2014 m. liepos 13 d., sekmadienis

Vyšnių galetė

Prieš kelias dienas save pagavau internete bežiūrinčią naujų megztinių kolekcijas parduotuvėse ir suvokiau, kaip skubu gyventi. Vasarai nepasibaigus (dar tik įpusėjus!!), aš jau save įtikinau, kad ji tuos baigsis ir ateis ruduo. Kur dingsta tas akimirkos džiaugsmas? Kodėl taip sunku save sustabdyti ir tiesiog mėgautis tuom, kas vyksta šiandien? Nekuriant planų nei rytojui, nei rudeniui. 


Tokie savęs pagavimai man tikrai padeda bent jau tą savaitę gyventi kitaip. Matyt esu žmogus, kuriam labiau patinka svajoti, kurti ateitį, nei priimti šiandieną kaip vieną iš nuostabių gyvenimo akimirkų. Ir tai nėra gerai - nes ta diena, apie kurią šiuo metu svajoju, ateis, o tada aš jau būsiu užsisvajojusi apie kitas ateinančias dienas, tad jos taip ir neįvertinsiu. Oj, kiek tokių dienų būta :) Nors ir sakoma, kad keistis niekada nevėlu, bet tai taip sunku! 

Man taip pat dažnai būna, kad ilgai belaukdama kokių uogų ar vaisių sezono, imu ir pražiopsau jį, taip ir nespėjusi pasimėgauti iki galo. Dabar Graikijoje vyšnių sezonas - ir aš jo nepramiegojau! Valgau jas beveik kasdien :) Jos čia tokios didelės, kad prisiminus vaikystėje skintas vyšnias tėvų sode, man jos kelia šypseną. Saulė jas tikrai čia palepina :)
Galetės man jau nuo seno atrodė tokios viliojančios, be galo gražios, savitai netvarkingos, bet tuo ir traukiančios akį. Jas gaminti galima su visais įmanomais vaisiais ir uogomis.
Aš jas gaminau su raudonajame vyne marinuotomis vyšniomis. Apsivalgymas!


Dar vienas didžiulis jų pliusas, kad skonis primena tartą (sviestinis, traškus pagrindas), bet pagaminti daug lengviau, nes nereikia nei specialių tartos formų, nei didelio kruopštumo.



4 vidutinio dydžio galetėms.
Pagrindui

  • 165 g kvietinių miltų
  • 60 g pilno grūdo miltų
  • žiupsnelis stambios jūros druskos
  • 2 valg. š. cukraus (galima ir šiek tiek daugiau)
  • 150 g sviesto
  • 3-4 valg. š. šalto vandens (man pakako 3)

Dubenyje sumaišome abiejų rūšių miltus, druską, cukrų. Sudedame nedideliais kubeliais pjaustytą sviestą ir pirštų pagalba triname iki drėgnų trupinių. Stengiamės tai atlikti kuo greičiau, kad sviestas neištirptų. 
Pilame po šaukštą vandens ir minkome tešlą, kol susiformuos į vientisą rutulį. Įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve mažiausiai 30 minučių.



Raudonajame vyne marinuotos vyšnios

  • 225 g vyšnių (svoris jau išėmus kauliukus)
  • 1/2 puodelio raudonojo vyno (naudojau sausą, bet galima naudoti tokį, koks jums labiausiai patinka)
  • 1/8 puodelio cukraus
  • sultys ir žievelė iš 1/2 citrinos
  • 1/2 arb. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 kiaušinis (lengvai išplaktas, galečių aptepimui prieš kepimą)
  • cukraus pabarstymui
Vyšnias, vyną, cukrų, citrinos sultis ir žievelę sumaišome gilesnėje lėkštėje, uždengiame ir paliekame apie 1 val. ar ilgiau, kad vyšnios gerai pasimarinuotų.

Nusunkiame vyną, bet jo neišpilame. 1/8 puodelio vyno atidedame į šoną. Likusį supilame į nedidelį prikaistuvą ir ant silpnos ugnies kaitiname, kol vyno kiekis sumažės per pusę.
Vyšnias apibarstome kukurūzų krakmolu ir supilame 1/8 vyno, kurį buvome atidėję į šalį. Gerai išmaišome.
Kita vyno dalimi (kurią virinome) apipilsime jau iškeptas galetes.


Galetės formavimas

Tešlą padalijame į 4 vienodo dydžio dalis.
Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiojame 1 mm storio apskritimą, jį pernešame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Į centrą dedame 1/4 vyšnių. Imame vieną apskritimo išorinę dalį ir lenkiame link centro, tačiau jo neuždengiant. Taip užlankstome (judėdame ta pačia kryptimi) visą apskritimą. Į centrą užpilame po šaukštą vyno, likusio vyšnių dubenėlyje.
Tą patį veiksmą pakartojame su visomis likusiomis galetėmis.

Lengvai išplakame kiaušinį. Juo aptepame užlankstytą tešlą. Pabarstome cukrumi.

Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 25-30 min., kol gražiai paruduos ir vyšnios burbuliuos centre.
Šiek tiek atvėsiname, užtepame likusiu vynu. Dedame į centrą ledų, grietinėlės, natūralaus jogurto ir valgome, kol jos dar šiltos. 



1 komentaras:

  1. dariau. tikrai vietoj tartaleciu galima daryti:)tik i vidu dejau slyvas. lengvai padaroma. gal kiek per riebi tesla man gavosi iskepus ragaujant.

    AtsakytiPanaikinti