2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Toscakaka - karamelinis migdolų pyragas

Su rugsėjo pirmąja!! Ar jau pasiruošę ir vėl pradėti dar vienus naujus mokslo metus? Ech, pamenu, kai buvau mažutė, su kokiu virpuliu laukdavau šios pradžios, ypatingai smagus būdavo pats pasiruošimas - naujų sąsiuvinių pirkimas, kuprinė, pieštukai, viskas taip kvepėdavo, kuždėdavo naują, nepažintą ir kupiną nuotykių pradžią. Neramus šurmulys mokyklos kieme, stipriai saujoje suspaustos gėlytės ir klasės draugų sutikimas po ilgos vasaros. Naujas tvarkaraštis, naujas gyvenimo ritmas, kuris po vasaros atrodo dar toks neįprastas ir žavus, bet po to vėl spėsiantis įgristi ir laukti tos ilgai neateinančios vasaros :)
Dabar tie metai atrodo tokie lengvabūdiški, o tada atrodė tokie rimti ir sunkūs... Kaip greitai viskas keičiasi :)

Vakar kepto pyrago jau neliko, o jo paragauti gavau vos kąsnelį - tiesiogine šio žodžio prasme. Karamelinis migdolinis jo viršus turbūt yra vienas iš nuostabiausių dalykų, ką gali turėti pyragas. Ką tik iškepus, vis slankiojau kaip katinėlis aplinkui ir "vogiau" po vieną nekaltą migdolo plokštelę, tikintis, kad niekas nepastebės. Jie tokie skanūs - karamelės saldumo, druskos sūrumo ir kavos jaučiamas derinys tiesiog netikėtai puikus. Pats pyragas, jį prapjovus, mane kiek išgąsdino, nes atrodė toks drėgnas, maniau, kad neiškepęs. Tada ir gavau savo vienintelį kąsnelį - skubėjau paragauti ir įsitikinti, kad su juo viskas gerai. Tiesa, kepant šį pyragą, labai sunku ar net neįmanoma įsitikinti, ar jis jau tikrai iškepęs, nes karamelės sluoksnis trukdo pamatyti, ar medinis pagaliukas švarus,nes jį ištraukiant, jis tiesiog aplimpa karamele :) 
Bet aš pasitikėjau nurodytu kepimo laiku ir jis tikrai iškepė.


Receptas iš Poires au Chocolat tinklaraščio. 



Pyragui
  • 70 ml pieno (geriau naudoti 75 ml kefyro ar pasukų, per vėlai pamačiau autorės pastabą)
  • 1 arb. šaukšt. citrinos sulčių (naudojant pieną)
  • 75 g sviesto
  • 3 kiaušiniai
  • 150 g cukraus
  • vanilės
  • 150 g miltų
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1/4 arb. šaukšt.druskos
Karamelizuotiems migdolams
  • 150 g migdolų plokštelių
  • 125 g sviesto
  • 125 g rudojo cukraus
  • 50 ml pieno
  • 1/2 arb. šaukšt.druskos
  • 1/2 arb. šaukšt.tirpios kavos
Įkaitiname orkaitę iki 160 C. Ištepame riebalais ir pabarstome miltais 20 cm skersmens apvalią (geriau su nuimamais šonais, kad būtų lengviau išimti pyragą) kepimo formą.
Orkaitėje pakepiname migdolų plokšteles, nuolat pamaišant, kad nesudegtų, o tik gražiai paruduotų. Paliekame atvėsti.
Pyragui skirtą sviestą išlydome, atvėsiname.
Naudojant pieną, į jį įpilame citrinos sultis ir paliekame trumpam pastovėti. Iš esmės jį paverčiame kefyru, tad tikrai patogiau naudoti pastarąjį. 
Dubenyje išplakame kiaušinius su cukrumi ir vanile, kol šie tampa šviesesni ir puresni. 
Persijojame miltus su kepimo milteliais ir druska. Pamažu suberiame pusę miltų į kiaušinius, juos atsargiai įmaišome. Tuomet supilame pusę pieno, jį taip pat švelniai įmaišome į tešlą. Suberiame likusius miltus, juos išmaišius, supilame ir likusį pieną. Galiausiai įmaišome atvėsusį lydytą sviestą. 
Supilame tešlą į kepimo formą. 
Kepame 25-30 min. Praėjus 15 kepimo minučių, pradedame ruošti migdolus. Į nedidelį prikaistuvį suberiame pakepintus migdolus, sviestą, cukrų, pieną, druską ir kavą, viriname ant vidutinės, maišant, kol išsilydys sviestas. Taip kaitiname apie porą minučių, kol karamelė šiek tiek sutirštės. 
Padidiname temperatūrą orkaitėje iki 200 C. Ištraukiame pyragą iš orkaitės, supilame ant jo viršaus karamelizuotus migdolus, juos paskleidžiame tolygiai per visą paviršių. Dedame ant viršutinių orkaitės grotelių ir kepame apie 8-10 min., kol karamelė taps tamsi ir iš jos kils burbulai. 


Atvėsiname pyragą ant grotelių. 


6 komentarai:

  1. Ačiū! O jis ne tik gražus, bet ir skanus!!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gaila rudojo cukraus neturiu... Gal nieko, jei pamėginsiu su baltu?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Juste, tikrai nieko baisaus, jei naudosi baltąjį. Ir iš jo galima pagaminti nuostabiai skanią karamelę :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Laba diena,
    Pyragas atrodo nuostabus ir norėčiau jį šiandien kepti, bet man iškilo klausimėlis dėl tos kavos. Ar tinka 3in1 tirpi kava ar reikia būtinai pirkti normalią? Pati kavos negeriu, galvoju, gal išeitų pigiau išsisukti :)
    atvėsinti ant grotelių - tai reiškia palikti orkaiteje? :)
    Ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  5. Sveiki, na, kavos galima iš viso nedėti, ji kaip pridėtinis ingredientas, bet ir be jo bus saldžiai-sūriai skanu :)
    O atvėsinti ant grotelių reiškia, kad iškeptą pyragą paliekame šiek tiek pravėsti kepimo formoje, o tada iš jos išimame ir padedame patį pyragą ant grotelių (galima naudoti tas, kurios orkaitėje, tik ne karštas) tam, kad karštas oras laisvai cirkuliuotų iš apačios ir nesudrėktų bevėstantis :)

    AtsakytiPanaikinti