2012 m. gegužės 18 d., penktadienis

Triufeliai - gimtadieniui ir ne tik!

Taip, prabėgo dar vieni metai, per kuriuos užaugau ne ūgiu, bet mintimis, idėjomis, pasiekimais ir darbais, kurie mane pakylėjo ligi dangaus, vertė šypsotis, kartais braukti ašarą, bet visuma tokia žavi, kad nesidžiaugti neįmanoma. 24-eri - dar tiek ne daug, bet būtent per šiuos metus mano gyvenimas keitėsi labai stipriai - atrasta svajingai romantiška šalis, kurioje gyvenu, atrasta veiklos sritis, kurioje noriu tobulėti ir siekti profesionalumo, kaip niekad stipriai atsirado šeimos, kaip pačio vertingiausio dalyko žemėje, suvokimas, tikrų draugų, kurie nors ir toli, bet jie su tavimi, kad ir ką bedarytum, visada yra su tavimi, kai tau reikia peties, kai reikia patarimo, progos nusišypsoti ar tiesiog būti kartu.
Esu dėkinga gyvenimui už visas pamėtėtas galimybes, įgyvendintas ir praėjusias pro šalį, nes tik jų dėka aš supratau, ko noriu ir išmokau rasti būdą, kaip būti laiminga. Kai pamažu supranti, kodėl esi šiame pasaulyje, nereikia net rožinių akinių, kad kasdienybę matytum šviesiomis spalvomis, kurios ne tik tave šyptelėti verčia, bet ir visus aplink. Nuostabu!


Na, o taip įsisupus į šventinę nuotaiką noriu pasidalinti dviem receptais - baltojo šokolado triufeliukai ir triufeliai su migdolais.

Pradėsiu nuo triufelių su migdolais
Receptas iš Ν. Τσελεμεντέ knygos "Γυκίσματα, κοκτέιλ Β΄", 151 psl.

Apie 50 triufeliukų:
  • 250 g minkšto sviesto ar margarino
  • 320 g sausainių Pti-Ber arba, jei tokių yra, Digestive (plius dar šiek tiek, jei reikės)
  • 320 g cukraus pudros
  • 3-4 valg. šaukštai nesaldintos kakavos
  • 1 ar 3/4 taurelė (didesnė) brendžio
  • 180 g migdolų be odelių (pakepintų orkaitėje)
  • 200 g šokolado drožlių ar tų pailgų pabarstukų (papuošimui)
  1. Sutrinkite rankomis sausainius, kad būtų ryžio dydžio kruopelytės, bet ne miltai. Dedame į skardą migdolus ir pakepiname juos 160 C orkaitėje apie 20 minučių, kol lengvai paruduoja. Paliekame galutinai atvėsti.
  2. Dubenyje išsukame iki purumo sviestą, tuomet po truputį beriame cukraus pudrą (jei ji itin dideliais gabaliukais, persijojame). Plakame šią masę (aš tai dariau elektriniu plaktuvu), kol tampa puri ir vientisa. Dedame kakavą ir supilame brendį. Viską gerai išmaišome ir atidedame į šalį.
  3. Maisto smulkintuvu sutriname migdolus, bet ne iki miltų, o vėlgi, kad būtų nedideli gabaliukai. Sumaišome su sausainiais. Tuomet juos sumaišome su sviesto mase. 
  4. Paliekame šaldytuve geram pusvalandžiui, kad sustingtų. Man reikėjo išėmus iš šaldytuvo dar ir cukraus pudros papildomai kratyti, nes, matomai, padauginome su draugu brendžio.
  5. Į gilesnę lėkštę suberiame pabarstukus ar šokolado drožles. Kabiname šaukštu po nedidelę dalį sustingusios masės, delnais formuojame rutuliukus, apvoliojame pabarstukuose, dedame į triufeliukams skirtus popieriukus ar tiesiog į lėkštę, indelį, bei paliekame porai valandų šaldytuve, kad sustingtų galutinai.


Balto šokolado triufeliai su mėtomis arba Virtuvės mitų griovėjų pakoreguotas tinginys

Receptas iš "Virtuvė. Nuo...Iki..." žurnalo, Nr. 4 (34), 31 psl.

  • 2 pakelių sausainių, pvz. Gaidelis, Selga
  •  1/2 indelio sutirštinto pieno
  • 200 g baltojo šokolado (susmulkinto)
  • 1 saujos šviežių mėtų ar kelių lašelių geros kokybės mėtų ekstrakto
  • 100 g brendžio
  • 1 citrinos
  • cukraus pudros (papuošimui)
  1. Sausainius susmulkiname rankomis iki labai nedidelių gabalėlių, bet ne iki miltų (kuo mažesni gabalėliai, tuo gražiau bus galima suformuoti triufeliukus). Įtarkuojame citrinos žievelę ir supilame brendį (jo galima ir kiek mažiau, priklauso nuo skonio, aš tiesiog pašlaksčiau, kol atsirado kvapas).
  2. Garų vonelėje ištirpiname baltąjį šokoladą, tuomet supilame sutirštintą pieną, gerai išmaišome, kol susijungia abu ingredientai, nukeliame nuo garų.
  3. Jei naudojate šviežias mėtas, jas maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės, po to sumaišykite su citrinos sultimis. Aš turėjau mėtų ekstraktą, tad paprasčiausiai jo įlašinau į citrinos sultis.
  4. Supilame šį mišinuką į šokolado ir pieno masę. O tada sumaišome su sausainiais. 
  5. Paliekame šaldytuve apie 30 min. sustingti. Vėlgi, man nenoriai stingo, tad aš įbėriau šiek tiek cukraus pudros, kol masė tapo tvirtesnė ir tinkamesnė rutuliukų formavimui. Taip suformavus rutuliukus, juos pavoliojame cukraus pudroje ir dedame į triufeliams skirtus popieriukus. Paliekame šaldytuve 2-3 val., kad galutinai sustingtų.
Tikrai verta dėmesio tinginio variacija, nes baltasis šokoladas ir mėtų gaiva be galo tinka. Dar ir citrinos rūgštelė suteikia tikrai malonų pojūtį gomuryje.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą