2013 m. rugsėjo 6 d., penktadienis

Apelsininis keksas

Po audringų pastabų sukėlusio praėjusio įrašo apie kekso paieškas, išdrįsau ir vėl rašyti šia tema. Kadangi paieškas vykdau, tad ir rezultatais pasigirti galiu. Šis keksas yra vienas tų, kuriuos drąsiai įtraukiu į savo sąrašą kaip tokį, kurį jau net užsimerkusi galiu iškepti. Kepu jį darbe, tad jo dėka ir atradau šį skanėstą. Kertam su kolege kiekvieną kartą, kai jį patiekiu klientams popietinių užkandžių metu. 


Na, o jei mintyse jums kibžda mintis, ir ko jis jau toks geras ar ypatingesnis už kitus, atsakymas trumpas - jis purus, sodraus skonio, neapsunkinantis ir tiesiog labai skanus, jo norisi dar ir dar :)



  • 3 kiaušinių (atskiriame baltymus nuo trynių)
  • 250 g cukraus
  • 150 g jogurto
  • 150 g bekvapio aliejaus
  • 1 apelsino žievelės (sultis paliekame pyrago sulaistymui)
  • žiupsnelis druskos
  • vanilės
  • 75 g kukurūzų krakmolo (jo neturint, galima naudoti bulvių)
  • 160 g miltų
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
Orkaitę įkaitiname iki 180 C. Riebalais ištepame ir miltais pabarstome kekso formą.
Kiaušinių baltymus atskiriame nuo trynių. Trynius sumaišome su cukrumi, jogurtu, vanile ir apelsino žievele. Išsukame iki vientisos, kreminės masės.
Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos iki standžių putų.
Miltus persijojame su kukurūzų krakmolu ir kepimo milteliais. Juos suberiame į trynių masę. Gerai, bet atsargiai, išmaišome. Tuomet įmaišome pusę baltymų, maišydami atsargiai, bet greitai, kad jie gerai įsimaišytų. Tada - kitą pusę, maišant jau kiek lėčiau. 
Supilame tešlą į paruoštą kepimo formą. Kepame apie 30-35 min. arba kol įsmeigtas pagaliukas ištraukus bus sausas. Atvėsiname ant grotelių.


Kai jis atvėsta, galima sulaistyti jį sirupu:
  • 1 apelsino sultys
  • 2 valg. šaukšt. apelsinų uogienės
Pakaitiname abu ingredientus nedideliame prikaistuvyje ir sulaistome jau atvėsusį keksą. 
Papuošti galima glaistu (aš savąjį papuošiau cukraus pudra).



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą