2012 m. sausio 14 d., šeštadienis

Cinamoninių juostelių pyragas/ Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread

Kad jūs žinotumėt, kokia nuostabi diena šiandien buvo. Ne vien dėl suvokimo, kad, prisimenant visus buvusius šeštadienius, nereikia į darbą, bet ir dėl nuostabios popietės, kurią praleidome lauke. Tiesa, iš ryto jaučiausi tikrai prastai, kankino beprotiški pilvo skausmai (ko gero vakarykščio persivalgymo pasekmės), bet kai jie kiek nurimo, nusprendėme, kad geriausi vaistai bus buvimas lauke. Mūsų rajone yra nuostabus ir labai didelis parkas, kuriame ne tik nuostabūs takeliai, bet ir įvairūs stadionai, krepšinio, teniso aikštelės, baseinas, kuriame žmonės maudėsi po atviru dangumi, lyg būtų vidurys vasaros, taip pat tiesiog parko viduryje įrengta sporto salės treniruoklius atitinkanti aikštelė, turinti viską, ko gali norėti sportuoti atėjęs žmogus. Labai susidomėjau galimybe lankytis jame dažniau, kol rytais dar turiu kiek laiko, o ir oras primena gaivų rudenį.
Vaikščiojome su draugu ir žiūrėjome į žaidžiančius. Supratau, kaip yra gera, kai išsiropšti iš patogaus guolio ir eini į gryną orą tiesiog pasivaikščioti, o dar geriau pažaisti! Tiesiog palikti visus galvos skausmus, visus nerimą keliančius klausimus, darbus, ar jų nebuvimą, ir tiesiog atsiduoti žaidimui, nesvarbu, tu jį moki, ar ne. Labai norėčiau išmokti žaisti tenisą, nes labai žavingai šiandien atrodė jį žaidžiantys žmonės. Sportas mano gyvenime tikrai labai svarbus, jį be galo myliu, tad sugalvojome planą, kad bandysime sportuoti kartu su draugu. Bus tikrai smagiau, o ir bus didesnė atsakomybė vienam prieš kitą, nebus kur pasislėpti.
Na, o vakare iškepiau šventinio laikotarpio hitą, kurį mama kepė iš dvigubos normos, gavosi didžiulis, bet buvo suvalgytas tuoj pat. Tad, o kaip gi aš jo nekepsiu :D Neįmanoma! 


Tad atėjo eilė ir jam - cinamoninių juostelių pyragui. Turiu pasakyti, kad aš pagailėjau cukraus, nors atrodė, kad įdėjau pakankamai, bet mamos vis tiek buvo skanesnis :) Tad reikia dar padirbėti.
Receptas iš Citrinos žievelės tinklaraščio, tik man labai nepatiko puodelių matavimas, nes niekada negaliu nuspręsti, kokio dydžio puodelis buvo pas autorių, tad surizikavau ir pasiverčiau į ml ir g.
  • 650 ml miltų, turinčių daugiau glitino
  • 60 ml cukraus
  • 25 g šviežių mielių
  • 0,5 arb. šaukšt. druskos
  • 50 g sviesto
  • 70 ml pieno
  • 170 ml vandens
  • 2 dideli kiaušiniai
  • vanilės ekstrakto
Įdarui
  • 50 g sviesto
  • cukraus ir cinamono mišinio (santykiu 2:1, kiekį spręskite pagal pomėgį)
Dideliame dubenyje persijojame miltus, beriame cukrų, druską ir viską išmaišome.
Prikaistuvyje išlydome sviestą kartu su pienu, bet jo neužvirinam. Paliekame pravėsti, kol temperatūra pasiekia apie 35 C arba būna kambario temperatūros. Užpilame ant mielių ir jas ištirpiname.
Dubenyje su miltais padarome duobutę ir supilame mieles, vandenį ir lengvai išplaktus kiaušinius. Viską išmaišome mediniu šaukštu, o po to minkome rankomis. Dedame ant švaraus paviršiaus, beriame šiek tiek miltų, jei limpa prie rankų ir minkome mažiausiai 5 min., kol tešla tampa elastinga ir vientisa. 
Dedame suformuotą rutulį į aliejumi pateptą dubenį, uždengiame rankšluosčiu ir kildiname šiltoje vietoje, kol padvigubėja. Tuomet dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir iškočiojame didelį stačiakampį. 


Išlydome įdarui skirtą sviestą ir juo aptepame visą tešlos stačiakampį. Tuomet gausiai (arba pagal norą) apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu. Supjaustome horizontaliomis plačiomis juostomis (na, kad tilptų pasirinktoje skardoje, žinant, kad jos plėsis), uždedame jas viena ant kitos ir supjaustome į 5-6 kvadratėlius.
Kepimo formą ištepame sviestu (man jo liko nuo įdaro) ir dedame kvadratėlius stačiai, vieną šalia kito. 
Draugo prašymu, dar viršų aptepiau sviestu ir pabarsčiau cinamonu ir cukrumi.


Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 30-40 min., priklausomai nuo pyrago dydžio, nes man pakako trumpesnio laiko. Ištrauktą iš orkaitės pyragą pravėsiname formoje, o tuomet galime dėti į lėkštę ar kur tik užsigeidžiate. Ko gero skaniausias jis šiltas, na, bent jau mūsų namuose - kol dar šiltas, valgai nesustodamas ir tik po to supranti, kad suvalgei daug daugiau, nei planavai ir kad pačio pyrago jau ne ką ir likę. Tad tiesiog atsidūsti ir pasižadi daugiau tiek nevalgyti iki kito tokio pyrago.

2 komentarai:

  1. Šitas pyragas tikrai iš tos serijos kur valgau ir negaliu sustoti :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pritariu :) šiandienai mums liko tik mažas gabaliukas iš viso vakarykščio pyrago :D

    AtsakytiPanaikinti