2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

Vanilinis tortas su įspūdingu papuošimu

Šį tortą kepiau tam pačiam sesutės gimtadieniui. Taaaaip, buvo kaip iš svajonės - vienas gimtadienis ir daug tortų. Šis tortas man labiau patiko dėl dekoravimo technikos, o ne dėl skonio, nes pastarasis buvo pakankamai neutralus - vanilinis - o ir kremas pakankamai riebus - sviestinis. Bet rezultatas sužavėjo vakaro svečius, buvo itin smagu žiūrėti, kaip visi fotografavo išsitraukę mobiliuosius telefonus!

Pats tortas tikrai paprastutis, tad jam nesugaišite per daug laiko - na, turbūt daugiausia laiko užims pats kepimas, nes norima išgauti keturias skirtingas spalvas, kurias, deja, tenka kepti atskirai.

Tortą gaminau 26 cm skersmens formoje, tad kiekiai nemaži. Receptas iš Lockerz svetainės, vaniliniai keksiukai (tie, kuriuos jau kepiau anksčiau), tik kokius keturis kartus padidintas. Recepte kiekiai pateikti kaip originale, juos reikėtų pasididinti atsižvelgiant į naudojamos formos matmenis. 26 cm formai reikėtų padidinti keturis kartus.
  • 1 1/2 puodelių miltų
  • 1 1/2 arb. š. kepimo miltelių
  • 1/4 arb. š. druskos
  • 125 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 1 puodelis cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 1/2 arb. š. vanilinio cukraus ar ekstrakto
  • 1/2 puodelio pieno
  • maistinių dažų
Biskvitams 

Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Pasiruošiame torto formą, ją ištepame riebalais ir įklojame kepimo popierių, kad būtų lengviau išimti. Turint daugiau vienodo dydžio kepimo formų, galima jas visas paruošti iš karto. Tortui reikia keturių biskvitų, kuriuos kepsime atskirai.
 
Dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, druską. Atidedame į šalį.
Kitame dubenyje išsukame sviestą iki purumo, pamažu suberiame cukrų. Kai masė tampa puri ir baltesnė, įmušame vieną po kito kiaušinius, gerai išmaišome. 
Supilame pusę nurodyto pieno, sumaišyto su vanile, jį gerai išmaišome, tuomet suberiame pusę miltų. Kai nebelieka sausų ingredientų, supilame likusį pieną ir po jo - likusius miltus. 
Padalijame tešlą į 4-ias lygias dalis. Pirmąją kepame tokią, kokia yra. Į kitas įlašiname pasirinktos spalvos maistinių dažų, tamsėjančia seka, t.y. į antrąjį įlašiname vos vos dažų, į trečiajį daugiau, na, o į ketvirtąjį - dar daugiau.
Kepame apie 25 minutes, kol įdurtas pagaliukas ištraukus liks sausas. Atvėsiname.


Vaniliniam kremui (receptas iš Damn Delicious)
  • 2 puodeliai (~1 kg) kambario temperatūros sviesto
  • 6-7 puodeliai cukraus pudros
  • 2 arb. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 2/3 puodelio pieno
  • Maistinių dažų
Kambario temperatūros sviestą plakame elektriniu plaktuvu, kol taps purus ir šviesus. Pamažu pilame pieną, sumaišytą su vanile. Kai pienas susigeria, pamažu beriame cukraus pudrą, kol kremas pasidaro vientisas. Gali prireikti ir mažiau ar daugiau cukraus pudros, tad reikėtų žiūrėti pagal situaciją - jei kremas atrodo žvilgantis, jį galima formuoti ir jis nesiskaido į dalis, tuomet jis jau paruoštas. Paliekame šaltoje vietoje sutvirtėti, geriausia apie porą valandų. 

Torto formavimas
 
Kremu pertepame visus biskvitus (pirmąjį biskvitą imame ryškiausios spalvos ir judėsime link šviesiausio) ir aptepame viršų bei šonus. Į tris dubenėlius paskirstome kremą ir sumaišome su pasirinktos spalvos maistiniais dažais. Aš rinkausi rožinius, tad apatiniam sluoksniui, kuriam reikės mažiausiai kremo, reikia įlašinti daugiausia spalvos, nes ji turėtų būti ryškiausia. 
Antrame dubenėlyje, kuriame turėtų būti tiek pat kremo, t.y. ne itin daug, kiek ir apatiniam sluoksniui, įlašiname šiek tiek mažiau spalvos. Trečiajam sluoksniui ir torto viršui prireiks šiek tiek daugiau kremo, į kurį įlašiname vos šiek tiek dažų, kad gautume labai pastelinę ir šviesią spalvą.
Tortą pradedame dekoruoti nuo apačios. Prisipildome konditerinį maišelį, su jame įstatytu "žvaigždės" antgaliu, ryškiausio kremo ir formuojame rožes vieną šalia kitos, stengdamiesi nepalikti jokių tarpelių.

Tuomet pereiname prie šviesesnio kremo ir išspaudžiame rožes antroje eilėje. 
Ir galiausiai šviesiausiu kremu užbaigiame paskutinę eilę ir tuo pačiu principu išspaudžiame rožes ir torto viršuje. Viršuje geriausia pradėti spausti rožes nuo centro. 


Paliekame tortą sustingti keletai valandų ar per naktį. Video turėtų padėti suprasti vaizdžiau.

26 komentarai:

  1. Labai gražiai atrodo.:)) Dedu į kepinių sąrašo eilės viršų!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Malonu girdėti! Tokiu tortu nustebinsi visus svečius! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Na, čia jau aukštasis pilotažas:))) Žavingai rožiniai atrodo:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oi, koks grozis!!!! O jau spalvu svelnumas... Fantastika!!!!!

    AtsakytiPanaikinti
  5. padirbėta iš peties ;) tikrai pagirtinas rezultatas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Aš irgi traukčiau telefoną fotografavimui :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dėkui visoms už gražius žodžius!

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na,isties sitas tortas negali palikti abejingu:) Grazu:) Saunuole,tu,Inga!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ar čia jau tokios proporcijos nurodytos, kokių reikia visam tortui?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Kremo proporcijos nurodytos jau dideliam tortui (26 cm skersmens), o pačio torto biskvitų proporcijas reikėtų padidinti apie 2-3 kartus.

    AtsakytiPanaikinti
  11. atrodo nuostabiai:) tik šiandien atradau tavo blogą, perbėgau nuo pradžių, gražu žiūrėti į tooookį progresą!

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, labai malonu, kad užsukai!! Dėkui už palaikymą :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Elegantiška, subtilu, talentinga - tiesiog užbūrė....

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sakykit, prašau,ilgiau pabuvęs tortas kambario temperatūroje su tokiu puošimu ar nepradės leistis visas grožis žemyn?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sandra, jei tai normali kambario temperatūra (~20-23 C), tikrai niekas nepradės bėgti. Darbe anksčiau naudodavome šį kremą keksiukams, kurie stovėdavo vitrinoje, o ne šaldytuve, ir puikiausiai išstovėdavo visą pusdienį, nepakeisdami savo išvaizdos. Žinoma, jei temperatūra siekia 30 C karščio, to nerekomenduoju daryti. Jei paruoštas kremas atrodo, kad galėtų būti tvirtesnis, įdėkite papildomai cukraus pudros, ji sutvirtins kremą.
    Linkiu sėkmės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai Jums ačiū, labai svarstau ar ryžtis bandymams, nemažai produktų, aišku, o baisu, kad netektų nusivilti. O torto noriu tokio gražaus vaiko krikštynoms.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Na, jei turite laiko, galite išbandyti nedidelį kiekį ir išsikepti kad ir keksiukus - pažiūrėtumėte, ar Jums patinka skonis, ar norėtųsi ką pridėti, o gal kiltų ir idėjų krikštynoms, pvz. šalia torto patiekti dar ir nedidelių keksiukų, kurie taip pat nuostabiai atrodytų padekoruoti skirtingų spalvų kremu :)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Galvoju visokius variantus :) o kaip manote, ar man tiktų taip dekoruoti Napoleono tortą? Rinkčiausi pertepimą kur mažiau sviesto, nes įsivaizduoju nuo šito puošimu sviesto bus jaučiama sočiai..? Ar toks puošimas geriau tik biskvitiniam tortui?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Napoleono taip nedekoruociau, na nebent tik keleta detaliu ant virsaus, sonus paliekant tradiciskai su trupiniais.
      Sis kremas skanesnis su biskvitiniais tortais. Taip pat tokius tortus galima paivairinti megstama uogiene, t.y. viena is sluoksniu uztepus kremu galima aptepti uogiene ir tuomet deti kita biskvita.
      Suteikia gaivos kiek sunkesniam kremui :)

      Panaikinti
  19. Labai ačiū už šviesų nukreipimą bandymuose :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Nera uz ka! Linkiu graziu krikstynu ir skanaus torto! ;)

      Panaikinti
  20. Kokia uogiene tiktu pertepimui? ��

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, kadangi pats pagrindas yra vanilinis, tad jam tinka visos uogienės. Man skaniausia su braškių ar abrikosų uogienėmis.

      Panaikinti