2014 m. gegužės 14 d., trečiadienis

Pavlova su aguonomis ir braškėmis

Senokai regėjote iš manęs kažką naujo. Žinau, pradingau ir niekaip nerandu laiko sugrįžti, nes taip sunku atrasti minutę tada, kai jos taip kruopščiai sudėliotos ilgoje dienoje.
Artėjantis vasaros sezonas dar labiau apsunkins pastangas rasti laiko pabūti šioje erdvėje, kuri man taip patinka ir apima liūdesys matant, kaip ji plūduriuoja vos ne vos paviršiuje. 
Bet gana liūdėti ir atsiprašinėti. Nes iš tiesų tai, ką veikiu likusiu laiku, man taip patinka. 
Gal kartojuosi, bet niekada nemaniau, kad būsiu iš tų laimingųjų žmonių, kuriems hobis tapo darbu. Mano atveju - net labai saldžiu.  


Pavlova su aguonomis 

Receptas pagal Saldu Sūru. Aguonų idėją pasiskolinau iš Sezoninės virtuvės.  

 
6 individualioms ir 1 didelei
  • 150 g kiaušinių baltymų
  • 220 g cukraus
  • 1 arb. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 arb. š. baltojo vyno acto
  • 2-4 arb. š. aguonų (nebūtina)
Grietinėlei
  • ~300-400 ml plakamosios grietinėlės (36 % riebumo)
  • 2 valg. š. cukraus pudros
  • žiupsnelis džiovintų mėtų
Braškėms
  • 10-20 vnt. didelių braškių
  • 1-2 valg. š. cukraus
  • 1 valg. š. balzaminio acto
  • keletas lapelių šviežių mėtų (susmulkintų)

Pavlova

Įkaitiname orkaitę iki 120 C. 
Išklojame skardą kepimo popieriumi. Jei gaminame vieną didelę, ant kepimo popieriaus apibrėžiame vieną didelį apskritimą ir jo centre mažesnį, paliekant atstumą tarp apskritimų priklausomai nuo to, kokio storumo pavlovos norime. Apverčiame kepimo popierių į kitą pusę, kad ant iškeptos pavlovos neliktų pieštuko žymių. 
Plakame baltymus, kol jie suputoja ir padvigubėja. Tuomet pamažu beriame cukrų - beriame dalimis, nesustojant plakti, kol neliks cukraus kristalų. Kai suberiame visą cukrų, plakame dar keletą minučių, kol baltymai taps blizgūs ir standūs.
Suberiame kukurūzų krakmolą ir actą, aguonas. Kai jie įsimaišo, nustojame plakti. 
Šaukštu kabiname išplaktus baltymus ir formuojame norimo dydžio individualias pavlovas (nedarome aukštų, kad tinkamai iškeptų), padarome šiokį tokį įdubimą šaukštu centre, kad būtų kur įdėti grietinėlės vėliau.
Kepame 120 C temperatūroje 25 minutes, sumažiname temperatūrą iki 100 C ir kepame dar 45-55 min.
Jei išorė pernelyg greitai keičia spalvą, sumažiname temperatūrą. Iškepta pavlova turi būti traški išorėje, bet viduje turi išlikti tąsi, tarsi zefyras. 
Paliekame visiškai atvėsti.



Grietinėlei

Išplakame grietinėlę su cukraus pudra ir mėtomis iki standžių putų. 
Dedame po keletą šaukštų ant atvėsusios pavlovos.


Braškėms

Supjaustome nuplautas braškes griežinėliais. Užberiame cukrumi, balzaminiu actu, mėtomis. Išmaišome ir paliekame 10-15 minučių, kad braškės išskirtų savo sultis ir susimaišytų visi skoniai bei aromatai.




5 komentarai:

  1. Ne tas žodis kaip gardžiai atrodo... ir tos aguonos dar.. mmm..

    AtsakytiPanaikinti
  2. Oooch kaip mėgstu visus morenginius kepinius... Tavo Pavlova nerealiai skani atrodo. Reiks artimiausiu metu pasigamintiiii :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gabriele, aš irgi dievinu aguonas! Jos man čia taip tiko! Padarė šią pavlovą daug ypatingesnę!
    Ieva Marija, dėkui! Būtinai pasigamink, verta pasilepinti tokiu gardumynu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oho! Atrodo labai gražiai ir skaniai. Ir taip vasariškai :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Asta, ačiū :) Tikrai įnešė spalvų ir gaivos šis desertas :)

    AtsakytiPanaikinti