2015 m. gegužės 17 d., sekmadienis

Geriausias keksas/ Το καλύτερο κέικ

~LT~

Esu jau anksčiau rašiusi apie savo norą surasti patį pačiausią keksą ir, žinot, aš jį jau radau. Nemeluosiu, šis keksas man pats mylimiausias, pats skaniausias, pats universaliausias, jį keičiu pagal nuotaiką - kai noriu žaismingesnio ir linksmo, įdedu citrinos ir laimo žievelės, kai noriu ko klasiškesnio - palieku tiesiog vanilinį ar įtarkuoju apelsino žievelės. Dalį tešlos galima sumaišyti su kakava ir gausime marmurinį keksą.


Jam tikrai nėra ribų - labai rekomenduoju išbandyti visiems. Tikrai paprastas, bet maloniai nustebins visus, kurie tuom netiki.


~GR~

Έχω ξαναγράψει για τις επιθυμίες μου να βρω το τέλειο κέικ και ξέρετε κάτι, επιτέλους το βρήκα!
Δεν λέω ψέματα, αυτό το κέικ είναι το αγαπημένο μου, το πιο νόστιμο, το πιο μοναδικό που ταιριάζει με τα πάντα, το αλλάζω με την όρεξη μου - όταν το θέλω λίγο πιο χαρούμενο και ιδιαίτερο, βάζω ξύσμα λεμονιού και λάιμ, και όταν το θέλω πιο κλασσικό - βάζω μόνο βανίλια ή ξύσμα πορτοκάλι. Αν θέλετε, ένα μέρος ανακατεύετε με κακάο και έχετε ένα marble κέικ.


Αυτό το κέικ δεν έχει όρια - το προτείνω σε όλους να το δοκιμάσετε. Είναι πραγματικά πολύ απλό και εύκολο αλλά θα εκπλήξει ευχάριστα όλους όσοι δεν με πιστεύετε.


~LT~

Vanilinis keksas su citrinos gaidele
22 cm kekso formai

  • 125 g sviesto, lydyto
  • 230 g cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 210 g miltų
  • 2 arb. š. kepimo miltelių
  • 1/8 arb. š. kepinių sodos
  • 1/4 arb. š. druskos
  • 130 g pieno
  • citrinos, laimo ar apelsino žievelės
Įkaitiname orkaitę iki 160 C.
Ištepame riebalais ir pabarstome miltais kekso formą.
Išlydome sviestą, jį išplakame su cukrumi, kol gerai išsimaišo.
Dubenyje sumaišome miltus su kepimo milteliais, soda ir druska.
Įmušame po vieną kiaušinius ir juos gerai išsukame. Tešlą neturi būti puri, ji turi būti skysta - tai gero rezultato ženklas šiam keksui.
Supilame pusę pieno ir suberiame pusę miltų. Išmaišome, kol nelieka sausų miltų.
Supilame likusią dalį pieno ir suberiame likusius miltus. Išmaišome. Įtarkuojame norimą žievelę.
Supilame tešlą į paruoštą skardą.
Kepame apie 35-40 minučių, kol įdurtas į centrą peilis ištrauktas bus švarus.
Ištraukiame ir sulaistome sirupu*.
P.S. keksas labai gardus ir be sirupo. Visų pirma rekomenduoju jo paragauti be sirupo, o vėlesniems bandymams rekomenduoju išbandyti ir šį variantą.



*Sirupui
Jį gaminame likus 10 minučių iki kekso kepimo pabaigos

  • 30 g medaus ar invertuoto cukraus
  • 175 g vandens
  • 85 g cukraus
  • 42 g šviežiai spaustų citrinų ir laimo sulčių
Į nedidelį prikaistuvį supilame medų, vandenį ir cukrų. Viriname, kol užverda (verdame apie 1 minutę, nuo virimo pradžios).
Nukeliame nuo ugnies, įmaišome citrinų ir laimo sultis. Atvėsiname iki 75 C ir tada sulaistome dar šiltą keksą.

~GR~

Βαθμός δυσκολίας - πανεύκολο
Χρόνος παρασκευής - 20 λεπτά + 35-40 λεπτά το ψήσιμο
Κέικ βανίλια με άρωμα λεμονιού
Για μια φόρμα του κέικ 22 εκ.

  • 125 γρ λιωμένο βούτυρο
  • 230 γρ ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 210 γρ αλεύρι
  • 2 κουτ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/8 κουτ. γ. σόδα
  • 1/4 κουτ. γ. αλάτι
  • 130 γρ γάλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, λάιμ ή πορτοκάλι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ.
Λιώνουμε το βούτυρο. Το βάζουμε στο κάδο του μίξερ, με το σύρμα, και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Χτυπάμε στη γρήγορη ταχύτητα να ανακατευτούν καλά. Προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα.
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Ρίχνουμε το μισό γάλα και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε να πάρει όλες τις σκόνες.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά.
Προσοχή, η ζύμη δεν πρέπει να είναι αφράτη, όσο πιο ρευστή, τόσο καλύτερα - έτσι βγαίνει πολύ αφράτο και ζουμερό κέικ.
Προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε το κέικ για 35-40 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι όταν το τοποθετούμε στο κέντρο του κέικ.
Το βγάζουμε, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και το σιροπιάζουμε*.


P.S. αυτό το κέικ είναι πάρα πολύ νόστιμο και χωρίς το σιρόπι. Για πρώτη φορά θα σας πρότεινα να το δοκιμάσετε έτσι όπως είναι, δλδ. χωρίς το σιρόπι, και για την επόμενη φορά, μπορείτε να το δοκιμάσετε και με το σιροπάκι. 



*Το σιρόπι
Το ετοιμάζουμε 10 λεπτά πριν ψηθεί το κέικ

  • 30 γρ μέλι ή ιμβερτοζάχαρο
  • 175 γρ νερό
  • 85 γρ ζάχαρη
  • 42 γρ φρέσκος χυμός λεμονιού και λάιμ
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι, το νερό και τη ζάχαρη, το βάζουμε στη φωτιά μέχρι να πάρει μια βράσει (από το σημείο βρασμού, το βράζουμε για 1 λεπτό περίπου).
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το χυμό.
Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία μέχρι τους 75 C και σιροπιάζουμε το κέικ.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą