~LT~
Žinot, net ir besilaikant priešvelykinio pasninko, būna, kad norisi kažko saldaus, kažko, kas užbaigtų pietus ar tiesiog palaikytų kompaniją liūdnam arbatos puodeliui.
Ši tarta kaip tik tam ir skirta, nėra labai saldi, pagrindas, tiesa, šiek tiek netgi sausokas, bet šioje tartoje ši problemėlė išsisprendė dėl drėgno ir sultingo kriaušių įdaro.
~GR~
Ξέρετε, όταν έχουμε νηστεία, συμβαίνει ότι θέλουμε κάτι γλυκό, κάτι να ολοκληρώσει το μεσημεριανό μας φαγητό ή απλά να κάνει παρέα για ένα φλιτζάνι τσάι.
Αυτή η τάρτα είναι ακριβώς για όλα αυτά που μόλις σας είπα. Η τάρτα δεν είναι πολύ γλυκιά, και, η αλήθεια είναι, ότι η βάση είναι λίγο στέγνη από μόνη της, αλλά σε αυτή τη περίπτωση αυτό το πρόβλημα λύθηκε χάρη της ζουμερής γέμισης.
~LT~
Paruošimo trukmė - 2-3 val.
Sudėtingumo lygis - lengvas
Šokoladinė tarta su kriaušėmis ir šokoladu
16 cm skersmens formai
Šokoladiniam tartos pagrindui
- 250 g miltų
- 50 g nesaldintos kakavos
- 80 g cukraus
- 60 g margarino, lydyto ar bekvapio aliejaus
- 50 g vandens
- 70 g apelsinų sulčių
- 8 g kepimo miltelių
Miltus persijojame su kakava ir kepimo milteliais. Suberiame cukrų, išmaišome.
Viduryje padarome įdubą ir į ją supilame lydytą margariną, vandenį ir apelsinų sultis.
Minkome tešla tol, kol ji nebelimpa prie rankų.
Įvyniojame į maistinę plėvelę ir padedame į šaldytuvą 1 valandai arba į šaldiklį 20 min., kad sustingtų.
Tešlą padalijame į dvi dalis (1/3 tartos viršui ir 2/3 - pagrindui).
Tarp dviejų kepimo popieriaus lakštų iškočiojame didžiąją tešlos dalį į 1 cm storio apskritimą, įnešame jį į pasirinktą formą, subadome dugną šakute ir dedame į šaldytuvą, kol pagaminsime įdarą.
Kriaušių ir šokolado įdaras
- 4 vidutinio dydžio kriaušės
- 50 g rudojo cukraus
- 50 g vandens
- 1/4 arb. š. malto cinamono
- 30-50 g juodojo šokolado, stambiai sukapoto
Kriaušes nulupame, išimame sėklas ir supjaustome nedideliais gabaliukais.
Į nedidelį prikaistuvį sudedame kriaušes, suberiame cukrų, supilame vandenį ir įberiame cinamono.
Verdame ant vidutinės ugnies apie 10 minučių, kol kriaušės šiek tiek suminkštėja ir skystis tampa klampus ir sutirštėja. Paliekame šiek tiek atvėsti.
Įmaišome gabaliukais sukapotą šokoladą, išmaišome.
Sukrečiame visą įdarą ant paruoštos tartos pagrindo.
Imame likusią tešlos dalį ir iškočiojame apskritimą, uždedame ant tartos viršaus. Peiliu įpjauname keliose vietose, kad išeitų susikaupusi drėgmė.
Kepame įkaitintoje iki 170 C orkaitėje apie 30-40 minučių.
Paliekame atvėsti, apibarstome šokolado drožlėmis ir apibarstome cukraus pudra.
~GR~
Χρόνος προετοιμασίας - 2-3 ώρες
Βαθμός δυσκολίας - εύκολο
Νηστίσιμη τάρτα με σοκολάτα και αχλάδια
Για ένα τσέρκι 16 εκ.
Για τη σοκολατένια βάση
- 250 γρ αλεύρι
- 50 γ άγλυκο κακάο
- 80 γρ ζάχαρη
- 60 γρ μαργαρίνη, λιωμένη ή λάδι ραφινέ
- 50 γρ νερό
- 70 φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 8 γρ μπέικιν πάουντερ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το μπέικιν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο και ρίχνουμε τη λιωμένη μαργαρίνη, το νερό και το χυμό.
Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα χέρια.
Τη τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή στην κατάψυξη για 20 λεπτά για να παγώσει.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια 1/3 και 2/3.
Παίρνουμε το μεγαλύτερο κομμάτι και το ανοίγουμε ανάμεσα σε δυο λαδόκολλες σε πάχος 1 εκ.
Το απλώνουμε με προσοχή στο τσέρκι, τρυπάμε με ένα πιρούνι και βάζουμε το τσέρκι στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση με αχλάδια και σοκολάτα
- 4 μέτρια αχλάδια
- 50 γρ καστανή ζάχαρη
- 50 γρ νερό
- 1/4 κουτ. γ. κανέλα σε σκόνη
- 30-50 γρ κουβερτούρα, χοντροσπασμένη
Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια και βγάζουμε τα σποράκια. Κόβουμε σε μικρά κυβάκια, τα βάζουμε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη με κανέλα.
Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια και το σιρόπι θα πήξει.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τη σοκολάτα, ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε τη γέμιση πάνω στην έτοιμη βάση.
Ανοίγουμε το υπόλοιπο κομμάτι ζύμης και το βάζουμε από πάνω της τάρτας. Χαράζουμε με ένα μαχαίρι 2-3 τρύπες να φύγουν οι ατμοί στο ψήσιμο.
Ψήνουμε στο προθερμασμένο στους 170 C φούρνο για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με ξύσμα σοκολάτας και ζάχαρη άχνη.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą