2012 m. lapkričio 11 d., sekmadienis

Arbatinės bandelės su tahini pasta

Esate kada įsivaizdavę, kad atsiduriate milžiniškame mieste, kuriame neegzistuoja viešasis transportas? Ir prie viso to jums reikia iš vieno miesto galo atsidurti kitame? Šią savaitę gyvenau tokiame mieste ir, patikėkite, buvo beprotiškai sunku. Kasdienės paieškos, kaip iš darbo atsirasti mokykloje, iš viso, kaip grįžti į namus, kaip iš jų pajudėti link kito numatyto taško ir taip nuolatos. Atėnuose šią savaitę vyko (nežinau, ar jau yra taip buvę, bet aš pirmą kartą tai patyriau) savaitės trukmės viešojo transporto streikas, kuris mane išvarė iš proto. Neturint mašinos, misija "darbas-namai-mokykla" tampa kebloka paprastai naudojantis viešuoju transportu. Bet ką gi, savaitė praėjo, labai tikiuosi, kad streikų ateinančią savaitę nebebus ir galėsiu kiek ramiau atsipūsti. 


Šią visą beprotybę dar pagilino ir sugedęs kompiuteris, be kurio tikrai kaip be rankų. Savaitę jaučiausi kaip uždaryta kažkokioje ribotoje erdvėje, iš kurios vis nerandu išėjimo. O ir virtuvėje nepraleidau, per visą savaitę sudėjus, net valandos, nes nei apetito, nei noro, nei laiko nebuvo.
Tačiau šiuo metu vykdau vieną eksperimentą - bandau rasti būdą kaip pagaminti vienas bandeles, kurias pirkau vienoje kepykloje ir jos tiesiog nuostabios! Nežinau, kaip reikalai Lietuvoje su tahini (t.y. sezamų) pasta, bet čia ji itin populiari, naudojama gaminant tiek desertus, tiek pagrindinius patiekalus, jiems suteikia ypatingą skonį.
Šios nėra būtent tokios, kokių ieškojau, bet prie arbatos labai patiko. Žinoma, paieškas tęsiu toliau, jau turiu kitą receptą, kuris gal gal bus panašesnis, bet kol kas noriu pasidalinti ir su jumis pirmuoju paieškų variantu.

Recepto idėją radau viename interneto puslapyje, kurio tiksliai nebepamenu, nes užsirašinėjau mokyklos bibliotekoje, bet jų panašių yra labai daug.
Tad 10-čiai nedidelių bandelių reikės:
P.S. puodelis - 250 ml

Mielinei tešlai
  • 1 arb. šaukšt. sausų mielių
  • 1 arb. šaukšt. cukraus
  • 3 1/3 puodelio miltų
  • Truputis druskos
  • 4-5 valg. šaukšt. bekvapio aliejaus
  • 1 1/4 puodelio šilto vandens
Įdarui
  • 5-6 valg. šaukšt. tahini pastos
  • cukraus ir cinamono pabarstymui (santykis 2:1)
  1. Pirmiausia pasiruošiame tešlą. Mieles ištirpiname šiltame vandenyje, po to suberiame cukrų, maišome, kad ir jis ištirptų. Uždengiame ir laikome šiltoje vietoje (aš įkišau į šiek tiek pakaitintą orkaitę), kol suputos. 
  2. Sumaišome sausus ingredientus dubenyje. Įpilame aliejų ir išmaišome. 
  3. Supilame suputojusias mieles, užmaišome tešlą. Minkome, kol tešla taps elastinga, blizgi, vientisa (minkant rankomis tai gali užtrukti apie 10 minučių). Dedame į aliejumi lengvai pateptą dubenį, uždengiame ir paliekame šiltoje vietoje, kad pakiltų, ~1 val. 
  4. Pakilusią tešlą dedame ant šiek tiek miltais pabarstyto stalviršio, iškočiojame vidutinio storumo (apie 1-1.5 cm) stačiakampį.   
  5. Visą paviršių gausiai aptepame tahini pasta ir pabarstome cukrumi bei cinamonu. Susukame į ritinį, supjaustome norimo dydžio gabaliukais.
  6. Dedame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos, truputį paspaudžiame, kad įgautų gražią bandelės formą, uždengiame ir paliekame šiek tiek pakilti. 
  7. Įkaitiname orkaitę iki 200 C.
  8. Bandeles prieš kepant galima aptepti lengvai išplaktu kiaušiniu, kad įgautų gražesnę spalvą bekepant, bet tai nebūtina. 
  9. Kepame bandeles apie 15-20 min., kol gražiai paruduos.
 

2 komentarai:

  1. Labai grazios bandeles, tiesiog juntu ta nuostabu kvapa. Sios pastos (Tahini) negirdejus (gyvenu Vokietijoje). Bet reikes butinai pasidomet. Sekmes su transportu, tikiuosi tie nelemti streikai kuo greiciau pasibaigs!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Anonime, dėkui :) Streikai šią savaitę, regis, nurimo, tikiuosi, kad su visam, nors šioje šalyje nieko nežinosi :) Tahini pastos siūlyčiau ieškoti arba sveikų produktų parduotuvėse arba graikiškų/turkiškų prekių turinčiose. O jei niekur nėra, tuomet imti daug sezamo sėklų ir pasidaryti pačiai :)

    AtsakytiPanaikinti