2015 m. spalio 20 d., antradienis

Ispaniškos spurgos churros / Churros

~LT~

Niekada nebuvau jų ragavusi ir dabar vienintelė mintis, kuri mane lanko - kodėl aš jų nebandžiau anksčiau? Ir tikrai - taip lengvai pagaminamos ir tokios skanios! Dar šiltos, tirpsta burnoje, o mirkant į šokoladą - galima tikrąja žodžio prasme ištirpti kartu su juo. 


~GR~

Αυτό το γλυκό του οποίου η καταγωγή είναι από την Ισπανία δεν είχα ξαναφάει και τώρα που το δοκίμασα μόνο μια σκέψη είχα στο μυαλό μου - γιατί άργησα τόσο πολύ να το κάνω? Και πραγματικά - φτιάχνεται τόσο εύκολα γιατί στην ουσία φτιάχνεις μια ζύμη για choux και είναι τόσο νόστιμα! Όταν είναι ακόμα χλιαρά - βουτήξτε τα στη σάλτσα σοκολάτας - και πραγματικά, θα με θυμηθείτε! 


~LT~


30-40 churros

250 g vandens
100 g sviesto
žiupsnelis druskos
30 g rudojo cukraus
125 g miltų
2 dideli kiaušiniai

1 l bekvapio aliejaus kepimui

250 g cukraus 
2 arb. š. cinamono

Nedideliame katile sumaišome vandenį, kubeliais pjaustytą sviestą, druską ir cukrų. Kaitiname, kol užverda. 
Vienu ypu suberiame visus miltus ir maišome mediniu šaukštu, kol tešla sušoks į vientisą kamuolį, maišome apie 1-2 minutes, kol miltai šiek tiek apdžius.
Perkeliame tešlą į dubenį ir paliekame pravėsti.
Po vieną įmaišome kiaušinius, gerai išmaišome, kad tešla būtų vientisa, glotni, ne per skysta.

Įkaitiname dideliame puode aliejų, jis turėtų apsemti 2 pirštus nuo dugno. 

Pripildome konditerinį maišelį su žvaigždutės antgaliu (naudojau Ø 12) ir išspaudžiame virš įkaitusio aliejaus pailgas juosteles, jas prie pat antgalio nupjaudami peiliu. 
Kepame keletą minučių, nuolat pasukiodami šaukštu, kad gražiai apskrustų iš visų pusių. Išimame ant popieriniu rankšluosčiu išklotos lėkštės, paliekame keletui minučių, kad susigertų riebalų perteklius ir tuomet perkeliame į lėkštę, kurioje esame sumaišę cukrų su cinamonu. Gerai išvoliojame kiekvieną churros ir paliekame pravėsti. 
Taip iškepame visą tešlą. 


Šokoladinis padažas

150 g pieniško šokolado
125 g grietinėlės (35 % riebumo)
30 g medaus

Pašildome grietinėlę. 
Užpilame ją ant susmulkinto šokolado. Paliekame apie minutę ir tuomet sukamaisiais judesiais išmaišome, kol nebelieka šokolado gabaliukų. 
Įdedame medaus ir permaišome. 


~GR~

Για 30-40 τσουρος (churros)

250 γρ νερό
100 γρ βούτυρο
μια πρέζα αλάτι
30 γρ καστανή ζάχαρη
125 γρ αλεύρι
2 μεγάλα αυγά

1 λ λάδι ραφινέ (σπορέλαιο, ηλιέλαιο κλπ.)

250 γρ ζάχαρη
2 κ.γλ. κανέλα

Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, το βούτυρο κομμένο σε μικρά κυβάκια, το αλάτι και τη ζάχαρη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και το μείγμα να πάρει μια καλή βράση. 
Προσθέτουμε με τη μια όλο το αλεύρι. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να μαζευτεί σε μια μπάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 1-2 λεπτά να στεγνώσει το αλεύρι.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια μπασίνα και αφήνουμε να κρυώσει λίγο. 
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, κάθε φορά ανακατεύοντας καλά το μείγμα. 
Η ζύμη είναι έτοιμη όταν είναι λεία. 
Ζεσταίνουμε το λάδι σε φαρδιά κατσαρόλα.
Γεμίζουμε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με τη κατσαρή μύτη (χρησιμοποίησα Ø12). Αρχίζουμε και πατάμε τη σακούλα πάνω από το έτοιμο λάδι, κόβουμε μακρόστενες λωρίδες τις οποίες τελειώνουμε κόβοντας με ένα μαχαίρι. 
Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια να ροδίσει ομοιόμορφα απ'όλες τις πλευρές. 
Βγάζουμε τα τσούρος στο πιάτο με χαρτί κουζίνας να ρουφήξει το παραπάνω λάδι. Όσο είναι ζεστά, τα τοποθετούμε σε άλλο πιάτο στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη ζάχαρη με την κανέλα. Κουνάμε καλά τα τσούρος να κολλήσει το μείγμα ζάχαρης παντού. Βγάζουμε σε μια πιατέλα.


Σάλτσα σοκολάτας

150 γρ σοκολάτα γάλακτος
125 γρ κρέμα γάλακτος (35 % λιπαρά)
30 γρ μέλι

Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Τη ρίχνουμε πάνω στη ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήνουμε για ένα λεπτό και μετά ανακατεύουμε κυκλικά μέχρι να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε ξανά. 
Σερβίρουμε.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą