2013 m. gruodžio 15 d., sekmadienis

Imbieriniai nameliai

Turbūt nenustebinsiu nė vieno su šiais nameliais. Dabar kaip tik yra metas juos gaminti, klijuoti, dekoruoti. 





Šiais metais aš pasirinkau pakankamai didelį variantą, tad reikėjo dvigubinti imbierinės tešlos proporcijas. Bet su dar keletu turimų darbų, mano gamyba užsitęsė iki savaitės. Bet štai, pagaliau baigiau. Namukai dailiai supakuoti, laukia būti padovanojami. 



Planavau ir savo namus papuošti tokiu kūrinėliu, bet pritrūko laiko ir galiausiai to padaryti nepavyko. Nieko tokio :) Namai vis vien kvepia šventėmis, nes juose sukūrėme keletą papuošimų savo rankomis. Senokai tai dariau. Ir man tas klijavimas, piešimas priminė mokyklos laikus, kai tuo užsiiminėjau kiekvieną dieną. Buvo labai smagu :)


Vaizdinė medžiaga, kaip pagaminti tokį vainiką, yra čia.


Receptas jau anksčiau keptų imbierinių sausainių.


Dviems imbieriniams nameliams reikės:
  • 200 g rudojo cukraus
  • 200 g baltojo cukraus
  • 200 g skysto medaus (ar auksaspalvio sirupo)
  • 150 g vandens
  • 300 g sviesto
  • 2 valg. š. cinamono
  • 2 valg. š. malto imbiero
  • 2 valg. š. malto kardamono (neturėjau, tad šį kartą nedėjau)
  • 1 arb. š. juodųjų pipirų
  • 1 arb. š. kepimo miltelių
  • 1 kg miltų
Į prikaistuvį supilame vandenį, medų ir cukrų. Kaitiname, kol cukrus ištirpsta. Sudedame sviestą, maišome, kol jis ištirps. Nukeliame nuo ugnies, paliekame šiek tiek atvėsti. Tuomet įmaišome prieskonius ir kepimo miltelius.  Sumaišome pravėsusį sirupą su miltais, minkome, kol susiformuos vientisa tešla. Ją suvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą, kad atvėstų (aš palikau visai nakčiai). Išimame iš šaldytuvo, perminkome, kad įgautų elastingumo, iškočiojame plonai, išpjaustome namelio dalis.  Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-12 minučių, kol gražiai paruduos. Paliekame atvėsti ir tuomet galime dekoruoti bei klijuoti.


Glajui (klijavimui ir dekoravimui)
  • 2 kiaušinių baltymai
  • ~400 g cukraus pudros
  • keletos lašų citrinos sulčių 
Plakame kiaušinių baltymus su citrinos sultimis, kol suputos. Beriame cukraus pudrą dalimis, plakame, kol gausime norimo tirštumo glajų. Jis turi būti pakankamai tirštas, kad paėmus šaukštu, jis lėtai nuo jo nuslystu. Jei jis tampa labai tirštas, tiesiog įpilame šiek tiek vandens ir išmaišome.
Kitas būdas patikrinti, ar jis tinkamas klijuoti - paimame tarp pirštų, juos sulipiname ir tada lėtai atitraukiame. Jei glajus nenutrūkdamas suformuoja ("nutįsta") liniją tarp pirštų, tuomet jis yra pakankamai tvirtas, bet tuo pačiu ir elastingas.
Aš pirmiausia išpiešiau kiekvieną namo sieną atskirai ir tik tuomet klijavau. 


Namelio dalis rasite čia

9 komentarai:

  1. Namukais tokiu metų laiku matyt nieko nenustebinsi, bet tokių kruopščiai ir tvarkingai padarytų tikrai retai pamatysi, labai gražūs raštai!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Džiugu, kai tokie darbai atneša šypsenas :) Ačiū!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražus ir tikriausia labai skanūs nameliai! O jau kaip kruopščiai išdailinti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oo, tie, kurie bandė "statyti" tokius namukus, žino, kad tai nelengvas darbas. Aš kartą bandžiau, ir gėda man, bet pritrūkau kantrybės. Tavieji namukai tikri kruopštumo stebuklai!
    O vainikas nuostabus!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilma, pernai aš irgi buvau pradėjusi, bet tešlos receptas buvo nevykęs, tad ėmė ir sugriuvo. Nuleidau rankas ir nebedariau :) Bet šiais metais turėjau daugiau laiko, nusprendžiau pabandyti dar kartą :)
    Daiva, kadangi receptas prieš tai gamintų imbierinių sausainių, tad garantuoju, kad skanus namelis. Nors kai padovanojau vieną iš namelių, sakė, kad bus gaila jį valgyti :)))
    Aš dažniausiai irgi nevalgau jų tik dėl to, kad gaila sugriauti tokius šedevrus :)

    AtsakytiPanaikinti