2012 m. gegužės 20 d., sekmadienis

Tortukas su abrikosais

Šio torto istorija prasidėjo gal prieš gerą mėnesį, kai draugė man parodė jo nuotrauką. Ji mane sužavėjo ir aš nusprendžiau, kad žūtbūt noriu šio torto savo gimtadieniui. Nuo tada prasidėjo šio recepto paieškos. Buvo kiek nelengva, bet užsibrėžiau, kad noriu būtent jo, nors, tiesą pasakius, net nežinojau, kas slypi po tuo nuostabiu papuošimu. Taip jau būna, kai įsimyli iš pirmo žvilgsnio. Be to, norėjau įrodyti sau, kad galiu tai padaryti.
Užtrukau ilgai, kol radau tą išsvajotąjį receptą, kuris, beje, slypėjo visai čia pat, tik likimas matyt norėjo su manimi pažaisti ir vis mėtė klaidingus pėdsakus, kad nebūtų viskas taip paprasta ir, kad galbūt, dingtų noras. Bet jis nedingo, o tapo net ir azartiškas. Tad po keliolikos nesėkmingų dienų aš radau tą receptą, kuris, mano nuostabai, mane kiek nuvylė. Tai buvo labai lengvai pagaminamas vieno pertepimo tortas.
Tačiau gi buvau iškėlusi sau iššūkį, kad tai bus mano tortas, tad rankų nuleisti tikrai nenorėjau. Sėdau vieną vakarą ir sugalvojau, kaip galiu jį patobulinti. Į torto vidurį įterpiau vaisinį kremą, kuris pasiteisino visu 100 procentu!


Kepiau 20 cm skersmens tortuką.
Receptas iš Miss Lemonie tinklaraščio.
Tik kadangi kol kas šviežių persikų dar nėra, o kitų vaisių naudoti nenorėjau, kad per daug nenukrypčiau nuo originalo, naudojau šviežius abrikosus. Manau, neprašoviau, nes skonis buvo kažkiek panašus. Todėl visos nuorodos, kuriose naudojami abrikosai, puikiausiai tinka ir naudojant persikus.

Abrikosams:
  • 6-8 dideli prisirpę abrikosai (jei mažesni, gali prireikti ir daugiau)
  • 2 valg.šaukšt. sviesto
  • ~100 g cukraus (priklauso nuo vaisių rūgštumo)
  • 1/2 arb. šaukšt. malto imbiero
Biskvitams
  • 170 g sviesto
  • 300 g cukraus
  • 4 kiaušinių, kambario temperatūros
  • 384 g miltų
  • 1 1/2 arb. šaukšt. kepimo miltelių
  • 1 1/2 arb. šaukšt. sodos
  • 1/2 arb. šaukšt. druskos
  • 345 g grietinės (aš naudojau 2 % riebumo jogurtą, tik gal jo kiekį sumažinčiau, nes šiek tiek jautėsi)
  • 1 arb. šaukšt. vanilės
  • paruoštų abrikosų (žr. aukščiau)
Pertepimo kremui
  • 400 g Philadelphia light tepamo sūrio
  • 100-120 g kambario temperatūros sviesto
  • 400-600 g cukraus pudros
  • 50 g kukurūzų miltų
  • ~85 g sirupo, likusio nuo abrikosų virimo
Vaisių kremui
  • 250 g šviežių abrikosų, sutrintų į košę
  • 50 g cukraus (gali reikėti daugiau/mažiau, priklausomai nuo vaisių rūgštumo)
  • šiek tiek brendžio ar kito gėrimo
  • 15 g želatinos (išbrinkintos šaltame vandenyje)
  • 100-150 g standžiai plaktos grietinėlės (šaltos)
Abrikosų paruošimas:
Nuplauname, išimame kauliuką ir nulupame odelę (kai kuriems aš odelę palikau), supjaustome plonomis riekelėmis.
Prikaistuvyje išlydome sviestą ir sudedame abrikosus. Apibarstome norimu kiekiu cukraus. Viriname, kol šiek tiek suminkštėja, bet neištęžta. Įberiame malto imbiero, nukeliame nuo ugnies ir paliekame pravėsti. Aš perkošiau per stambų sietelį, kad galėčiau panaudoti sirupą pertepimo kremui. Nedidelę dalį abrikosų pasiliekame torto papuošimui.

Biskvitams:
Įkaitiname orkaitę iki 170 C. Ištepame sviestu ir pabarstome miltais dvi 20 cm skersmens kepimo skardas (jei neturime dviejų, nieko baisaus, galima kepti visą kiekį vienoje arba tiesiog per du kartus).
Dubenyje išsukame iki purumo sviestą, suberiame cukrų ir dar plakame, kol masė taps puri. Po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Suberiame vanilę.
Kitame dubenyje sumaišome birius produktus, juos pamažu sijojame į sviesto masę. Tuo pačiu metu pakaitomis su miltais dedame ir jogurtą. Maišome viena kryptimi, švelniai. Šioje vietoje svarbu nepermaišyti tešlos. 
Įmaišome paruoštus abrikosus.
Paskirstome tešlą į kepimo skardas. Aš naudojau dvi, todėl į vieną supyliau mažiau, į kitą dvigubai daugiau, nes norėjau trijų biskvitų. Tačiau mano nuostabai iš šio kiekio (iškilo tikrai nemažai) man išėjo apie 6 nestori biskvitai. Kepame mažesnį kiekį apie 40 min., o didesnį - apie 1 val., gal net daugiau, kol įdurtas medinis pagaliukas liks švarus.
Atvėsiname ant grotelių.

Pertepimo kremui:

Dubenyje išsukame sviestą iki tokio purumo, kad taptų panašus į jogurtą (t.y. tirštumo prasme). Geriausia tai daryti elektriniu mikseriu, kad nepaskaustų ranka. Pilame abrikosų sirupą, plakame, kol taps vientisa ir puri masė. 
Sudedame Philadelphia sūrį ir gerai išsukame, kol nelieka atskirų dalelių.
Kitame dubenyje persijojame cukraus pudrą kartu su kukurūzų miltais (pastarieji padeda sutirštinti kremą). 
Nenustojant plakti sviesto, beriame cukraus pudrą, plakame, kol masė tampa vientisa, tiršta (pakabinus šaukštu, ji laikytųsi tvirtai). Jei masė netirštėja, galima įberti papildomai šiek tiek kukurūzų miltų bei cukraus pudros. 
Sudedame į indelį ir laikome šaltai, jei nenaudojame iš karto. Sandariai uždarytas kremas gali būti laikomas šaldytuve keletą dienų. Prieš naudojant, gali reikėti jį kiek perplakti, kad taptų vientisesnis.

Vaisių kremui

Nuplauname abrikosus, išimame kauliuką, nulupame odelę ir sutriname į košę. Kaitiname kartu su cukrumi garų vonelėje, kol cukrus ištirpsta ir temperatūra pasiekia 85 C (neturint termometro, orientuotis reikėtų, kad masė turi būti skysta ir karšta).
Supilame brendį, išmaišome. Nukeliame nuo garų. Sudedame gerai nusausintą išbrinkintą želatiną, išmaišome, kol pastaroji ištirpsta. Paliekame atvėsti (aš pabaigai įdėjau į šaldiklį).
Kai kremas galutinai atvėsta, perplakame mikseriu, kad suminkštėtų. Dedame nedidelį kiekį plaktos grietinėlės, maišome greitai, po to sudedame likusią dalį ir išmaišome atsargiai ir lėtai. Grietinėlės kiekį reguliuojame pagal poreikį, norint, kad kremas būtų kuo tirštesnis, dedame kuo mažiau grietinėlės ir atvirkščiai.

Torto formavimas

Biskvitams sulaistyti išsiviriau sirupo iš abrikosų ir cukraus. Palikau atvėsti.
Dedame pirmą biskvitą, sulaistome sirupu. Tepame sūrio kremą, dedame kitą biskvitą, jį vėl sulaistome. Paskleidžiame vaisių kremą ir uždedame dar vieną biskvitą, kurį vėl sulaistome. Ant viršaus tepame sūrio kremą ir dedame tortą į šaldytuvą, kad sutvirtėtų, geriausia būtų palikti nakčiai.

Aptepame likusiu sūrio kremu torto šonus ir viršų. Taip pat galima ant viršaus uždėti virtų abrikosų.


Šis tortas tikrai nėra kalorijų bomba, jis gaivus, žaismingas, lengvai pagaminamas. Kitą kartą sumažinčiau jogurto kiekį pačio biskvito recepte, bet daugiau nieko nekeisčiau. Tad iššūkis labai sėkmingai įgyvendintas, visi valgę įvertino labai teigiamai, o tai ir buvo svarbiausia.

4 komentarai:

  1. Mmmmm... Atrodo labai gardziai ir vasariskai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tikrai taip ir yra :) man taip pat norėjosi kokio vasariško deserto, tad nenusivyliau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Norejau paklausti, o sitas surio kremas tinka papuosti torta su formelemis? Arba su svirkstu?

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kokias formeles turite omenyje? nelabai įsivaizduoju. O švirkštu, jei jis kaip konditerinis maišelis su antgaliu, tikrai galima, nes šis sūrio kremas yra tvirtas, bet tuo pačiu ir elastingas torto aptepimui.

    AtsakytiPanaikinti