2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Veganiškas šokoladinis pyragas

Du įrašai per mėnesį - apgailėtina. Negaliu teigti, kad laiko nebuvo visai, jo buvo - kartais daugiau, kartais mažiau, bet minties prisėsti ir kažką parašyti vis nebūdavo. Šį mėnesį vėl pasikeitė mūsų gyvenimas - lyg jis ir taip retai keistųsi, bet tame sugebėjau įžvelgti kai ką gero. Nežinau, ar tikrai įmanoma taip greit pasikeisti, bet aš jaučiuosi tai padariusi - tapau daug atviresnė mane supantiems žmonėms, tapau aktyvesnė (nes namie šiuo metu niekas nelaukia ir nėra noro ten grįžti), stengiuosi vis kažką veikti, šiuo metu darbe - pats naujų idėjų siūlymo įkarštis, kuris mane užvaldė tarsi koks žaidimas "tai tarsi mano namų virtuvė, kurioje ieškau naujų desertų", na bet kartais pasitaiko ir poilsio troškimas. Būtent toks, kokį jaučiu šiandien. Ypatingai dar ir dėl to, kad ryt laisvadienis, tad nusprendžiau dietinių desertų gamybą mokykloje iškeisti į laiko sustabdymą namuose, apžiūrėti visus kampus, gal ką apsitvarkyti ir pagaliau ramiai prisėsti ir susimąstyti apie artėjančias šventes. Laiko nebe tiek daug, o minčių ta linkme, deja, nulis.
Bet dabar apie kai ką saldaus ir tikrai daug įdomesnio, nei įprasti kepiniai. Man tikrai labai patinka laisvu nuo mokyklos ir darbo laiku išbandyti tai, ko žinau, kad neteks nei ten, nei kur kitur išbandyti. 
Šiandien siūlau išbandyti veganišką šokoladinį pyragą su šokoladiniais trupiniais bei šokoladiniu padažu, kurio receptas kitame įraše.
Receptas iš Erin McKenna knygos "Babycakes" (štai tokia), p. 110.

Eiga iš tiesų šiek tiek užtruko, nes šis pyragas tarsi iš to, kas liko, gaminant veganiškus keksiukus bei jų glaistą, tad man, neturint nieko, teko ir keksiukus pasigaminti, ir šokoladinį padažą.


Šokoladinis pyragas su trupininiu viršumi

Neaukštam 20 cm skersmens pyragui


  • 100 g rudųjų ryžių miltų (naudojau baltųjų)
  • 35 g bulvių krakmolo 
  • 50 g geros kokybės nesaldintos kakavos (naudojau Valhrona)
  • 2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1/4 arb. šaukšt. kepimo sodos
  • 1 arb. šaukšt. smulkios druskos 
  • 3 valg. šaukšt + 1/4 arb. šaukšt. kukurūzų krakmolo (cornstarch)
  • 125 ml skysto kokosų aliejaus (+ šiek tiek skardos patepimui)
  • 150 ml agavos nektaro (naudojau klevų sirupą)
  • 75 ml obuolių padažo*
  • 1 arb. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 75 ml karšto vandens
  • 160 g šokoladinių trupinių (receptas žemiau)**
  • 50 ml šokoladinio padažo (receptas čia)
*Obuolių padažui
  • 1 didelio obuolio (nulupame, išimame sėklas, supjaustome 2 cm kubeliais)
  • 1 valg. šaukšt. cinamono
  • ~50 ml agavos nektaro (naudojau klevų sirupą)
  • 1 citrinos sulčių
  • ~50 ml agavos nektaro (priklauso nuo obuolių saldumo)
  • 225 ml karšto vandens
**Šokoladiniai keksiukai
  • 40 g ryžių miltų
  • 14 g bulvių krakmolo
  • 25 g nesaldintos kakavos
  • 1 valg. šaukšt. kukurūzų krakmolo
  • 1 1/2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1/8 arb. šaukšt. kepimo sodos
  • 1/2 arb. šaukšt. smulkios druskos
  • 45 ml skysto kokosų aliejaus
  • 60 ml agavos sirupo (arba klevų sirupo)
  • 35 ml obuolių padažo*
  • 1 arb. šaukšt. vanilės ekstrakto
  • 45 ml karšto vandens
Produktų sąrašas tikrai ilgas, bet neišsigąskite, eiga tikrai paprasta, nes nereikia nei laukti, kol ingredientai taps purūs, kol gerai įsimaišys kiaušiniai, nes jų čia nėra! 

Pradėkime nuo *obuolių padažo, kurį galite pasiruošti ir keliomis dienomis anksčiau. Jis labai praverčia gaminant desertus be sviesto, kiaušinių, t.y. neturint daug drėgmės, sujungimo duodančių ingredientų.

Dubenyje sumaišome obuolius, cinamoną, pirmąjį kiekį agavos sirupo ir citrinos sultis. Juos paskleidžiame vienu sluoksniu plačioje kepimo skardoje ir kepame įkaitintoje 180 C orkaitėje apie 35 min. arba kol jie suminkštės. Leidžiame atvėsti. 
Sudedame keptus obuolius į maisto smulkintuvą, supilame likusį agavos sirupą ir vandenį. Sutriname iki košės konsistencijos.Uždarytus sandariame indelyje, galima laikyti iki savaitės.

**Šokoladiniai keksiukai

Iš šių kiekių išeina 4 vidutinio dydžio keksiukai. Originalus recepto proporcijos buvo didesnės, bet numatytam pyragui reikėjo vos dviejų, tad sumažinau.

Įkaitiname orkaitę iki 170 C.
Dubenyje sumaišome miltus, bulvių krakmolą, kakavą, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius, sodą ir druską. Tuomet supilame aliejų, agavos/klevų sirupą, obuolių padažą*, vanilę ir karštą vandenį. Gerai išmaišome, kol nelieka sausų ingredientų.
Padaliname tešlą į paruoštas keksiukų formeles ir kepame apie 22 min. Atvėsiname.
Norint paruošti trupinius, atvėsusius keksiukus sutriname pirštais iki trupinių, įpilame šiek tiek kokosų aliejaus ir agavos/klevų sirupo. Išmaišome. 


ŠOKOLADINIS PYRAGAS

Įkaitiname orkaitę iki 170 C. Ištepame aliejumi 20 cm kepimo skardą, įklojame apkirptą kepimo popieriaus apskritimą (kad būtų lengviau išimti pyragą).
Dubenyje sumaišome miltus, kukurūzų ir bulvių krakmolą, kakavą, kepimo miltelius, sodą bei druską. Supilame aliejų ir agavos/klevų sirupą, obuolių padažą, vanilę, karštą vandenį ir labai gerai išmaišome, kol nelieka sausų ingredientų.
Supilame tešlą į paruoštą skardą, kepame 20 minučių.  Po to išimame pyragą, apibarstome paruoštais šokoladinių keksiukų trupiniais ir dar kepame apie 15 min. Patikriname mediniu dantų krapštuku ar pyragas jau iškepęs. 
Paliekame atvėsti. Ir tuomet gausiai apipilame šokoladiniu padažu.


Na ir ilgas įrašas, tikiuosi, neišgąsdinau, o tik sudominau išbandyti šį pyragą.

4 komentarai:

  1. Man, kaip šokolado mėgėjai, nerealiai skaniai atrodo. Niam!!! O dar tas padažas....

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jėga, šaunuolė tu, miela drauge. Juk kaip tuo gyvenimas ir gražus, kad gali jį keisti ne tik nuo pirmadienio.. :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Gabriele, jis tikrai labai skanus ir, mano nuomone, daug sveikesnis nei įprasti šokoladiniai pyragai, kuriuose gausu riebalų ir kiaušinių.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Giedrute, tu visiškai teisi :) Tik kartais taip sunku įžvelgti tą grožį tuose pasikeitimuose per baimės debesis. Bet, stengiuosi! :*

    AtsakytiPanaikinti