome šaldytuve, kad ir šie sutvirtėtų ir tada galima papuošti likusiais graikiniais riešutais ar kaip tik sugalvojame.

Kadangi šį pyragą kepiau draugo vardadieniui (graikams jis svarbesnis net už gimtadienį), ant pyrago užrašiau šventinį palinkėjimą. Pyragas tikrai sotus, sodraus skonio, su šokoladu man labai patiko. Kadangi sudėtyje yra džiūvėsėlių, pyragas ilgiau laikosi drėgnas (mat džiūvėsėliai labai gerai laiko savyje sugertą sirupą) ir negenda. Jei darysite be šokolado, tiesiog vieną didesnį pyragą, siūlyčiau neskubėti jo ragauti, tegu pastovi keletą valandų, tegu sirupas kaip reikiant įsigeria visuose pyrago sluoksniuose, tada bus tikrai labai gardus.

2 komentarai:

  1. ohohoho Bea, ne dienos, bet metų paslaptį mums atskleidei, dėkui :) Net girdėjusi tokio pavadinimo nebuvau :)

    AtsakytiPanaikinti