2013 m. kovo 16 d., šeštadienis

Nesaldus pyragas su lašiša

Po tikros saldumynų įrašų atakos nusprendžiau, kad gal reikėtų šiokios tokios pauzės. Be galo skanu, norisi, bet vien saldumynais gyvas būti gi negali. Nors ir kaip norėtųsi.


Tad šiandien pietums nusprendžiau gaminti ypatingai skanią rūkytos lašišos tartą, bet galiausiai aptingau gaminti tartos pagrindą, o šaldiklyje radau filo tešlos, tad greitai pakeičiau tartą į filo tešlos pyragą - įdaras vis vien toks pat gardus, tad kokia bėda?


Įdarą gaminome mokykloje, o jį mums pasufleravo vienas virtuvės šefas. 
20 cm skersmens pyragui reikės:
  • 150 g rūkytos lašišos
  • 1 svogūno
  • svogūnų laiškų ar šviežių svogūnų (naudojau šaldytus)
  • 2 valg. šaukšt. miltų
  • ~ 50 ml pieno
  • šviežių krapų (naudojau šaldytus)
  • pipirų
  • 1/2 citrinos sulčių
Svogūną ir svogūnų laiškus pakepiname gerai įkaitintame alyvuogių aliejuje su trupučiu vandens (kad nebūtų taip riebu, o ir geriau išsitroškintų svogūnai, dingtų jų kvapas).
Suberiame juostelėmis pjaustytą rūkytą lašišą, gerai pakepiname, nuolat pamaišydami. Beriame porą šaukštų miltų ir pilame pieno tiek, kad apsemtų lašišą ir pakaktų padažui susidaryti. Maišome, kol sutirštėja.
Nukeliame keptuvę nuo ugnies, suberiame susmulkintus krapus, citrinos sultis, paskaniname juodaisiais pipirais. 
Apvalią kepimo formą išklojame filo tešlos lakštais, po kiekvieno patepdami aliejumi. Juos dėliojame kryžiaus (+) principu. Pagrindui išdėliojame apie 4 lakštus (aš juos pjoviau pusiau, nes maniškiai buvo labai dideli, jų plotis turėtų būti toks, kaip ir naudojamos kepimo formos). Sudedame paruoštą įdarą, užlenkiame į vidų pagrindo lakštų galus ir uždedame dar vieną lakštą ant viršaus. Įpjauname pyragą į aštuonias dalis, lengvai aptepame aliejumi ir kepame įkaitintoje 180 C orkaitėje, kol gražiai paruduoja.


Mokykloje mes gaminome lietinius su šiuo įdaru, tad, suprantama, jis gana universalus ir tinka ne tik pastariesiems, bet ir tartoms ar nesaldiems pyragams. 
Skanus tiek šiltas, tiek jau atvėsęs.

***
Tiesa, jei kas nebuvote užsukę į mano puslapį Facebook svetainėje, noriu paprašyti pagalbos - šiuo metu darau mažą apklausėlę dėl tinklaraščio pavadinimo keitimo, kuriuo norisi labiau atspindėti tai, apie ką daugiausia yra rašoma, su kuo susijusi mano veikla ir pan.
Būčiau labai dėkinga, jei komentaruose išreikštumėte ir savo nuomonę, kuris variantas jums atrodo įdomiausias, labiausiai tinkamas, o gal ir pasiūlytumėte tokį, kuris net labiau tiktų? Bučiau tikrai labai dėkinga.

Koks pavadinimas Jums skamba mieliausiai:
  • Inga's sweet stories
  • Sweet sins
  • Sweet adventures
  • Inga's sweet world
  • Kita...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą