2014 m. sausio 15 d., trečiadienis

Purus apelsininis keksas

Pagaliau prasidėjo žiema. Aš taip laukiau to pirmojo sniego, kuris dar toks nepabodęs, toks žaismingas, nenuobodžiai baltas ir gražus! 


Taip gera atsisėdus virtuvėje, geriant arbatos puodelį, žiūrėti tiesiog į apsnigtus medžius ir kelius, į tą ramumą, į tą tylą. Žiūrėti, kaip lėtai juda mašinos, kaip visi labiau susikaupia, nes paslysti ant ledo - ne juokai :) Regis, nejuda net menkiausia medžio šakelė - niekas nenori sugriauti šio žavaus paveikslo.
Tokios turėjo būti šventės! Bet, nebuvo... Užtai jos buvo nemažiau jaukios ir tikrai, tokios, kokių ir norėjosi.


Ar kada esate lankęsi Prezo kepyklėlėje? Tai ten yra toks ypatingai skanus apelsininis keksas, kurio paragavus, norisi dar ir dar. Ir štai, užsigeidžiau ir aš tokio išsikepti, bet... Surasti to kekso atitikmenį interneto platybėse pasirodo yra be galo sunku. 


Jau išbandžiau tris variantus, bet visiems trūksta kažkokios dalelės, kad supanašėtų su minėtosios kepyklėlės. Gal kas netyčia esate ragavę ar kepę?

Šis keksas iš dalies panašus į norimąjį, bet jis per daug purus. Oj, nemanykit, jis neapsakomai skanus taip pat - purus, aromatingas, bet šiandien man reikia to kito :)
Bet nelyginant su keksu, kurio ieškojau, jam skiriu 10 balų už tikrai nepaprastą skonį.
Idėja pagal Prieskonio pasaką.

Nedideliam pailgam keksui
  • 125 g sviesto
  • 100 g rudojo cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 125 g miltų
  • vanilės
  • 60 ml šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 1/2 + 1/4 arb. š. kepimo miltelių
  • žiupsnelis druskos
  • 1/2 arb. š. cinamono
Įkaitiname orkaitę iki 170 C. Išklojame kepimo popieriumi pailgą kekso formą.
Aš šį keksą (norint patikrinti) gaminau dviem būdais - pirmą kartą sviestą išsukau iki purumo su cukrumi, o kitą kartą - jį išlydžiau ir tuomet sumaišiau su cukrumi. Rezultatas - toks pat purus keksas :)
Tad nepriklausomai nuo sviesto paruošimo būdo, jį sumaišius su cukrumi, įmušame po vieną kiaušinius, juos gerai išsukant. Suberiame vanilę.
Kitame dubenyje persijojame miltus, kepimo miltelius, suberiame druską ir cinamoną.
Išspaudžiame apelsinų sultis ir jas supilame į sviesto mišinį. Gerai išmaišome.
Suberiame miltus, atsargiai išmaišome, kad neliktų sausų gumulėlių.
Norint, galima įpjaustyti minkštų apelsinų skonio želinių saldainių, nedideliais gabalėliais. Juos pirma apvoliokite miltuose, kad nenusėstų į kekso dugną.
Kepame apie 35-40 min., kol įdurtas pagaliukas ištrauktas bus švarus. Atvėsiname.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą