2015 m. birželio 23 d., antradienis

Banoffee

~LT~

Vasarą visada yra gera. Nuolat šviečianti saulė, šilti vakarai ir naktys tiesiog kviečia būti lauke, pamiršti daugelį bėdų, įprastą rutiną ir net reikalauja atsipalaiduoti, neskubėti.
Ir virtuvėje suktis nebelieka laiko, ypač jei tai užtrunka ilgiau nei nuplauti šviežius vaisius ir juos sudėti į lėkštę. Tad bent jau pas mane, viskas sumažėja iki minimumo (na, išskyrus vaisių maksimumą) - patiekalų ruošimo trukmė, jų sudėtingumas ar net pats jo kiekis. Kai šilta, net sočiai valgyti nesinori.


Tad prieš įsibėgėjant tokiam ritmui, norėjau sunaudoti spintelėje jau kurį laiką pūpsantį karamelizuotą sutirštintą pieną ir pagaminti visų gerai žinomą banoffee. Kone klasika tapęs greitai pauošiamas desertas tikrai neužlaikys jūsų virtuvėje. O geriausia  - po pietų bus kuo pasilepinti!

~GR~

Πάντα το καλοκαίρι όλα είναι καλά. Ο ήλιος, τα ζεστά βράδια και νύχτες σε φωνάζουν να βγεις έξω, να είσαι στη φύση, να ξεχάσεις τα ασήμαντα προβλήματα, τη βαρετή καθημερινότητα και ζητάει να χαλαρώσεις και να μη βιάζεσαι.
Το ίδιο και με την κουζίνα - δεν βρίσκεις πια χρόνο να κάτσεις για τίποτα παραπάνω από όσο χρειάζεται να πλύνεις τα φρέσκα φρούτα και να τα βάλεις σε μια πιατέλα. Τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι όλα μειώνονται στο ελάχιστο (εντάξει, μονό τα φρούτα αυξάνονται υπερβολικά) - ο χρόνος για να φτιάξεις το φαγητό, η δυσκολία τους και φυσικά οι ποσότητες τους. Όταν κάνει ζέστη, δεν έχεις ούτε όρεξη να τρως κάτι βαρύ.


Γι'αυτό, πριν ξεκινήσουν καλά καλά οι ζεστές ημέρες, ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα τελευταίο βραστό ζαχαρούχο γάλα το οποίο βρισκόταν στο ντουλάπι της κουζίνας για αρκετό καιρό. Λέτε, μα, δεν χαλάει αυτό - το ξέρω, απλά υπάρχει θέληση της καθαριότητας το καλοκαίρι :)
Το banoffee το ξέρουμε όλοι - έχει γίνει πια ένα από τα κλασικά επιδόρπια το οποίο φτιάχνεται πάρα πολύ γρήγορα και το καλύτερο - θα έχετε ένα ωραίο γλυκάκι να απολαύσετε μετά το μεσημεριανό σας!


~LT~


Sudėtingumas - labai lengva
Paruošimo trukmė - 20 minučių

Banoffee

7 taurėms

  • 100 g sviestinių sausainių (naudojau su cinamonu - jis labai tinka su karamele)
  • 10 g sviesto
  • 1 indelio karamelizuoto sutirštinto pieno "Rududu"
  • 2 bananų
  • 300 g grietinėlės (36 % riebumo)
  • 1 - 2 valg. š. tarkuoto šokolado
Sausainius sutrinkite maisto smulkintuvu.
Išlydykite sviestą ir sumaišykite su sausainiais. Išdalinkite lygiomis dalimis į taures. Šiek tiek suspauskite.
Šaukštu permaišykite karamelizuotą sutirštintą pieną, kad suminkštėtų. Išladinkite į taures, išlyginkite paviršių.
Bananą supjaustykite plonomis riekelėmis. Išdėliokite ant karamelizuoto sutirštinto pieno,
Išplakite grietinėlę iki apystandžių putų. Šaukštu uždėkite ant bananų, kol užsipildys taurė.
Apibarstykite tarkuotu šokoladu ir patiekite.

~GR~ 


Βαθμός δυσκολίας - πολύ εύκολο
Χρόνος παρασκευής - 20 λεπτά (αν θα βράσετε το ζαχαρούχο γάλα - 1 ώρα 20 λεπτά)

Banoffee 

Για 7 ποτήρια
  • 100 γρ μπισκότα βουτύρου (χρησιμοποίησα με κανέλα - ταιριάζει πάρα πολύ με καραμέλα)
  • 10 γρ βούτυρο
  • 1 κουτάκι βραστό ζαχαρούχο γάλα
  • 2 μπανάνες
  • 300 γρ κρέμα γάλακτος (36 % λιπαρά)
  • 1 - 2 κουτ. της σούπας ξύσμα σοκολάτας
Αν δεν έχετε έτοιμο βραστό ζαχαρούχο γάλα, βάλτε τα κουτάκια με ζαχαρούχο γάλα χωρίς ετικέτες σε μια μέτρια κατσαρόλα και γεμίστε την με νερό. Κλείστε το καπάκι και βράστε τα ζαχαρούχα γάλατα για 1 ώρα. Αφήστε να κρυώσει τελείως και τότε χρησιμοποιήστε το. Καλύτερα να το κάνετε αποβραδίς να μην περιμένετε.

Πολτοποιήστε τα μπισκότα στο μούλτι.
Λιώστε το βούτυρο και το ανακατέψτε με τα μπισκότα. Μοιράστε τα στα ποτήρια και πιέστε λίγο να ισιώσει η επιφάνεια.
Ανακατέψτε το βραστό ζαχαρούχο γάλα με ένα κουταλάκι να μαλακώσει. Μοιράστε το στα ποτήρια. 
Κόψτε σε λεπτές φέτες τις μπανάνες. Βάλτε τις κυκλικά στα ποτήρια.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγί. Με ένα κουτάλι μοιράστε την σαντιγί πάνω από τις μπανάνες.
Πασπαλίστε με ξύσμα σοκολάτας.



1 komentaras:

  1. Kaip man patinka tokie desertai! Greiti, paprasti, bet labai neprasti! Gaminsiu, aciu :)

    AtsakytiPanaikinti