2013 m. spalio 5 d., šeštadienis

Cinamoninės bandelės

Visą popietę buvau įsikalusi į galvą mintį, kad šiandien sekmadienis - laukiau sekmadienio laidų per televiziją, atsibudau vėliau, lepinausi visą rytą, bet po to supratau, jog suklydau. Bet, o kas sakė, kad šeštadienio negalima paversti tokiu pat smagiu kaip ir sekmadienis? Kai nori, visada randi būdą ir laiko :)
Nusprendžiau, kad pietums noriu bandelių (na, popietiniui desertui labiau), tad nuklydau į Aguonėlės tinklaraštį, nes žinojau, kad tikrai ten rasiu norimų. Ir aš neklydau :)
Taip pat išsimaišiau duonos raugą, tikiuosi, kad viskas pavyks, nes ir vėl noriu pradėti kepti duoneles, kurių taip pasiilgau. Apskritai, darbas su mieline tešla mane ramina, atpalaiduoja - tas minkymas, laukimas, tešlos grožis - tarsi kokia magija, skleidžianti ramumo kerus. Ar jums taip nebūna? :) 


Šios bandelės labai lengvai pagaminamos, bet tešla yra pakankamai lipni, tad stenkitės nepadauginti miltų.
Proporcijų nekeičiau, tik vietoj šviežių mielių naudojau sausas, nes tik tokias radau spintelėje :)


Man gavosi 9 bandelės, bet tikrai galima išgauti dvigubą jų kiekį supjausčius ploniau. Aš kažkokios nepaaiškinamos jėgos pastūmėta, maniau, kad jos nesipūs tiek daug. Na, bet ir taip buvo labai skanios, tokios, kokių ieškojau ir norėjau.
Receptas iš Aguonėlės tinklaraščio.
  • 300 g miltų
  • 140 g pieno
  • 30 g sviesto
  • 9 g šviežių mielių (aš naudojau 4 g sausų)
  • žiupsnelio druskos
  • 1 kiaušinio
  • 2 valg. šaukšt. cukraus
Įdarui
  • 30 g cukraus
  • 2 valg. šaukšt. cinamono
  • trupučio malto muskato
  • 30 g lydyto sviesto
Pieną šiek tiek pašildyti (daugiausia iki 40 C), įmaišyti mieles ir 1 valg. šaukšt. cukraus. Išmaišome ir paliekame šiek tiek, kad suveiktų mielės. Naudojant sausas, pakanka viską gerai išmaišyti ir naudoti.
Dubenyje sumaišome miltus, druską, likusį cukrų, kubeliais pjaustytą sviestą, supilame pieną su mielėmis, įmušame kiaušinį ir minkome apie 10 min. (turint kombainą), arba kol tešla taps elastinga, vientisa.
Suformuojame kamuoliuką, dedame į aliejumi išteptą indą, uždengiame rankšluostėliu ir paliekame šiltoje vietoje padvigubėti, ~ 1-2 val. 
Įdarui skirtą sviestą išlydome ir atvėsiname. Cukrų sumaišome su cinamonu ir muskatu.
Pakilusį kamuoliuką išverčiame ant miltais pabarstyto stalviršio, galima kamuoliuką padalinti į dvi dalis, jei neturite daug laisvos vietos. Iškočiojame iki 1 cm storio ir aptepame lydytu sviestu, pabarstome cinamono mišiniu. Supjaustome tešlos lakštą į 10 ar 20 stačiakampių ir kiekvieną susukame į ritinėlį. Dedame į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą siūle į apačią, kad neišsivyniotų.
Šiltoje vietoje paliekame 30 min. arba 1 val., kol pakils.
Aptepame kiaušinio plakiniu arba tiesiog pienu, pabarstome smulkintais riešutais ar cinamonu, cukrumi, arba niekuo :)
Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 20 minučių, kol gražiai paruduos. Atvėsiname ir einame lepintis :)


~Recipe in English~

Cinnamon buns
  • 300 g all purpose flour
  • 140 g milk
  • 30 g butter
  • 9 g fresh yeast (I used 4 g of dry one)
  • a pinch of salt
  • 1 egg
  • 2 Tbl sugar
Filling
  • 30 g butter
  • 30 g sugar
  • 2 Tbl cinnamon 
  • a pinch of nutmeg
In a small saucepan warm up milk (max up to 40 C), mix with the yeast and 1 Tbl sugar. Set it aside for a few minutes.
In a mixing bowl, mix flour, salt, sugar, butter (diced in small cubes), milk with yeast, egg and knead it for 10 minutes until the dough is smooth and not sticky.
Place it on a lightly floured surface, form a ball and put it in a boil, cover with a paper towel and leave in a warm place until double, for about 2 hours.
Melt butter in a small saucepan and leave to cool. Mix sugar with cinnamon and nutmeg.
Take out the dough, knead gently, roll out, brush with a melted butter, sprinkle with cinnamon and sugar mix. Cut the dough into 10-20 (depending on what size you prefer) squares and roll up each one. Place them on a tray with a baking sheet. Leave in a warm place to rise. 
Heat the oven to 180 C. Brush the buns with some milk or whisked egg and bake them for 20 minutes or until golden brown. 
Leave to cool and enjoy!

1 komentaras: