2013 m. balandžio 14 d., sekmadienis

Veganiškas šokoladinis-kokosinis tortas

Draugo gimtadieniui turėjau iššūkį - pagaminti skanų tortą, kurį galėtų valgyti draugai, besilaikantis priešvelykinio pasninko. Tai reiškė, kad jame negali būti nei kiaušinių, nei pieno produktų. Visi mano gaminami tortai turėdavo šiuos, atrodo tokius svarbius geram rezultatui, ingredientus, nes kaip gi tortas be kiaušinių - kaip gi iškils gražus ir storas biskvitas, kaip be aromatingo sviesto, o ir visiems kremams tokia svarbi grietinėlė, kuri juos padaro tokius purius ir nuodėmingai skanius. 


Bet negi aš taip lengvai nuleisčiau rankas ir atsisakyčiau dar vienos progos išbandyti ne tik kažką naujo, bet ir savo sugebėjimus bei išmonę iš gana ribotų produktų sukurti kažką tokio, kas priverstų nustebti ir gėrėtis rezultatu.

Tortas 20 cm skersmens tortinei. Puodelis - 250 ml.
  • 1 puodelis sojos pieno
  • 2 arb. šaukšt. obuolių sidro acto
  • 3/4 puodelio cukraus
  • 1/3 puodelio bekvapio aliejaus (naudojau kukurūzų)
  • 1 arb. šaukšt. vanilės
  • 1 puodelis miltų
  • 1/3 puodelio nesaldintos kepinių kakavos
  • 3/4 arb. šaukšt. kepinių sodos
  • 1/2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1/4 arb. šaukšt. druskos
Įkaitiname orkaitę iki 170 C. Išklojame kepimo popieriumi 20 cm skermens kepimo formą. Jei turite, galite naudoti ir dvi vienodo dydžio (šis variantas tinkamas, kai nesinori pjaustyti vieno storo biskvito į keturias dalis, daug lengviau tai padaryti turint du plonesnius).
Dubenyje sumaišome sojos pieną su actu, paliekame kelioms minutėms, kad suveiktų rūgštis ir pieną "sutrauktų". Tuomet suberiame cukrų, aliejų ir vanilę. Išmaišome. 
Kitame dubenyje sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius, sodą ir druską. Pamažu sijojame į skysčių dubenį, gerai išmaišant, kol nelieka sausų ingredientų.
Supilame tešlą į paruoštą kepimo formą ir kepame apie 30 min., kol medinis pagaliukas įkištas ir ištrauktas liks švarus.
Atvėsiname ant grotelių. Jei kepame vienoje formoje, pjauname į tris-keturis biskvitus, o jei dviejose - tuomet kiekvieną pjauname per pusę, kad turėtume keturis.

Kokosinis įdaras
  • 2/4 puodelio sojos pieno
  • 5 arb. šaukšt. kukurūzų krakmolo
  • žiupsnelis druskos
  • 1 1/2 puodelių kokos pieno
  • 1 1/2 puodelių cukraus (galima maišyti pusę rudojo, pusę baltojo)
  • 2-3 puodelių kokosų drožlių
  • 1 valg. šaukšt. brendžio (nebūtina)
Nedideliame dubenyje sumaišome sojos pieną, krakmolą ir druską. Atidedame į šalį.
Į prikaistuvį supilame kokosų pieną ir cukrų. Kaitiname ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Sumažiname ugnį ir kaitiname, retkarčiais pamaišant, apie 5 minutes. 
Dar kartą permaišome pirmąjį mišinį (sojos pieną ir krakmolą) ir pamažu supilame į prikaistuvį su kokosų pienu. Gerai išmaišome, kaitiname ant vidutinės ugnies, kol sutirštėja, dažnai pamaišant, apie 6-7 minutes. Sukeliame nuo ugnies, įmaišome brendį (jei naudojame) ir kokosų drožles, labai gerai išmaišome, kad drožlės gerai pasiskirstytų po visą kremą. Paliekame atvėsti.

Šokoladinis glaistas
  • 1/4 puodelio sojos pieno
  • ~113 g susmulkinto juodojo šokolado (mažiausiai 60% kakavos)
  • 1 valg. šaukšt. klevų sirupo ar skysto medaus
Užviriname pieną ir supilame ant susmulkinto šokolado, maišome, kol jis ištirps ir turėsime ganėtinai tirštą glaistą. Įpilame klevų sirupo ar medaus, išmaišome ir jau galime jį naudoti torto aptepimui.



Torto surinkimas

Biskvitus perpjauname, kad turėtų keturis vidutinio storumo biskvitus. 
Esant norui, juos galima sulaistyti sirupu (1 dalis vandens - 1 dalis cukraus, užviriname, atvėsiname, apšlakstome kiekvieną biskvitą).
Aptepame pirmąjį biskvitą gausiai kremu. Dedame antrajį biskvitą, sulaistome sirupu, tepame antrą dalį kremo, taip sluoksniuojame iki paskutinio biskvito. Viršų ir šonus aptepame šokoladiniu glaistu. Paliekame bent porai valandų pastovėti kambario temperatūroje, kad šiek tiek susibalansuotų skoniai. 


Ragaujame!

Η συνταγή στα Ελληνικά!
 
Για μια τούρα 20 εκ. Το φλιτζάνι - 250 ml.

Το σοκολατένιο παντεσπάνι
  • 1 φλ. γάλα σόγιας 
  • 2 κ. γ. μηλόξυδο (ή ξύδι από λευκό κρασί)
  • 3/4 φλ. ζάχαρη
  • 1/3 φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 κ.γ. βανίλια
  • 1 φλ. αλεύρι
  • 1/3 φλ. κακάο (χωρίς ζάχαρη) 
  • 3/4 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 C. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί (ή αν έχουμε, δυο - έτσι θα είναι πιο εύκολο στο κόψιμο, γιατί θα χρειαστούμε 4 παντεσπάνια) ή απλώνουμε μια λαδόκολλα. 
Σε μια μπασίνα ανακατεύουμε το γάλα σόγιας με το ξύδι και αφήνουμε για λίγα λεπτά (η υφή πρέπει να μοιάζει με αριάνη).
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο και τη βανίλια, ανακατεύουμε.
Σε άλλη μπασίνα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. 
Σιγά σιγά ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά, ανακατεύοντας με ένα σύρμα χειρός (για να μην υπάρχουν κομματάκια αλευριού).
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά, μπορεί και λίγο περισσότερο (το καταλαβαίνουμε όταν το μαχαίρι με το οποίο θα το τρυπήσουμε θα βγει καθαρό).
Αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.
Μετά, το κόβουμε σε 4 λεπτά φύλλα.

Γέμιση καρύδας
  • 2/4 φλ. γάλα σόγιας
  • 5 κ.γ. κορν φλάουερ 
  • μια πρέζα αλάτι 
  • 1 1/2 φλ. γάλα καρύδας (μπορείτε να βάλετε γάλα σόγιας) 
  • 1 1/2 φλ. ζάχατη (μπορείτε να βάλετε μισή λευκή-μισή καστανή)
  • 3 φλ. τριμμένη καρύδα
Σε μια μπασίνα, ανακατεύουμε το γάλα σόγιας με κορν φλάρουερ και αλάτι. Αφήνουμε στην άκρη.
Στο κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα καρύδας και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. 
Ανακατεύουμε ξανά το πρώτο μείγμα και το ρίχνουμε στο γάλα καρύδας. Ανακατεύουμε καλά, στη μέτρια φωτιά βράζουμε για άλλα 6-7 λεπτά μέχρι να πήξει λίγο.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε τη τριμμένη καρύδα, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να κρυώσει. 
Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε λιγή καρύδα ακόμα.

Σοκολατένια γκανάζ
  • 1/4 φλ. γάλα σόγιας 
  • 113 g κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. μέλι 
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε το γάλα, αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράσει. 
Το ρίχνουμε πάνω σε ψιλοκομμένη σοκολάτα, αφήνουμε για 1 λεπτό και μετά, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ανακατεύουμε από το κέντρο προς τα έξω.
Προσθέτουμε το μέλι (το οποίο πρέπει να είναι σε ρευστή μορφή), ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούνε. Γκλασάρουμε τη τούρτα.

28 komentarai:

  1. Skamba idomiai! Na ir kaip patiko? :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Na, visi valgiusieji tikrai aikčiojo, kad labai skanus (aš buvau viena iš tų). Įdaras primena šokoladukus Bounty, nes labai gausiai kokosinis, drėgnas, saldus. Kadangi biskvitus sulaisčiau, jie taip pat buvo labai drėgni, tad galutinis variantas tikrai pranoko mano lūkesčius, nes buvo labai skanus tortas!

    AtsakytiPanaikinti
  3. o kaip manote, jei naudočiau bulvių krakmolą (tiesiog jo turiu), skonis labai skirtūsi? Taip pat norėčiau vietoje kokosų drožlių į kremą įdėti įvairių smulkintų riešutų arba džiovintų vaisių bei bananų. Bandysiu šiandien jį iškepti, noriu palepinti mamą Mamų dienos proga, tačiau ji nemėgsta kokosų drožlių. Tad galvoju, kaip galėčiau jį pamodifikuoti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Manau, kad ir bulvių krakmolas tiks kuo puikiausiai, nes jo kiekis nėra toks didelis recepte, kad ženkliai pakeistų skonį. O dėl kokosų drožlių, na, siūlyčiau jų nedėti tik kraštutiniu atveju, nes jos labai gerai sulipina patį kremą, tad pasiūlymas būtų, gal jų kiekį sumažinti ir pridėti papildomai graikiškų riešutų ar kitų smulkintų riešutų. Tik aš privengčiau džiovintų bananų, nes jie labai kieti, gali būti nepatogu juos kramtyti.
    Jei kepsite, labai lauksiu įspūdžių :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Laba diena, išbandžiau Jūsų receptą. Mamų dienos progą savo mamytę palepinau nuostabiu tortu, kurį truputi pamodifikavau ir pritaikiau būtent savo mamos ir kitų skonio receptoriams :). Jūsų receptas - nuostabus. Torto neliko per porą valandų (valgėm pasimėgaudami). Visiems labai patiko ir net nesuprato, kad jis veganiškas :). Taip pat dar noriu pasidalinti ir savo pakeitimais, gal kam pravers atetityje :). Tai va... Viską dariau taip, kaip nurodyta recepte. Pagrindiniai pakeitimai - įdare. Kadangi turėjau tik bulvių krakmolo, tai dėjau jį. Patarimas - jo tikrai nereikia 5 šaukštų, manau, kad užtektų ir 3 (man užteko, kad masė sustingtų :)), toliau visiškai nenaudojau kokoso drožlių (nes mano mama jų nemėgsta). Vietoje to, į įdarą dėjau džiovintų abrikosų (galima negailėti) bei su peiliu susmulkintų lazdyno, anakardžių ir graikinių riešutų. Prieš pertepant - kiekvieną biskvito dalį tankiai apdeliojau griežinėliais pjaustytais bananais (ne džiovintais). Na ir sluoksniavau. Biskvitas, bananai, įdaras, biskvitas, banai, įdaras ir t.t.....Pabaigoje aptepiau šokoladiniu glaistu ir gavosi nuostabus tortas :). Ačiū, kad pasidalinote šiuo puikiu receptu :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Anonime, labai džiaugiuosi, kad jums ir jūsų šeimai patiko tortas ir likote maloniai nustebinti! Jūsų pakeitimai pakeitė pirminį variantą, ir labai naudinga žinoti, kad galimos įvairios ir skanios variacijos. Reikės būtinai išbandyti ir man pačiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Ar galima viejoje sojų pieno, pilti kitą augalinį pieną, pavyzdžiui daugiau kokosų pieno, ar migdolų pieno?

    AtsakytiPanaikinti
  8. Na, neturint, ar nenorint naudoti sojų pieno, jį galima pakeisti paprastu pienu arba migdolų. Kokosų pienu nekeisčiau, nes nors ir vadinamas pienu, jo konsistencija kiek kitokia nei kad tikro pieno.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sakykit, kokosų pieną naudoti iš skardinės ar šaldytuve prie viso augalinio pieno?

    AtsakytiPanaikinti
  10. Anonime, aš naudojau kokosų pieną, kuris yra skardinėse.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Sveiki, norejau pasiteirauti koki kokosu pienanaudojate? Light ar kuris riebesnis?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, anonime. As naudojau riebesni piena, bet galite pabandyti ir su light. Manau, turetu pavykti.

      Panaikinti
  12. Ar būtų blogai jei naudočiau saulėgrąžų aliejų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikrai nieko blogo nebus. Drąsiai naudokite saulėgrąžų ar kitą, kurį turite. Svarbu, kad jis nebūtų aštraus kvapo kaip kad pvz. būna alyvuogių aliejus.

      Panaikinti
  13. Beje ką turėjote omenyje rašydama vanilę, ar tai vanilinis cukrus ar vanilės aromatas ar dar kas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš naudojau skystą vanilės ekstraktą. Bet galite naudoti tokią vanilę, kurią turite namie, tik tada jos kiekį reguliuokite pagal gaminio nurodymus :)

      Panaikinti
  14. Katik iškepiau vieną biskvitą (dėjau visą tešlą) ir jis man visiškai neiškilo, nežinau kaip jį reikės net į dvi dalis perpjauti..

    AtsakytiPanaikinti
  15. Na, man tikrai keista, kad jums jis neiškilo, nes pati labai dažnai kepu šį biskvitą ir niekad neteko nusivilti. Galbūt gaminino eigoje įsivėlė kokia klaidelė?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aš ir taip maniau, bet vėliau perkepiau tai taip pat neiškilo

      Panaikinti
    2. Klausimas - neiškilo visai visai, nė trupučio? Tikrai nuoširdžiai sakau, kad to man niekada nebuvo. Esu kepusi ne tik aš, bet ir nemažai draugų, pažįstamų, bet niekada tokio dalyko neteko girdėti.
      Norėtųsi patarti, pasakyti, kas blogai, bet šiuo atveju tikrai sunku įvardinti priežastį.

      Panaikinti
  16. Sveiki,tik norejau pasakyti ,kad karves pienas netinka siam receptui,nes jo nesutraukia acto rugstis.

    AtsakytiPanaikinti
  17. Sveiki, Anonime, na nežinau kaip jums, bet man gaminant ir su karvės pienu, acto rūgštis jį sutraukia. Sakau taip, nes prieš porą savaičių teko gaminti ir problemų nebuvo.

    AtsakytiPanaikinti
  18. mans paprase iskepti veganiska torta ir sake nenaudoti jokiu pieno produktu. Bet juk sokolade irgi pieno yra, ar as kazko nesuprantu? Koki veganai sokolada naudoja?
    Beje, kepiau biskvita be soju pieno, tik su kokosu ir jis iskilo,viskas gerai, bet labai trapus, luzta rankose...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Miela Edita,
      veganai naudoja tik juodąjį šokoladą (arba kitas rūšis, kurios yra pagamintos nenaudojant pieno produktų). Juodajame šokolade yra tik kakava, kakavos sviestas ir cukrus.
      O dėl biskvito, ar nepamiršote nė vieno ingrediento (svarbiausia aliejaus)? Nes biskvitas yra tikrai minkštas, purus ir elastingas.
      Na jei nuspręsite jį vistiek naudoti, siūlau sulaistyti sirupu, kad būtų drėgnesnis.
      Sėkmės!

      Panaikinti
  19. Sveiki ar galima naudoti kitus miltus? Aš netoleruoju glitimo, tad net vegan tortai iššūkis

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, Irta. Tiesą pasakius, pakeitus miltus, biskvito konsistencija labai pasikeis. Tokiu atveju geriau jį pakeisti į pvz. biskvitą be miltų. Jei norite, parašykite man į ingasweeterie@gmail.com, atsiųsiu jums receptą! :)

      Panaikinti
  20. Sveiki.Ar kokoso pieną iš skardinės galima naudot visą, ar tik tą kietąją dalį, atšaldžius šaldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki,
      as naudojau visa, t.y. permaisiau, kad butu vientisas.

      Panaikinti