2014 m. vasario 26 d., trečiadienis

Obuolių tatin

Praėjo tikrai nemažai laiko nuo praėjusio įrašo. Gyvenimas netikėtai ir vėl pasikeitė, dienos sutrumpėjo iki begalybės, nieko, regis, nebespėju. Automatiškai - ir gaminti namie bei pasidalinti kokiais receptais tinklaraštyje. 
Skaudančia širdimi tyliai vis užsuku pažiūrėti, ar mane dar kas prisimena ir viliuosi, kad jau netrukus turėsiu akimirką kažką parašyti ir ta akimirka vis tolsta ir tolsta. 
Na, bet iš kitos pusės pokyčiai yra gerai - jau buvo pabodęs tas ramus gyvenimo būdas. Dabar ir vėl sukuosi ten, kur man labai patinka, mintys vis sukasi apie naujus desertus, tad nesiskundžiu. Beje, jei kam įdomu, galite mane sutikti ir Instagram, ten pamatysite mano kasdienę veiklą :)


Turiu prisipažinti, kad su tatin tipo desertais mane sieja keistas ryšys - kas kartą kai sugalvoju jį gaminti, verčiuosi per galvą, jau manau, kad viskas keliaus į šiukšlinę, bet nenuleidžiu rankų ir kitą dieną mėgaujuosi skaniu rezultatu. Tikrai nesuprantu, kodėl man taip išeina kiekvieną kartą :) 


Šis variantas - Philippe Conticini knygos La Patisserie des Reves (p. 116-117) ir Ninos Tarasovos derinys. 
Abiejuose radau keletą neatitikimų, kas šį kartą ir pakišo koją. Na, kodėl, jei jau nusprendei išleisti knygą ar rašyti tinklaraštį, t.y. dalintis receptu, jame reikia įvelti klaidų ar supainioti ingredientų kiekius, kad galutinis variantas nesigautų toks, koks turėtų. 


Na, bet šiaip ne taip gavau skanų rezultatą. Beje, naudojau pusrutulio formos silikoninę formą (6 vnt.)

  • 200 g atšildytos ar pačių pagamintos sluoksniuotos bemielės tešlos
  • 2 vidutinių rūgštesnių obuolių 
Karamelei:
  • 80 g cukraus
  • 2 valg. š.vandens
Puode ant vidutinės ugnies kaitiname, kol cukrus ištirps ir karamelė įgaus gražią auksinę spalvą. Nuimame nuo ugnies ir supilstome į formeles (jas prieš tai patepame sviestu).
 
Sirupui:
  • 138 g vandens
  • 150 g cukraus
  • 120 g sviesto
  • 6 valg. š. citrinos sulčių
  • vanilės
Puode sumaišome vandenį su cukrumi, statome ant vidutinės ugnies, kaitiname, kol cukrus ištirps. Kai jis ištirpsta, supilame citrinos sultis ir kaitiname ant nedidelės ugnies, kol gausime šviesios karamelės spalvą. Nuimame nuo ugnies, sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą, maišome (ar tiesiog sukiojame puodą), kol jis ištirps. Įmaišome vanilę. Supilstome sirupą ant obuoliais pripildytų formelių. 

Įkaitiname orkaitę iki 170 C.
Nulupame obuolių odelę ir skustuvu skutame plonas riekeles (1.5-2 mm storio), kurias dėliojame vieną šalia kitos ant sustingusios karamelės formelėse. 
Paliekame šiek tiek vietos formelių viršuje, kad galėtume uždėti tešlą. Užpilame paruoštu sirupu, kepame 30 min. (didelę formą kepame apie 50 min.). .
Einant kepimo laikui į pabaigą, išpjauname iš tešlos formelių dydžio gabalėlius. Ištraukiame formą iš orkaitės, uždedame ant kiekvieno pusrutulio tešlos apskritimą, peilio pagalba šiek tiek "uždarome" kraštelius į vidų.
Kepame dar 15 min., kol tešla gražiai paruduoja. 
 
 
Ištraukiame, atvėsiname, padedame į šaldytuvą keletai valandų ar per naktį, kad gerai sustingtų. Kitą dieną, norint gražiai išimti iš formos obuolių tatin, skardą trumpai panardiname (tik jos dugną) į karštą vandenį ir iš karto apverčiame ant lėkštės.


Valgėme su vaniline panna cotta, bet ir ledai puikiai tinka.

2 komentarai:

  1. Kažkas beprotiškai įdomaus. man tikrai nematyto, šaunuolė. laukėm ir nepamiršom tavęs :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū, Giedrut už palaikymą!

    AtsakytiPanaikinti