2015 m. sausio 11 d., sekmadienis

Eklerai su pienišku šokoladu/ Εκλέρ με σοκολάτα γάλακτος

~LT~
Sveiki, mielieji! 
Su naujaisiais metais! Su nauja pradžia, nauju etapu, įkvėpimais, svajonėmis, darbais, tikslais ir pasiryžimais!


Atrodo, kad Kalėdos buvo taip seniai, eglutė nupuošta, švenčių kaip nebūta, o apie jas primena tik tuščias svetainės kampas, kuriame stovėjo gražioji eglutė. Ir gyvenimas tęsiasi. Prasidėję nauji metai man visada būna momentas, kai aš nusprendžiu, ko noriu iš atėjusių metų. Gyvenimo planų tikrai nekuriu, tačiau nesinori, kad dienos prabėgtų veltui, nieko neišbandžius, nieko nepasiekus. 


Esu iš tokių, kuriems vien namų-darbo nepakanka ir todėl ieškau iššūkių sau pačiai, norėdama įrodyti sau, kad gyvenu, kad galiu daugiau nei maniau.
Naujus metus pasitinku su eklerais, kurie ne tik atrodo itin gražiai, bet ir yra ypatingai skanūs!


~GR~
Καλησπέρα αγαπητοί μου!
Χρόνια πολλά! Καλή χρονιά! Με καινούρια αρχή, καινούριες εμπνεύσεις, όνειρα, στόχους και αποφάσεις!


Μου φαίνεται πως τα Χριστούγεννα ήταν πριν τόσο καίρο (πέρασαν εδώ και τόσο καιρό), το χριστουγεννιάτικο δεντράκι είναι ξεστολισμένο, και τις γιορτές που πέρασαν μου θυμίζει μόνο άδεια γωνία του σαλονιού, εκεί που ήταν το όμορφο μας δέντρο.
Και η ζωή συνεχίζεται. Η αλλαγή του χρόνου για εμένα πάντα είναι η στιγμή που αποφασίζω, τι θέλω από αυτή τη χρονιά. Σχέδια ζωής δεν κάνω πια αλλά και πάλι, δεν θέλω να περνάνε ημέρες άχριστα, χωρίς να δοκιμάζω κάτι καινούριο, χωρίς να αποκτώ κάτι.


Είμαι από ανθρώπους που το σχέδιο "σπίτι-δουλειά" δεν με γεμίζει και γι'αυτό ψάχνω προκλήσεις γιατί θέλω να αποδείξω στον εαυτό μου ότι ζω και μπορώ πολύ παραπάνω απ'ότι φανταζόμουν.
Την καινούρια χρονιά χαιρέτησα με εκλέρ τα οποία δεν είναι μόνο πολύ όμορφα αλλά και απίστευτα νόστημα!



~LT~
Plikytai tešlai

  • 250 g vandens (galima maišyti per pusę su pienu)
  • 100 g sviesto
  • 150 g miltų, persijoti
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. cukraus
  • 4 kiaušiniai (lengvai išplakti ir perkošti)
Į puodą supilame vandenį, nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą, druską ir cukrų. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol sviestas išsilydo ir vanduo užverda. 

Kai vanduo užverda, suberiame visus miltus iš karto, energingai maišome mediniu šaukštu, kol masė sulimpa į vieną kamuolį. Maišome ir "džioviname" miltus apie 1 minutę, po to išverčiame į dubenį ir paliekame šiek tiek pravėsti.
Pilame po truputį perkoštus kiaušinius, po kiekvieno įpylimo, maišome, kol kiaušiniai visiškai įsimaišo į tešlą.
Tešla turi būti elastinga, blizgi, paėmus šaukštu tešlos, per kelias sekundes turi "nutekėti" nuo jo.
Pripildome konditerinį maišelį su pasirinktu apaliu antgaliu, formuojame pailgus eklerus. 
Įkaitiname orkaitę iki 180-200 C ir kepame eklerus apie 20-25 minutes, kol gerai išdžiūva.
Paliekame atvėsti, nupjauname viršutinę eklero dalį, pripildome kremu, dekoruojame pagal norą.

Pieniško šokolado ganašas

  • 250 g pieniško šokolado
  • 150 g grietinėlės (36% riebumo)
Mikrobangų krosnelėje išlydome pienišką šokoladą kartu su grietinėle (apie 3-4 minutes, karts nuo karto pamaišant). 
Jos neturint, pakaitiname iki užvirimo grietinėlę ir užpilame ją ant smulkiai sukapoto šokolado. Maišome, kol jis išsilydys.
Geriausia, ganašą palikti per naktį šaldytuve, kad sustingtų ir būtų galima lengvai dekoruoti eklerus.



~GR~

Ζύμη για choux
  • 250 γρ νερό (μπορούμε να βάλουμε μισό νερό-μισό γάλα)
  • 100 γρ βούτυρο
  • 150 γρ αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 2 κουτ. γ. αλάτι
  • 2 κουτ. γ. ζάχαρη
  • 4 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα, σουρωμένα
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο, κομμένο σε μικρά κυβάκια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να πάρει μια βράση.
Όταν βράζει, ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνει μια μπάλα.
Αδειάζουμε τη ζύμη σε μια μπασίνα και αφήνουμε λίγα λεπτά να κρυώσει.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα αυγά, κάθε φορά τα ενσωματώνουμε καλά. 
Η ζύμη πρέπει να γυαλίζει, να είναι λεία και όταν παίρνουμε λίγη ζύμη με κουτάλι, αυτή πρέπει σε λίγα δευτερόλεπτα να στάξει.
Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ, κόβουμε τα εκλεράκια.
Ψήνουμε στους 180-200 C για 20-25 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει καλά. 
Αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε το πάνω μέρος του εκλέρ.
Γεμίζουμε με γκαναζ, ντεκοράρουμε.

Γκανάζ σοκολάτας γάλακτος
  • 250 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • 150 γρ κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
Σε ένα μπολ βάζουμε τη ψιλοκομένη σοκολάτα και την κρέμα γάλακτος. Τα λιώνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων (3-4 λεπτά, ανακατεύοντας που και που).
Αφήνουμε μια νύχτα στο ψυγείο να σφήξει. Γεμίζουμε τα εκλέρ.




6 komentarai: