Gyvenimas - tai tarsi domino kvadratėliai. Stengiesi tinkamai dėlioti pagal skaičiukus, nesuklysti, bet po kiekvieno padėto kvadratėlio ištinka nežinia, ką gi pamėtės kitas žaidėjas ir ką reikės daryti neturint tinkamo skaičiaus. Gyvenime, žinoma, skaičiais nesimėtome, bet po kiekvieno priimto sprendimo ateina tas žinomas ar nežinomas rezultatas, pagal kurį gyvenimas ima suktis kuria nors nauja kryptimi. Ar mes visada dėl to esame laimingi? Tikrai ne. Ar mes visada žinome, kaip elgtis naujoje situacijoje? Na, naujose vėžiose visada reikia laiko apsiprasti, bet galiausiai mes įveikiame viską. Ir taip iki kito gyvenimo krypsnio.
Šį receptą radau vienos talentingos rusų konditerės Ninos Niksya svetainėje.
Ir kur gi ji slėpėsi, kai šaldytuvas buvo pilnutėlis vynuogių, kurių jau net nesinorėjo valgyti? Na, bet geriau vėliau nei niekada.
Iš tikrųjų tokios tartos niekada nebuvau valgiusi - vynuogės ir slyvos, pasirodo, tikrai puikus derinys. O dar tas viską užbaigiantis trupininis viršus, kuris yra mano pats mėgstamiausias bet kokios tartos elementas :)
Naudojau 20 cm skersmens tartos formą.
Pagrindui:
Šį receptą radau vienos talentingos rusų konditerės Ninos Niksya svetainėje.
Ir kur gi ji slėpėsi, kai šaldytuvas buvo pilnutėlis vynuogių, kurių jau net nesinorėjo valgyti? Na, bet geriau vėliau nei niekada.
Iš tikrųjų tokios tartos niekada nebuvau valgiusi - vynuogės ir slyvos, pasirodo, tikrai puikus derinys. O dar tas viską užbaigiantis trupininis viršus, kuris yra mano pats mėgstamiausias bet kokios tartos elementas :)
Naudojau 20 cm skersmens tartos formą.
Pagrindui:
- 125 g šalto sviesto
- 70 g cukraus pudros
- 20 g migdolų miltų (arba labai smulkiai maltų migdolų)
- žiupsnis druskos
- vanilės
- 1 kiaušinio trynys
- 200 g miltų
- 300 g slyvų
- 200 g vynuogių
- 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus
- 0.5 arb. šaukšt. cinamono
- 1.5 valg. šaukšt. migdolų miltų
- 70 g ambario temperatūros sviesto
- 70 g miltų
- 70 g rudojo cukraus
- 70 g smulkiai maltų migdolų
- žiupsnelis cinamono
- muskato riešuto (ant peilio galiuko)
- žiupsnelis druskos
Pagrindas
Dubenyje sumaišome sausus ingredientus. Sudedame kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir triname rankomis, kol gausis trupiniai. Įmušame kiaušinį ir gerai išminkome. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir laikome šaldytuve mažiausiai 1 valandą, kad gerai atšaltų. Galima tešlą pasigaminti ir padėti į šaldytuvą dieną prieš gaminame tartą, taip sutaupysite laiko.
Trupiniai
Dubenyje sumaišome visus ingredientus. Rankmis pertriname į trupinius. Padedame į šaldytuvą 30-čiai minučių.
Įdaras
Slyvas perpjauname pusiau, išimame kauliuką ir tada perpjauname į dar 3-4 dalis.
Vynuoges perpjauname pusiau, išimame kauliukus.
Vaisius sudedame į dubenį, užberiame cukrumi, prieskoniais, migdolų miltais ir gerai išmaišome. Paliekame pastovėti, kad skoniai įsigertų.
Įkaitiname orkaitę iki 175 C. Iškočiojame tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų (kad neliptų kočiojant) tartos pagrindą. Išpjauname apskritimą tokio dydžio, kokio yra kepimo forma. Išklojame dugną. Tuomet iškočiojame pailgą juostą, išpjauname iki reikiamo pločio ir ja apdengiame formos kraštus. Dugne gerai prispaudžiame sujungimo juostą, kad neišbėgtų įdaras. Subadome šakute dugną.
Į tartos vidų įklojame kepimo popieriaus ir įberiame žirnių ar pupelių (tam, kad tartos pagrindas neiškiltų, o iškeptų lygus). Kepame 10 minučių, nuimame svorį ir kepame dar 5 minutes. Ištraukiame iš orkaitės tartą.
Pabarstome pagrindą maltais migdolais (kad nesudrėktų nuo vaisių), užberiame vaisius, paskleidžiame juos tolygiai.
Galiausiai užbarstome dosniai trupiniais. Kepame apie 20-25 min., kol gražiai paruduoja. Atvėsiname ir patiekiame.
Pasakiškai skaniai atrodo - duokš gabalėlį prie rytinės kavos :)
AtsakytiPanaikintiIndre, mielai mielai! Reikės ir vėl kepti, tuomet pavaišinčiau :)
AtsakytiPanaikinti