2013 m. spalio 13 d., sekmadienis

Mini pavlova su šokoladiniu kremu

Įsivaizduojate, vakar buvau pajūryje. Ne, ne šiaip pavaikštinėti, bet pasimėgauti saule. Šį savaitgalį čia taip karšta, kaip kokią eilinę vasaros dieną. Man ir pačiai buvo keista, nes spalis pamažu įsibėgėja, bet štai orai leidžia dar truputį pasimėgauti, tad reikia tuo naudotis. Nors ir nuostaba dėl viso to neišnyksta.
Šiandien sugalvojau išbandyti vieną desertą, kurį gaminsiu ryt (reikėjo minimalaus pasiruošimo šiandien), tad atliko nemažai plaktų baltymų (morengo), išmesti nenorėjau, tad išspaudžiau tokius krepšelius ir pasigaminau pavlovos. Esu mačiusi daug daug variantų, bet, tiesą pasakius, taip ir nėra tekę ragauti šio deserto (o gal ir yra, bet to nepamenu :) ). 

Visas desertas gavosi iš to, ką turėjau šaldytuve, t.y. buvo dar nuo tartos likusio vanilinio kremo, gardžiųjų trupinių, o dar čia ir paruoštas morengas - tad kodėl nepasigaminus kažko gardaus?




Morengui
  • 2 kiaušinių baltymų (68 g)
  • 136 g smulkaus cukraus
Dubenyje plakame baltymus, kai jie padvigubėja, pamažu suberiame 1/3 turimo cukraus. Plakame, kol baltymai pradės blizgėti, tampa tvirtesni ir tuomet pamažu suberiame antrą trečiąją cukraus. Kai baltymai tampa standūs, blizgantys, nustojame plakti ir suberiame likusią dalį cukraus. Atsargiai išmaišome mentele. 
Sudedame masę į konditerinį maišelį (antgalis nr. 8) ir ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuojame krepšelius. Kadangi norėjau nedidelių, juos formavau gana žemus.
Džioviname įkaitintoje orkaitėje iki 100 C apie 1 val., kol krepšeliai tampa traškūs ir kieti. Jei pradeda ruduoti, sumažiname temperatūrą.

Šokoladinis-kavos kremas
  • 125 g pieno
  • 1 kiaušinio trynio
  • 20 g cukraus
  • 12 g miltų
  • vanilės
  • 50 g šokolado
  • 1-2 valg. š. tirpios kavos(pagal skonį)
  • 150-200 g grietinėlės (36 % riebumo)
Dubenyje sumaišome kiaušinio trynį, vanilę, 10 g cukraus ir miltus. 
Nedideliame prikaistuvyje užviriname pieną ir likusį cukrų. Pamažu jį supilame ant kiaušinių, gerai išmaišome. Statome prikaistuvį vėl ant vidutinės ugnies, perkošiame į jį kiaušinių masę ir maišome šluotele, kol kremas sutirštėja. 
Perpilame kremą į švarų indą, išlyginame jo paviršių, užklojame maistine plėvele (kad neapdžiūtų), paliekame atvėsti.
Garų vonelėje išlydome šokoladą. Jį sumaišome su tirpia kava.
Imame atvėsusį kremą, jį perplakame šluotele, kad taptų vientisas. Įmaišome lydytą šokoladą, išmaišome. 
Išplakame grietinėlę ir pamažu ją sudedame į kremą, maišant labai atsargiai, kad nesuskystintume kremo.
Statome kremą į šaldytuvą ~30 minučių, kad kiek sustingtų ir dekoruojame iškeptus krepšelius.


Papuošiau tarkuotu šokoladu ir trupiniais, likusiais nuo tartos. 
Ir vėlgi, man skanesnės kiek pastovėjusios šaldytuve, atsiskleidžia skoniai tikrai gaiviau.

~Recipe in English~

Mini pavlova with chocolate cream

Meringue
  • 2 egg whites (68 g)
  • 136 g sugar
Whisk egg whites in a bowl, when they double, add 1/3 of sugar. When the egg whites are silky, shiny and stiff, add the other third of sugar. When it's incorporated and meringue is stable, stiff, stop whisking and then add the last part of sugar. Mix carefully with spatula. 
Put meringue in a piping bag (nozzle no 8), cut little "baskets", dry in the preheated to 100 C oven for 1 hour or until they are crunchy. If they start to get colour, just reduce the temperature and keep drying.

Chocolate-coffee pastry cream
  • 125 g milk
  • 1 egg yolk
  • 20 g sugar
  • 12 g flour
  • vanilla
  • 50 g chocolate
  • 1-2 Tbl instant coffee (to taste)
  • 150-200 g heavy cream (36 % fat)
In a bowl, whisk together the egg yolk, 10 g of sugar, vanilla, flour.
In a saucepan, add milk and the rest of sugar. Bring to boil. Pour it over the egg yolk mixture. Whisk it well. Drain back to the saucepan, place it over medium heat, whisk until cream thickens.
Pour the cream into another bowl, cover with a plastic cling (it should actually touch the cream), put it in the fridge until it cools. 
Melt chocolate in a bain-marie. Mix with instant coffe.
Take out of the fridge the pastry cream, whisk until it's smooth. Add melted chocolate and incorporate it well.
In another bowl, whisk the heavy cream (no need to make it too stiff). Incorporate it in chocolate-coffee pastry cream.
Leave it in the fridge for 30 mins to cool.
Fill mini pavlovas with the cream. Put them in the fridge for 30 mins (for me, they taste much better when they're cold).

Garnish with some shreds of chocolate. I also sprinkled with some crumbles from the previour tart :)

8 komentarai:

  1. o dieve kaip tobulai atrodo! Ir ačiū už idėją panaudoti lėkštę kitu būdu :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. Hm, dabar tiksliai nebepamenu, bet, regis, 15.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ačiū, man reikia apie dešimt :) išbandysiu Jūsų kremą :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sėkmės ir skanaus :) Spėju, šeštadienis bus itin saldus :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Šituos jau dariau šiandien :) kaip Jums gavosi pavlovos- zefyrines viduje ar visai išdžiūvę?Nes maniškės visiškai išdžiūvo, net per du kartus kepiau, galvojau, gal pirmą kartą per ilgai palaikiau. Tačiau ir antrą kartą rezultatas panašus buvo. Man labiau patinka kai vidus zefyrinis. :) o kremas gavosi labai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Na, man kaip tik patinka kiek sausesnės viduje, tad aš jas net kiek ilgiau kepiau :)) Kad būtų minkštesnis vidus, gal reikėtų tiesiog šiek tiek padidinti temperatūrą (iki 130 C) ir kepti trumpiau, na, kol išorė taps kieta ir atšoks apačia nuo kepimo popieriaus.
    O dėl kremo tai labai džiaugiuosi, kad patiko :)

    AtsakytiPanaikinti