2017 m. vasario 3 d., penktadienis

Citrinų batonėliai / Lemon bars


~LT~


Kai dienos tampa šiek tiek saulėtos, iš karto apima jausmas, kad artėja pavasaris. Nuotaika iš karto pasidaro geresnė, norisi nusimesti žiemos rūpesčius, daugiau šypsotis ir įnešti gaivos į kasdienybę.
Ties šiuo receptu sukausi gal kelias savaites, bet kai dienos šaltos ir niūrios, citrinų man norėjosi mažiausiai.
Bet ėmė ir atėjo ta diena, kai nusprendžiau jog laikas jį išbandyti. Tiesą pasakius, man skanesni jie buvo antrąją dieną, nes pirmąją kiaušinio skonis citrinų kreme buvo kiek stipresnis, nei man norėjosi. 


Tikrai verti dėmesio, lengvai pagaminami ir skanūs batonėliai, kuriuos šį kartą kepiau apvalioje skardoje ir labiau tiktų pyrago nei batonėlių pavadinimas. Na, bet tai tik formalumas kaip juos pavadinsite, nes skonis nuo to nesikeis :)

~EN~

When you see more sun during the day you get the feeling that spring is coming. My mood is quickly getting better, I just want to leave of the winter troubles behind, smile more and bring some freshness into my life. 
I was coming around this recipe for days but always felt that it was not the right time for it. Does it happen to you too?
And so finally this day has come and I decided to make it. To be honest, I liked these lemon bars the next day more because the first day I tasted quite strongly the egg in the lemon cream. But late r, it was the best thing to eat! 
This time I baked them in  a round baking tin so it's more like a pie than bars but who cares, right? The taste doesn't change even if you change the name.


~LT~

Citrinų batonėliai
20 cm apvaliai formai arba 20x20 cm kvadratinei

130 g sviesto, šalto
200 g cukraus
200 g miltų
40 g kukurūzų krakmolo
žiupsnelio druskos
vanilės ekstrakto
1/2 arb. š. kepimo miltelių
2 kiaušinių
1 citrinos (žievelės ir 40 g sulčių)

Kruopščiai nuplauname citriną. Nutarkuojame žievelę ir išspaudžiame sultis. Pasveriame reikiamą kiekį sulčių. 
Dubenyje sumaišome miltus su kukurūzų krakmolu.
Atidedame 2 šaukštus šio mišinio į atskirą dubenėlį. Ten įmaišome kepimo miltelius. 
Į pirmąją miltų dalį įberiame druskos, suberiame 40 g cukraus, kubeliais pjaustytą sviestą. Viską sudedame į kombaino indą ir, naudodami peiliukų antgalį, sutriname viską iki birios masės. 
Ją sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, paspaudžiame ir išlyginame paviršių.
Dedame į šaldytuvą 20 minučių.
Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Kepame pagrindą apie 20 minučių arba kol šiek tiek paruduos.

Tuo tarpu ruošiame kremą.
Sudedame kiaušinius į kombaino indą ir plakame su šluotelės antgaliu, kol šie padvigubės. 
Pamažu suberiame visą likusį cukrų. Plakame, kol masė taps balta, tiršta ir stipriai pakils. 
Suberiame atidėtus miltus su kepimo milteliais. Išmaišome. 
Sudedame citrinos žievelę ir supilame sultis. Gerai perplakame.
Užpilame ant kepinio ir dedame atgal į orkaitę. Kepame apie 20-30 minučių, kol centras dar šiek tiek judės. 
Ištraukiame ir atvėsiname. 
Pirmiausia supjaustome ir tik tada apibarstome cukraus pudra.


~EN~

Lemon bars
For a round 20 cm or square 20x20 cm tin

130 g cold butter
200 g sugar
200 g flour 
40 g corn flour
a pinch of salt
vanilla extract
1/2 tsp baking powder
2 eggs
1 lemon (zest and 40 g juice)

Carefully clean lemon. Grate the zest and squeeze it's juice. Weight 40 g of it. Put aside.
In a bowl mix flour and corn flour. Take out 2 tbsp of this mixture to another bowl. 
The first amount of flour place in a mixer bowl, add salt, 40 g sugar and diced butter. Pulse with knifes until you achieve small crumbles. 
Place them in a baking tin (covered with baking parchment) and press with your hands.
Keep in the fridge for 20 minutes.
Preheat oven to 180 C. Bake for 20 minutes or until it starts to brown.

In a meanwhile, prepare the lemon cream.
In a bowl of mixer add eggs and whisk them. When they start to double in size, slowly add remaining sugar. Whisk for few minutes until mixture is pale and fluffy. 
Add flour and baking powder mixture and mix well.
Add lemon zest and juice. Mix well on high speed.
Pour lemon mixture on a baked base. Place again in the oven and bake for 20-30 minutes or until it shakes a bit in the center. 
Remove from the oven and leave to cool.


Tip! Firstly cut and then sprinkle with powdered sugar otherwise it will get messy as it's sticky. 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą