2012 m. gruodžio 12 d., trečiadienis

Meduolinės eglutės

Dienos, artėjant gražiausioms metų šventėms, mūsų tikrai nesigaili. Jos bėgte bėga, leisdamos mums turbūt tik pabandyti su jomis parungtyniauti. Man, deja, sekasi nekaip. Mintyse turiu daug idėjų, bet šie metai bus kitokie. Jie bus labai paprasti, be didelio šeimos rato, tačiau su mielais kepiniais, kad ir bus jie tik man. Nesinori praleisti pačio laukiamiausio metų laiko ir tik po to klausti savęs, na kodėl gi nesistengei nieko padaryti?


Šį kartą kepiau meduolines eglutes iš žurnalo "Virtuvė. Nuo...Iki...", 2012 m. Nr. 12 (42), p. 42.

Dviems vidutinio dydžio eglutėms reikės:
  • 240 g miltų
  • 1 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 100 g miltelinio cukraus
  • 1/2 arb. šaukšt. maltų imbierų
  • 1/2 arb. šaukšt. kardamonų
  • 1/2 arb. šaukšt. muskato
  • 1/2 arb. šaukšt.cinamono
  • 100 g sviesto
  • 2 1/2 valg. šaukšt. medaus
  • 2 kiaušinių tryniai (baltymus paliekame papuošimo glajui)
Glajui:
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 1 citrinos sultys
  • miltelinio cukraus (dedame "iš akies", kad glajus būtų pakankamai klampus, netekėtų ir būtų galima dekoruoti. Man prireikė apie 350-400 g miltelinio cukraus).
Dubenyje sumaišome miltus, miltelinį cukrų, kepimo miltelius ir prieskonius. Nedideliame prikaistuvyje pakaitiname sviestą su medumi, kol ištirps, paliekame pravėsti, tada supilame į dubenį su miltais. Įmušame kiaušinių trynius, užminkome tešlą. Tešlos rutulį suvyniokite į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve apie 1-2 val. Labai neturint laiko, galima įdėti į šaldymo kamerą 20-čiai minučių.
Iš tešlos iškočiojame 0.5 cm storio lakštą (iškočiojus storiau, žvaigždės išsipūs ir bus minkštesnės), pridėjus žvaigždžių trafaretą, išpjaustome skirtingo dydžio žvaigždes. Meduolius atsargiai perkeliame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepame 170 C įkaitintoje orkaitėje apie 10 min., kol švelniai paruduoja. Atvėsiname ant grotelių.
Pasiruošiame glajų - plakame kiaušinių baltymus, palaipsniui supilame citrinos sultis ir galiausiai beriame miltelinį cukrų, kol pasieksime norimą glajaus tekstūrą.
 Atvėsusius sausainius galime padekoruoti glajumi. Juo papuošiame kiekvieną žvaigždę atskirai, o po to užpylus šiek tiek glaisto į centrą, suklijuojame žvaigždes mažėjimo tvarka, formuodami eglutę.
Norint apsnigtos eglutės, galima pabarstyti milteliniu cukrumi. 


***
Recipe in English!

Gingerbread Christmas trees
Recipe from magazine "Virtuvė. Nuo...Iki...", 2012 m. Nr. 12 (42), p. 42.
 
For 2 medium size trees:
  • 240 g all purpose flour
  • 1 tsp baking powder
  • 100 g powdered sugar
  • 1/2 tsp ground ginger
  •  1/2 tsp cardamom
  • 1/2 tsp nutmeg
  • 1/2 cinnamon
  • 100 g unsalted butter
  • 2 1/2 tbsp honey
  • 2 egg yolks (keep the whites for the glaze)
Glaze
  • 2 egg whites
  • 1 lemon juice
  • powdered sugar (to make right, not too liquid consistency to decorate, about 350-400 g powdered sugar)
In a bowl, mix flour, baking powder and spices. In a small saucepan, melt butter with honey, set aside to cool. Then pour into the flour mixture. Add the egg yolks. Make gingerbread dough. Wrap in a plastic film, keep it in the fridge for 1-2 hours. If you're in a rush, place the dough in the freezer for 20 mins.
Roll out the dough to 0.5 cm thick sheet and using different size star's stencils cut the dough. Place them carefully on to baking sheet (use greaseproof paper), bake them in 170 C oven for 10 mins or until golden brown.
Let them cool on a wire rack.
To make the glaze - beat egg whites until fluffy, add slowly the lemon juice and finally add the powdered sugar until you reach the consistency you like.
When the stars have cooled completely, decorate with the glaze every star separately and then adding some glaze to the centre glue them to the shape of a Christmas tree. 


4 komentarai:

  1. Labai žavingos tavo eglutės! Aš irgi jas nusižiūrėjau. Ar skanūs meduoliai gaunasi?
    Beje, ačiū už trafaretą, neturiu tokių sausainių formelių, tai pravers.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vilma, man tos eglutės buvo labai skanios. Laikant tiesiog ant stalo, jos suminkštėjo, tad labai lengvai laužėsi eglutės "šakos" jau ragaujant :)

    AtsakytiPanaikinti