2013 m. gruodžio 9 d., pirmadienis

Tarta su svarainiais ir migdolų kremu

Jau galima ant pirštų suskaičiuoti dienas, likusias iki kelionės į Lietuvą. Taip, laikas prabėgo itin greitai.
O dar tiek darbų nepadaryta, tiek kepinių šventėms neišbandyta, o ir pats maisto meniu dar tik apytikslis. Kodėl, kai artėja šventės, mes tarsi pametame galvą ir pamirštame visus skanėstus, kuriuos kepėme per visus metus? Aš dažnai jaučiuosi, kad galva būna kaip iššluota. Ir kiekvienų metų šventėms pasiruošimą pradedu nuo nulio.
Tai nėra nei blogai, nei gerai, nes iš vienos pusės gi reikia išbandyti naujus receptus, pats paieškos procesas yra smagus (jei tam įmanoma rasti laiko), bet iš kitos - taip lekiant, nesustojant, tampa tikru vargu sudėlioti viską taip, kad būtų tobula ir kad širdis, bei aplinkiniai, būtų patenkinti, pasisotinę, o gal net ir maloniai nustebę :)
Nes kokios šventės be gražių prisiminimų?


Ši tarta turbūt paskutinė prieš šventes, kuri su jomis nesiderina. Nuo kito kepinio pradedu kepinių receptų bandymą, kuriais norėčiau papuošti šventinį stalą. Tad namai tikrai pakvips gardžiai :)


Tartos pagrindo receptas toks pat, kaip anksčiau keptų tartų. Iš iš Philippe Conticini knygos La Patisserie Des Reves.

20 cm tartai ir dviems 8.5 cm tartaletėms
  • 230 g miltų
  • žiupsnelis druskos
  • 40 g maltų migdolų
  • 1 kiaušinio + 1 trynio
  • 90 g cukraus pudros
  • 140 g sviesto (kamb. temp.)
  • vanilės
Dubenyje išsukame sviestą. Suberiame cukraus pudrą ir vanilę, gerai išmaišome, kad susijungtų. Suberiame maltus migdolus ir lengvai išplaktus kiaušinius. Galiausiai įmaišome persijotus miltus ir druską. Išminkome, kad neliktų sausų ingredientų. Suformuojame kamuoliuką, jį suvyniojame į maišelį ir paliekame šaldytuve ~3 val.  Prieš naudojant tešlą, ją išimame iš šaldytuvo prieš 20 minučių, nes ji pakankamai sukietėja. Iškočiojame 1 cm storio lakštą, jį pernešame ant kepimo formos. Labai gerai subadome tartos dugną, padedame ją į šaldytuvą vienai valandai.  Kepame įkaitintoje iki 180 C orkaitėje apie 10-15 minučių.

Migdoliniam kremui
  • 125 g cukraus pudros
  • 125 g sviesto
  • 125 g maltų migdolų
  • 2 kiaušinių
  • vanilės
  • 25 g miltų
  • 25 g brendžio (nebūtina) 
Išsukame cukraus pudrą, sviestą ir migdolus iki šviesios, purios masės. Įmaišome lengvai išplaktus kiaušinius ir vanilę, kol jie labai gerai įsimaišo. 
Suberiame miltus ir supilame brendį. Išmaišome.

Sirupe virtiems svarainiams
  • 1 obuolio dydžio svarainis (arba ~10 mažų)
  • 500 g vandens
  • 200 g cukraus
  •  cinamono, žvaigždinio anyžiaus
Svarainius nuplauname, perpjauname į keturias dalis (jei jis didelis, jei maži - pusiau), išimame sėklas, nulupame odelę.
Užviriname puode sirupą, sudedame nuvalytus svarainius. Verdame ant vidutinės ugnies, kol jie suminkštėja, ~30 minučių.
Nuvarviname sirupą, paliekame šiek tiek atvėsti ir supjaustome pailgomis juostelėmis.

Trupiniams
  • 50 g sviesto, pjaustyto kubeliais
  • 50 g miltų
  • 50 g cukraus
Ingredientus sutriname pirštų galiukais, kol susidarys trupiniai. Galima pridėti ir 50 g maltų migdolų. Trupinius laikyti šaldytuve. 



Tartos surinkimas

Apkeptą tartą padengiame vientisu migdolinio kremo sluoksniu. Ant viršaus išdėliojame virtus svarainius. Apibarstome paruoštais trupiniais. Dedame atgal į orkaitę (180 C) ir kepame dar 30 min., kol gražiai apskrunda viršus.

5 komentarai:

  1. Išbandžiau Inga, Tavo recepto tartos pagrindą. Labai patiko, skanus, traškus, tirpstantis burnoje, kiek esu bandžiusi - šis skanausias! Ačiū, kad pasidalinai receptu! :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. malonu, Daiva :) Aš dabar irgi tik tokį naudoju, nes ir gerai laikosi, ir skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. laba diena, viskas butu gerai jei man nesukristu tesla. Kokias klaidas darau, kad taip nutinka? tesla buvo palaikyta saldytuve kaip ir rasete.Aciu

    AtsakytiPanaikinti
  4. Anonime, taip labai dažnai nutinka su sviestine tartos tešla. Pats geriausias būdas - įdėti kepimo popierių ir pripildyti jį ryžiais, kepti 10 minučių, išimti, nuimti kepimo popierių ir kepti dar 5-10 min.
    O jei nesinori dėti popieriaus, gaminant tešlą, reikia dirbti labai greitai, geriausia paruoštą tešlą laikyti per naktį, kad būtų gerai sustingusi, o prieš dedant į orkaitę, vėl palaikyti šaldytuve, kad gerai sušaltų.
    Bet rekomenduoju įdėti kepimo popierių su ryžiais - lengviausia išlaikyti tobulą formą ir neskauda galva :) Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti