2015 m. spalio 24 d., šeštadienis

Obuolių tortas su karameliniu kremu / Κέικ μήλου με κρέμα καραμέλας

~LT~

Štai  ir pas mus jau atėjo ruduo - taip, jis kiek užtruko, lyginant su Lietuva, čia dar ilgai džiaugėmės saulės spinduliais ir be galo šiltomis dienomis, bet štai, jau antra diena kaip lyja. Ir man tai patinka. Man patinka laukti to pirmojo šaltuko po nesuskaičiuojamų karštų dienų, norisi išsitraukti šiltesnę antklodę, megztas kojines, šiltesnius megztinius ir gerti daug arbatos ir mėgautis sotesniais desertais.


Šis labai jau amerikietiško stiliaus tortas man primena pirmąją darbovietę, kurioje tokie kepiniai karaliavo ir aš į juos žiūrėti nebegalėdavau. Bet praėjo keletas metų ir vėl užsimaniau paragauti.


1 tortukui 16 cm

Obuolių biskvitams

3 didelių obuolių, rūgštesnių
240 g miltų
130 g viso grūdo miltų
1 1/4 arb. š. cinamono
1/2 arb. š. malto muskato riešuto
1 arb. š. kepinių sodos
1/2 arb. š. druskos
315 g bekvapio aliejaus (kukurūzų, saulėgrąžų)
3 kiaušiniai
120 g rudojo cukraus
130 g obuolių sulčių

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklytes ir sutarkuokite stambia tarka. Galite peiliu pasmulkinti.
Dubenyje išmaišykite aliejų su cukrumi, kol cukrus aptirps ir masė taps kiek baltesnė. Įmašykite kiaušinius.
Kitame dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, cinamoną, muskato riešutą, kepinių sodą ir druską.
Pamažu suberkite į pirmąjį dubenį, maišykite, kol neliks sausų ingredientų. Supilkite obuolių sultis, permaišykite. Sudėkite obuolius ir išmaišykite.
Ištepkite sviestu 16 cm formą, įklokite tokio pat dydžio išpjautą kepimo popieriaus apskritimą ir dar kartą ištepkite sviestu, nepamiršdami sienelių. Pabarstykite miltais.
Į skardą supilkite 1/3 tešlos, tai turėtų užpildyti kiek mažiau nei pusę skardos. Kepkite apie 20-25 minutes. Atvėsinkite ant grotelių.
Taip iškepkite tris biskvitus.


Karamelinis kremas

125 g sviesto
300 g kreminio sūrio (Philadelphia)
200 g naminės karamelės ar karamelizuoto sutirštinto pieno
500 g cukraus pudros

Sviestą išsukite iki purumo, jis turi pabalti.
Sudėkite kreminį sūrį ir keliais judesiais jį permaišykite.
Suberkite pamažu (maišant) cukraus pudrą.
Galiausiai sudėkite karamelę ir gerai išplakite kremą, kol jis taps tvirtas ir vientisas.

Naminė karamelė

150 g cukraus
200 g grietinėlės (36 % riebumo)
50 g sviesto

Plačiame puode išlydome pamažu cukrų, kol įgauną gintarinės spalvos karamelę.
Tuo pačiu metu pašildome grietinėlę.
Supilame ją į karamelę, atsargiai, nes viskas stipriai putos. Silikonine mentele (įsitikinkite, kad ji atspari karščiui) maišome, kol karamelė taps vientisa.
Įmaišome sviestą. Perpilame į platesnį dubenį ir paliekame atvėsti.


Torto surinkimas

Nupjaukite biskvito viršų, taip išlygindami jo paviršių.
Pripildykite konditerinį maišelį su lygiu antgaliu kremu ir išspauskite aplink kraštines apvalius didelius taškus, o centre išspauskite spirale. Uždėkite kitą biskvitą, atlikite tą patį veiksmą.
Uždėkite paskutinį biskvitą. Naudojant peilį ant nedidelę mentelę braukite link centro, sukurdami linijas.
Papuoškite pagal fantaziją.






~GR~

Βαθμός δυσκολίας - εύκολο
Χρόνος παρασκευής - 2 ώρες


Για τέικ μήλου 16 εκ.

3 μεγάλα μήλα, ξηνά
240 γρ αλεύρι
130 γρ αλεύρι ολικής
1 1/4 κ. γλ. κανέλα
1/2 κ. γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ. γλ. σόδα
1/2 κ. γλ. αλάτι
315 γρ λάδι ραφινέ (καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο)
3 αυγά
120 γρ καστανή ζάχαρη
130 γρ χυμό μήλου

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C.
Ξεφλουδίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη. Μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε με ένα μαχαίρι.
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και να ασπρίσει λίγο το μείγμα.
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
Σε άλλη μπασίνα ανακατεύουμε τα αλεύρια, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά στο πρώτο μείγμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει όλες τις σκόνες. Ρίχνουμε το χυμό, ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα τριμμένα μήλα και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι 16 εκ. Κόβουμε ένα ίδιου διαμέτρου δίσκο από λαδόκολλα και το τοποθετούμε στο πάτο του τσερκιού. Βουτυρώνουμε ξανά και αλευρώνουμε.
Βάζουμε το 1/3 της ζύμης και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη (δλδ. ψήνουμε άλλα δυο κέικ).
Αφήνουμε πάνω στη σχάρα να κρυώσει.



Κρέμα καραμέλας

125 γρ βούτυρο
300 γρ κρέμα τυριού (Philadelphia)
200 γρ σπιτική καραμέλα είτε βραστό ζαχαρούχο γάλα
500 γρ ζάχαρη άχνη

Βάζουμε το βούτυρο στο κάδο του μίξερ (με το φτερό) και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει.
Προσθέτουμε την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε με λίγες στροφές.
Προσθέτουμε λίγο λίγο τη ζάχαρη άχνη.
Βάζουμε την καραμέλα (σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να σφίξει η κρέμα.

Σπιτική καραμέλα

150 γρ ζάχαρη
200 γρ κρέμα γάλακτος (36 % λιπαρά)
50 γρ βούτυρο

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ή τηγάνι λιώνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη μέχρι να αποκτήσει ανοιχτό χρώμα της καραμέλας.
Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε (δεν την βράζουμε) την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε στην καραμέλα με πολύ προσοχή γιατί βγάζει μεγάλες φουσκάλες το μείγμα και μπορεί να πιτσιλάει. Βράζουμε μέχρι να ηρεμήσει το μείγμα.
Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε να λιώσει.
Αδειάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση του κέικ

Κόβουμε το πάνω μέρος του κάθε κέικ να έχουμε μια ίσια βάση. Τοποθετούμε το πρώτο κέικ σε μια πιατέλα. Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με ίσιο κορνέ με κρέμα και κόβουμε μεγάλα κουμπιά γύρω γύρω στο κέικ. Τη μέση γεμίσουμε σε σχήμα σαλίγκαρου. Τοποθετούμε το δεύτερο κέικ και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Βάζουμε το τρίτο κέικ, γεμίζουμε με κρέμα και με ένα κουτάλι ή μια μικρή σπάτουλα τραβάμε γραμμές προς το κέντρο.
Γαρνίρουμε με τη φαντασία μας.


2 komentarai:

  1. Nuotraukos labai grazios, bet tortas deja nevalgomas. Biskvitas gaunais LABAI sunkus, primenantis "banda", itin mazai purumo ir skonio. Kremas ant tiek saldus, kad sunkiai praryjamas, nors cukraus pudros dejau tik 300 g.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egidija, labai gaila, kad jums nepatiko. Kadangi valgiau jį pati, tikrai galiu prieštarauti ir pasakyti, kad jis valgomas ir dar labai skaniai. Biskvitas tikrai drėgnas ir purumo jame nėra, nes jame labai daug obuolių, kurie ir suteikia tą šlapumą. O kadangi pačiame biskvite cukraus mažai, jo yra daugiau kreme. Tai suteikia balansą.
    Nežinau, ar Jums teko ragauti kitų amerikietiško tipo tortų, bet galiu pasakyti, kad jie tokie - cream cheese yra labai saldus, o ir pačiuose biskvituose cukraus būna nemažai.

    AtsakytiPanaikinti