~LT~
Jei ir jūs esate iš tų, kuriems Velykos ne Velykos, jei ant stalo nėra šventiško mielinio kepinio. tad ir jums būtina išbandyti šią itin gardžią mielinę pynę su marcipanu ir cinamonu.
Iš šios normos išeis vienas nemažas vainikas.
~GR~
Αν και εσείς είστε από αυτούς που το Πάσχα δεν είναι Πάσχα αν δεν υπάρχει ούτε ένα γλυκό ψωμί με μαγιά (είτε τσουρέκι) στο γιορτινό τραπέζι, πρέπει να δοκιμάσετε αυτή τη διαφορετική εκδοχή τσουρεκιού (εντάξει. δεν μοιάζει με το κλασικό και γνωστό μας τσουρέκι) το οποίο δεν θέλει τόσο κόπο όπως το κλασικό. Αυτό είναι γεμιστό με marzipan (αμυγδαλόπαστα) και κανέλα.
Αυτή η συνταγή βγάζει ένα μεγαλούτσικο στεφάνι.
~LT~
- 250 g pieno (šilto)
- 14 g sausų mielių
- 100 g cukraus
- 2 kiaušinių tryniai
- 150 g sviesto, lydyto
- 500 g miltų
- 1 arb. š. druskos
- 100 g marcipano
- 2 arb. š. cinamono
- 1 arb. š. prieskonių mišinio (muskato, gvazdikėlių, imbiero ir kt.)
Pašildome pieną iki 35 C temperatūros (įkišus pirštą, pienas turėtų būti maloniai šiltas).
Suberiame į jį mieles ir 1 valg. š. iš nurodyto cukraus. Išmaišome ir paliekame keletui minučių, kad mielės suputotų.
Išlydome sviestą. Į pieną įmaišome kiaušinių trynius ir 60 g sviesto. Išmaišome.
Į dubenį suberiame miltus ir druską, centre padarome įdubą ir ten supilame pieno mišinį. Minkome tešlą apie 5 minutes arba tol, kol tešla tampa vientisa ir elastinga. Suformuojame rutulį.
Švarų dubenį ištepame sviestu ar aliejumi ir įdedame tešlą. Uždengiame rankšluosčiu ir pastatome šiltoje vietoje, kad padvigubėtų, apie 1 val.
Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
Maisto smulkintuvo pagalba pertriname marcipaną su 75 g sviesto.
Švarų paviršių lengvai pabarstome miltais. Išverčiame pakilusią tešlą, perminkome, kad išleistume iš jos orą. Kočėlo pagalba iškočiojame 1 cm storio stačiakampį (22x30 cm).
Ištepame paviršių mascipano mase. Pabarstome cinamonu, prieskoniu mišiniu bei likusiu cukrumi.
Pradedant nuo ilgosios kraštinės, susukame į pailgą ritinį. Jį perpjauname išilgai per pusę.
Imame dvi juostas ir jas supiname ir susukame į ritinį. Labai gerai užspaudžiame sujungimą, kad kepant vainikas neiširtų.
Sumažiname orkaitės temperatūrą iki 180 C ir kepame vainiką apie 30-35 minutes.
Ištraukiame ir paliekame atvėsti.
~GR~
Βαθμός δυσκολίας - εύκολο
Χρόνος προετοιμασίας - 3 ώρες
Τσουρέκι με αμυγδαλόπαστα
- 250 γρ γάλα, χλιαρό
- 14 γρ ξηρή μαγιά
- 100 γρ ζάχαρη
- 2 κρόκοι αυγών
- 150 γρ βούτυρο, λιωμένο
- 500 γρ αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 γρ αμυγδαλόπαστα (marzipan)
- 2 κ.γ. κανέλα
- 1 κ,γ, ανάμεικτα μπαχαρικά (γαρίφαλλο, τζίντζερ, μοσχοκάρυδο κλπ.)
Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι τους 35 C (αν δεν έχετε θερμόμετρο, δοκιμάστε βάζοντας το δάχτυλό σας, αν το γάλα είναι χλιαρό, δεν καίει, είναι έτοιμο).
Προσθέτουμε τη μαγιά και 1 κ.σ. από τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρίσει.
Ρίχνουμε τους κρόκους και 60 γρ. από το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τα υγρά. Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι η ζύμη θα γίνει λεία και ελαστική.
Βουτυρώνουμε μια καθαρή μπασίνα, πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλα, τη βάζουμε στο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιάσει (περίπου για 1 ώρα).
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C.
Χτυπάμε στο μούλτι αμυγδαλόπαστα και το 75 γρ. βούτυρο.
Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια με λίγο αλεύρι, βγάζουμε τη ζύμη και τη πιέζουμε να ξεφουσκώσει. Με τον πλάστη την ανοίγουμε σε ορθογώνιο φύλλο διαστάσεων 22x30 εκ. και πάχος 1 εκ.
Απλώνουμε το μείγμα βουτύρου-αμυγδαλόπαστας και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη, κανέλα και ανάμεικτα μπαχαρικά.
Ξεκινώντας από μια μεγάλη πλευρά, τυλίγουμε το φύλλο σε μακρόστενο ρολό. Κατόπιν κόβουμε στη μέση κατά μήκος (έτσι ώστε να έχουμε δυο μακρόστενες λωρίδες), και στρίβουμε τη μια λωρίδα γύρω από την άλλη. Σχηματίζουμε το στεφάνι και πιέζουμε καλά την ένωση να μη μας ανοίξει στον φούρνο.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180 C και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
Το βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą