2014 m. spalio 4 d., šeštadienis

Moliūgų daugiaryžis

~LT~
Labai dažnai būna, kad prasidėjus vieno vaisiaus ar daržovės sezonui, juo niekaip negali atsidžiaugti ir nepastebimai jis atsiranda kiekvienos dienos patiekaluose. Man dabar taip nutiko su moliūgu. Tos oranžinis, prinokęs, tikras gražuolis! Kaip galima jo nemėgti ir nenorėti kažko su juo gaminti. Tad šis savaitgalis buvo dedikuotas kaip tik jam.
Po vakarykščio vyniotinio, šiandien eilė atėjo moliūgų daugiaryžiui, kuris tokio įdomaus skonio! Lengvai salstelėjęs, bet su ypatingesnio skonio sūriu įgauna dievišką skonį.
Recepte buvo siūloma jį patiekti su kedrinėmis pinijomis, bet aš po ranka turėjau tik moliūgų sėklų, tad panaudojau jas. Kokias sėklas beturėtumėte, jas verta panaudoti, nes traškios sėklos suteikia įdomios tekstūros kreminiam daugiaryžiui.



~GR~

Πάρα πολύ συχνά όταν ξεκινάει η σεζόν ενός φρούτου ή λαχανικού δεν μπορώ να το χoρτάσω με τίποτα και έτσι ξαφνικά αυτό το φρούτο ή λαχανικό μπαίνει σε όλα πιάτα της καθημερινότητας.
Αυτό ακριβώς έχω πάθει με την κολοκύθα. Τόσο πορτοκαλί το χρώμα, τόσο ώριμη, σκέτη ομορφιά! Πως μπορείς να αντισταθείς! Και πως μπορείς να μη μαγειρέψεις κάτι με αυτήν;
Μετά τον χθεσινό σαλίγκαρο, σήμερα η σειρά ήρθε για το ριζότο με κολοκύθα, το οποίο έχει τόσο ξεχωριστή γεύση! Γλυκίζει λιγάκι αλλά με ένα ωραίο σκληρό τυρί αποκτά μια θεϊκή γεύση!
Η συνταγή έλεγε να το σερβίρω με κουκουνάρι αλλά εγώ σήμερα είχα κολοκυθόσπορους γι’αυτό χρησιμοποιήσα αυτούς.
Πρέπει να σας πω ότι ό,τι σπόρους κι αν έχετε, αξίζει να τα προσθέσετε στο πιάτο γιατί το κάτι τραγανό θα δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα αίσθηση στο κρεμώδες ριζότο.


~LT~

Moliūgų daugiaryžis su kepintomis moliūgų sėklomis

Receptas iš žurnalo „Virtuvė. Nuo...Iki...“, Nr. 11(30), psl. 9, 2011.

·         750 g moliūgų minkštimo
·         2 skiltelės česnako
·         Alyvuogių aliejaus
·         1 didelis svogūnas
·         400 g apvaliagrūdžių ryžių
·         300 ml baltojo vyno
·         Apie 1 l karšto daržovių sultinio
·         Druskos, pipirų
·         Kietesnio mėgstamo sūrio (naudojau ožkų pieno)
·         Saujelė moliūgų sėklų
·         1 arb. š. sviesto
·         Džiovinto čiobrelio (nebūtina)

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Supjaustykite moliūgą nedideliais kubeliais, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Grūstuve sugrūskite česnakus, alyvuogių aliejaus šlakelį su žiupsneliu druskos ir pipirais. Mišinį sumaišykite su moliūgų kubeliais ir kepkite orkaitėje 40-50 minučių.
Iškepusius moliūgus atvėsinkite, saują gabalėlių atidėkite (to aš nepadariau, nes naudojau jau anksčiau paruoštą moliūgų tyrę), o likusius sutrinkite maisto smulkintuvu iki tyrės.
Plačiame puode įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, kai jis įkais, suberkite susmulkintą svogūną. Kai jis tampa beveik peršviečiamas, suberkite ryžius ir maišydami kepinkite apie 1 min., kol jie pasidengs aliejumi.
Supilkite vyną ir kaitindami maišykite, kol vyno beveik neliks.
Įpilkite porą samčių karšto sultinio ir maišykite, kol susigers. Kartokite šį procesą tol, kol ryžiai išvirs (apie 20 min.). Jei pritrūksite sultinio, įpilkite karšto vandens.
Sudėkite moliūgų tyrę, išmaišykite, pagardinkite druska ir pipirais, nuimkite nuo ugnies, užtarkuokite kieto sūrio, uždenkite ir palikite porą minučių.

Keptuvėje išlydykite sviestą ir jame pakepinkite moliūgų sėklas. Užbarstykite šiek tiek džiovinto čiobrelio, druskos. Kai sėklos pašils, nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite.

Prieš patiekiant, ant daugiaryžio dar užtarkuokite sūrio ir užbarstykite moliūgų sėklomis.


~GR~
Τη συνταγή τη βρήκα στο περιοδικό «Virtuvė», Νο. 11 (30), σελ. 9, 2011.

Ριζότο με κολοκύθα και κολοκυθόσπορους

·         750 γρ κολοκύθα γλυκιά
·         2 σκελίδες σκόρδο
·         Ελαιόλαδο
·         1 μεγάλο κρεμμύδι
·         400 γρ ρύζι καρολίνα
·         300 γρ λευκό κρασί
·         1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
·         Σκληρό τυρί (χρησιμοποιήσα το ξυνότυρο)
·         Αλάτι, πιπέρι
·         Μικρή χούφτα κολοκυθόσπορους
·         Ξηρό θυμάρι
·         1 κ.γ. βούτυρο

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C. Τεμαχίζουμε την κολοκύθα σε μικρά κοματάκια, τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
Στο γουδί αλέθουμε το σκόρδο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε αυτό το μείγμα με την κολοκύθα και την ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.
Την βγάζουμε από το φούρνο, πολτοποιούμε στο μούλτι μέχρι να γίνει πουρές.
Την αφήνουμε στην άκρη.
Στη μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί λίγο. Όταν το κρεμμύδι γίνεται σχεδόν διάφανο, προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε καλά, να καλυφθεί το ρύζι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρασί, ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε 2 κουτάλες ζεστό ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε μέχρι να το ρουφίξει. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να βράσει το ρύζι (περίπου 20 λεπτά).
Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο τριμμένο τυρί, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε για λίγα λεπτά.
Στο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τους κολοκυθόσπορους και θυμάρι. Σοτάρουμε μέχρι να ζεσταθούν οι σπόροι. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Σερβίρουμε στο πιάτο το ριζότο, τρίβουμε από πάνω λίγο ακόμα τυρί και πασπαλίζουμε με κολοκυθόσπορους.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą