2011 m. gruodžio 17 d., šeštadienis

Kūčiukai

Prieš šventes įrašai tiesiog pasipylė vienas po kito.
Vakar artėjančių švenčių proga sugalvojau kepti kūčiukus, nes esant Graikijoje jų tikrai rasti negalėčiau turbūt niekur, tad kodėl to nepasigaminus namie? Receptą ėmiau iš internetinio kulinarinio žurnalo „ºC”, padvigubinusi kiekius. Išėjo net trys didelės kepimo skardos gardžių kūčiukų, kurie tikrai skanesni už pirktinius (kaip ir turbūt viskas, kas gaminama kiekvieno namuose).

Reikia:
  • 300 ml šilto vandens
  • 500 g miltų (turinčių didesnį skaičių)
  • 1 pakelis sausų mielių (ar atitinkamas kiekis šviežių)
  • 5-6 valg. šaukšt. cukraus
  • žiupsnelis druskos
  • 2 valg. šaušt. aliejaus
  • 2-3 valg. šaukšt. aguonų
Visų pirma pašildome šiek tiek vandenį (panašiai iki 35 C), užpilame dubenėlyje mieles, jas ištirpiname, palaukiame apie 5 min., kol jos pradės veikti ir kiek suputos. 
Didesniame dubenyje išsijojame miltus, padarome įdubimą viduryje ir supilame mieles su vandeniu. Išmaišome, tada suberiame cukrų, druską, aguonas, aliejų ir užminkome tešlą. 
Dubenį uždengiame ir paliekame kur šiltai, kad tešla padvigubėtų.

Pakilusią tešlą dedame ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkome, kol ji tampa elastinga. Jei reikia, beriame dar po šiek tiek miltų (man reikėjo), kol nelips prie rankų. 
Iš bendros tešlos imame po nedidelę dalį ir formuojame pailgas virveles, piršto storio. Supjaustome nedideliais gabalėliais ir dedame į kepimo formą, kurioje patiesiau kepimo popierių ir pabarsčiau miltais. 
Tą patį veiksmą atliekame su visa tešla. 
Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-15 min. Aš kepiau viršutinėje orkaitės lentynoje, taip gražiau parudavo. Galima įpusėjus kepimo laikui, pamaišyti mediniu šaukštu, kad pagelstų iš visų pusių. 


Jei norisi traškesnių, kūčiukams iškepus, juos dar palaikome išjungtoje orkaitėje (aš buvau tam pravėrusi dureles).
Tad štai ir turime pagamintus puikius kūčiukus šventiniam stalui. Per Kūčias mes šeimoje turime žaidimą - nežiūrint, imame saują kūčiukų, jei ištraukiame lyginį skaičių, reiškia, jūsų laukia vestuvės ateinančiais metais, jei nelyginis - teks metus leisti vienam ar bent jau be vestuvių :)
Dar turime ir kitų žaidimų - šiaudo traukimas iš po staltiesės - jei ištrauksi ilgą - tavęs laukia ilgas gyvenimas, jei trumpą - deja, toks ir gyvenimas :)
Po to vaško lydymas šaukšte ir po to išlydyto vaško pylimas į vandenį, gaunasi kokia nors figūra, po to bandai spėlioti, kas čia išėjo. Labai smagus žaidimas. 
Turime dar ir tokį su batais, kai dvi netekėjusios merginos meta po batą sau už nugaros. Kuri toliau numeta, ta anksčiau išeis iš namų :) Na ir paskutinis, kurį žaidžiame, tai po kiekvienu iš trijų puodelių paslepiami vestuvinis žiedas, moneta ir anglis (berods). Kas ką ištraukia, tas laukia ateinančiais metais.
Juokas juokais, bet man labai patinka visi burtai ir žaidimai Kūčių vakarą, jie padaro šią naktį tokia stebuklinga. Visi šie paminėti žaidimai žaidžiami beveik kasmet, juos inicijuodavo močiutė, o pastaraisiais metais mes ir patys jų vis prašome. Smagu, kai taip susiburia visa šeima ir smagiai šurmuliuoja šventinės nuotaikos pilnuose namuose.

O jūs, kaip praleidžiate Kūčias ir šv. Kalėdas? Ar ir pas jus yra kokių tradicinių žaidimų, burtų? O kaip su dvylika patiekalų, kurių privalu visų paragauti? :)

2 komentarai:

  1. Aš irgi praeitą savaitę susigundžiau šiuo kūčiukų receptu, ypač jų nuotraukomis žurnale, bet man jie kažkodėl labai iškilo :( Skonis tikrai geras, bet taviškiai čia atrodo tokie ideliau nedideli ir traškūs. Ar tešlą kildinai tik 5 min, kaip rekomenduojama? Labai plonai kočiojai? Aš šiek tiek užsimiršau ir tešla kilo gal pusvalandį..:)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gal per storai buvai suformavusi tas virveles, nes pirmieji, kai buvau per storai padariusi, buvo pakilę ir man. O kildinau tikrai ilgiau nei 5 min., apie 20-30 min. Tik man norėjosi dar traškesnių, jie atvėsę tapo traškesni, bet aš palaikyčiau kitą kartą kiek ilgiau atidarytoje karštoje orkaitėje jau po kepimo. Tad jei pas tave skonis buvo geras, siūlyčiau kitą kartą daug ploniau formuoti juosteles ir, manau, turėtų išeiti :)

    AtsakytiPanaikinti